Novi slogan

SAVJETNIK KAO CRVENA KRPA ZA DESNICU Glas za Grabar-Kitarović glas je za Matu Granića

Dražen Ciglenečki

Foto G.JELAVIC/PIXSELL

Foto G.JELAVIC/PIXSELL

Granić je personifikacija neuspješne predsjedničine politike, smatraju ga krivim za drastične promjene u odnosu na sve što je ona obećala prije izbora i iritira ih, kaže autor slogana, Pero Kovačević



ZAGREB – Ivo Sanader patentirao je 2007. godine tip izbornog slogana kojim se sugerira da se izbornom podrškom jednoj opciji zapravo pomaže drugoj. Upozoravajući u kampanji za izbore za Sabor upozoravao je desne birače da je »glas za HSP, glas za SDP« i uspješno time pravaše sveo na samo jednog zastupnika. Bilo je kasnije dosta varijanti tog gesla, primjerice 2016. »Glas za Most je glas za HDZ«, a neki je dan politička desnica koja napada predsjednicu Kolindu Grabar-Kitarović lansirala još jedno na ovom tragu. »Glas za Kolindu je glas za Matu Granića«, objavio je u ponedjeljak navečer u televizijskoj emisiji »Bujica« nekadašnji HSP-ovac Pero Kovačević, na europskim izborima kandidat na listi Hrvatskih suverenista. U istom se prilogu na predsjedničinog savjetnika Granića referirao i umirovljeni general Željko Sačić, također dio platforme Hrvatski suverenisti.


– Sjećate se one Granićeve pola meni, pola tebi, pola Bagi. Da ta predsjednica Kolinda ima imalo pameti u glavi, Mate Granić ne bi gore uopće ništa predstavljao- rekao je Sačić.Zatim su još u studiju Velimir Bujanec i njegov gost, odvjetnik i kolumnist Zvonimir Hodak, trančirali Granića.– Predsjednica je eliminirala desne savjetnike, a da je imala političke mudrosti eliminirala bi i Granića i tako postigla balans. Granić je njezina siva eminencija, napravio je toliko zla Hrvatskoj i Franji Tuđmanu nakon njegove smrti. Karikaturalno je kad predsjednica upravo njega angažira za savjetnika. To je gore nego kad su Mesić i Josipović za savjetnika uzeli Freda Matića. Granić joj šteti i predstavlja politički uteg – ocijenio je Hodak.

»Negativan« utjecaj


Zašto spomenuti Granića smatraju toliko kompromitiranim da misle da dio birača neće glasovati za Kolindu Grabar-Kitarović ako će ih se stalno podsjećati da u paketu s njom dobivaju i Tuđmanovog ministra vanjskih poslova? Kovačević tvrdi da se osobno uvjerio da je Granić prava crvena krpa za desno orijentirane Hrvate.– U kampanji za Europske izbore bio sam pod medijskom blokadom i morao sam to kompenzirati izravnom komunikacijom s biračima. Zajedno s kolegama prošao sam cijelu Hrvatsku i neprestano slušao kako su oni koji su 2014. glasovali za Kolindu Grabar-Kitarović sada izrazito nezadovoljni. Ona je izbore dobila na jednom političkom programu, a dužnost potom obnašala na drugom. Arhitekt je njezine politike, neprihvatljive desnijem biračkom tijelu, Mate Granić. Za ljude je on sinonim, personifikacija neuspješne predsjedničine politike, smatraju ga krivim za drastične promjene u odnosu na sve što je Kolinda Grabar-Kitarović obećala prije izbora i iritira ih. Neosporan je Granićev iznimno negativan utjecaj na predsjednicu Republike- pokušao nam je Kovačević objasniti zašto je smislio slogan »glas za Kolindu je glas za Matu Granića«.

Radeljićev otkaz


Predsjedničin savjetnik rekao nam je da ne želi javno polemizirati s Kovačevićem i ostalima koji ga ovih dana stavljaju u vrlo neugodan kontekst. U razgovoru s osobama bliskim Graniću doznali smo da je on itekako svjestan ovih napada i da korijene toga pronalazi u jednoj Tuđmanovoj procjeni hrvatske desnice, koju je on napisao u svojoj nedavno izašloj knjizi. Tuđman je, otkrio je Granić, »imao razumijevanje za njihovo domoljublje, poštovao je njihovu hrabrost, ali znao je da desnica ništa ne razumije«. To mu je Tuđman priopćio na Brijunima, u razdoblju nakon što je potpisan sporazum o normalizaciji odnosa sa Srbijom.– To Tuđmanovo mišljenje o desnici oni nikako ne mogu oprostiti Graniću. Osim toga, ogorčeni su i dalje što je Mate Radeljić dobio otkaz kao savjetnik, jer je imao različite stavove o predsjedničinom dogovoru s HDZ-om i otklonu od desnice. Također na ovaj način žele politički diskreditirati predsjednicu prikazujući je kao nekoga kome je tobože potreban mentor – ističe jedan naš sugovornik.Mate Granić nije bio u timu koji je 2014. bio zadužen za kampanju Kolinde Grabar-Kitarović, ali je, prema neslužbenim informacijama, bio s njom u kontaktu. Godinu dana po stupanju na dužnost, predsjednica ga je imenovala posebnim savjetnikom.


Jedna od stvari koju politička desnica najviše zamjera predsjednici je poziv Aleksandru Vučiću da u veljači prošle godine posjeti Hrvatsku. »Eskalirao je verbalni rat između Hrvatske i Srbije i jednostavno to nisam mogla dopustiti. Odlučila sam to prekinuti. To je moja odgovornost, odgovornost državnika«, rekla je tada Grabar-Kitarović. Jučer je iznijela nešto drukčiji razlog njegovog dolaska. Tvrdi da je htjela pomoći rješavanju problema osoba koje se još uvijek vode kao nestale u Domovinskom ratu. U svom je prigodnom govoru još jednim zanimljivim argumentom branila Vučićev posjet Hrvatskoj. Podsjetila je da je Franjo Tuđman razgovarao sa Slobodanom Miloševićem, »jer to je jedini način«. Poruka je jasna, ako je Otac domovine Tuđman mogao komunicirati s Miloševićem, zašto bi nekome smetalo što se Kolinda Grabar-Kitarović sastala s Vučićem.