Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 8° 4
Sutra: 8° 8° 4
22. siječnja 2020.
Kraj

video SAD JE I SLUŽBENO Propao posao oko kupoprodaje zrakoplova F-16 Barak

Foto: Luka Stanzl/PIXSELL
Foto: Luka Stanzl/PIXSELL
Autor:
Objavljeno: 10. siječanj 2019. u 18:52 2019-01-10T18:52:00+01:00

Nakon razgovora s izraelskim kolegama »mogu vas izvijestiti da je Država Izrael službeno izvijestila ministarstvo obrane da, suprotno preuzetoj odgovornosti, ne može ishoditi odgovarajuće odobrenje SAD-a za isporuku izraelskih aviona F-16 Barak Hrvatskoj«, kazao je ministar Krstičević na konferenciji za medije

 

Izrael je službeno izvijestio hrvatsko ministarstvo obrane da ne može dobiti odobrenje Sjedinjenih Država za isporuku zrakoplova F-16 Barak Hrvatskoj, rekao je u četvrtak ministar obrane Damir Krstičević, čime je službeno potvrđeno da je propao posao oko kupnje tih aviona.
Nakon razgovora s izraelskim kolegama »mogu vas izvijestiti da je Država Izrael službeno izvijestila ministarstvo obrane da, suprotno preuzetoj odgovornosti, ne može ishoditi odgovarajuće odobrenje SAD-a za isporuku izraelskih aviona F-16 Barak Hrvatskoj«, kazao je ministar Krstičević na konferenciji za medije.

»Obzirom na tu činjenicu ministarstvo će predložiti vladi donošenje odgovarajućih odluka«, poručio je ministar i dodao kako nije potpisan nikakav sporazum između dvije države i da nema financijske štete za Zagreb.

Krstičević je u obraćanju medijima koje je kasnilo dva i pol sata zaključio kako je Hrvatska »sve napravila ispravno« i da za »ovu neočekivanu komplikaciju« nema nikakve odgovornosti s hrvatske strane, niti je Zagreb mogao utjecati na nju.
»Postavili smo sva prava pitanja i dobili odgovarajuća jamstva«, kazao je i dodao kako je Hrvatska taj »složen« proces od »početka do kraja vodila sustavno i odgovorno, vodeći se isključivo hrvatskim nacionalnim interesima«.

Istaknuo je kako je hrvatsko ministarstvo i dalje otvoreno za suradnju i razvoj odnosa s ministarstvom obrane »partnerske Države Izrael«, kao i da Hrvatska i dalje ima političku volju održavanja sposobnosti vojnog zrakoplovstva razvijenog tijekom Domovinskog rata.
»Uvjeren sam da će ova vlada to znati i realizirati«, zaključio je.

Generalni direktor izraelskog ministarstva koji je predvodio izaslanstvo te države Zagrebu, na konferenciji za novinare je rekao kako su Hrvatska i Izrael »kroz čitav projekt bili u otvorenom i profesionalnom dijalogu«.

Kazao je kako je Hrvatska pokazala profesionalizam i »ispravnu prosudbu na svakom koraku procesa« i kako »nije mogla utjecati na ovaj ishod«, zbog čega ne može biti odgovorna za njega.
»Nažalost, uvjeti nisu bili spremni i nismo bili u mogućnosti osigurati odgovarajući TPT i provesti projekt zbog nepredviđenih okolnosti izvan naše kontrole«, rekao je Adam, referirajući se na postupak odobravanja prijenosa američke tehnologije trećoj strani (Third Party Transfer).

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.


Promo
PUST 2020.
Viškovo

PUST 2020.