Suđenje za Ina-MOL

Robert Ježić: Sanadera sam prijavio zbog svoje paranoje

Hina

Robert Ježić / Foto: Novi list

Robert Ježić / Foto: Novi list

Iz pitanja Sanaderova obrane doznalo se i da je Ježiću nakon puštanja iz pritvora vraćena putovnica, ali je odbacio da je nakon vraćanja putnih isprava putovao u Švicarsku kako bi se našao s Hurlimannom.



Svjedoka Roberta Ježića, na suđenju bivšem premijeru Ivi Sanaderu i prvom čovjeku mađarskog MOL-a Zsoltu Hernadiju u aferi Ina-MOL, u petak je nastavio ispitivati Sanader i njegov branitelj odvjetnik Čedo Prodanović kojom prilikom je Ježić ponovio kako je prijavio Sanadera u strahu jer je smatrao da se lako može utvrditi tijek kolanja novca.


”U atmosferi straha sve sam prijavio Uskoku zbog paranoje da novac na računu moje švicarske tvrtke ne povežu sa mnom. Osjećaj straha se povećao nakon što su mediji počeli objavljivati priče vezane za kupovinu Ininih dionica preko ciparskih tvrtki pa sam zaključio da bi provjere računa mogle dovesti do mene”, izjavio je Ježić dodavši kako je o svemu obavijestio svojeg tadašnjeg odvjetnika Marijana Hanžekovića.


Odgovarajući na pitanja Sanaderovg branitelja Prodanovića, Ježić je ponovio i kako o svojoj odluci nije kontaktirao direktora Xenoplasta Stephana Hurlimanna, već je to učinio Hanžeković.




»Tijekom razgovora u Uskoku spomenuo sam Hurlimanna, no prije odlaska u Uskok s njim se nisam sastao u Švicarskoj, niti smo se vidjeli u Zagrebu«, rekao je Ježić. Pritom je odbacio bilo kakvu mogućnost da je jednom prilikom kazao kako mu je u Uskoku rečeno da će mu se »honorirati terećenje Sanadera«.


Iz pitanja Sanaderova obrane doznalo se i da je Ježiću nakon puštanja iz pritvora vraćena putovnica, ali je odbacio da je nakon vraćanja putnih isprava putovao u Švicarsku kako bi se našao s Hurlimannom.


Na Sanaderov upit zašto »o svemu» nije razgovarao s Hurlimannom, Ježić je ustvrdio da ga »nije htio upoznavati s događajima iz poštovanja prema njemu«.


Sanader je Ježića upitao i nije li istina da je tražio da ga upozna sa šefovima bankarske grupe Unicredit kako bi mu odobrili kredit za kupnju dionica riječkog dnevnika Novi list, što je svjedok odbacio kazavši da je to laž.


Ježić je još jednom ponovio da ne poznaje Imru Fazekasa te kako s njim nikada nije razgovarao, već da je s tim naftnim menadžerom razgovarao njegov švicarski odvjetnik Urs Hausheer.


Ponovljeno suđenje Sanaderu i nedostupnom Hernadiju počelo je na zagrebačkom Županijskom sudu 23. listopada 2018. Sanader je tada odbacio sve optužbe, kao i na prvom suđenju na kojem Hernadi još nije bio optužen.


Osim za prepuštanje upravljačkih prava u Ini, za što je preko tvrtke Roberta Ježića navodno trebao primiti 10 milijuna eura, Uskok Sanadera u slučaju Ina-MOL tereti i da je s Hernadijem dogovorio izdvajanje nerentabilnog dijela plinskog poslovanja iz Ine. Optužnicom je predloženo i da Sanader, ako ga se osudi i presuda postane pravomoćnom, državi vrati 10 milijuna eura.