Za razliku od države

Riječka udruga Ruka zna rješenje: Pedofile treba izdvojiti iz kaznenog zakona i strože ih kažnjavati!

Andrej Petrak

Zalažemo se za poseban zakon zato što naša djeca zaslužuju kvalitetno zakonsko rješenje. Rješenje koje će pružiti podršku žrtvama od samog početka nadalje, poručuje Erika Valić



RIJEKA Čak 510 djece u Hrvatskoj svake godine žrtve su seksualnog nasilja. Crne statistike bilježe oko 300 počinitelja, pedofila, koji su usto vrlo često recidivisti, a njihove su žrtve u osamdeset posto slučajeva djevojčice. Prvo čitanje izmjena Kaznenog zakona u Saboru pokazalo je da i vladajući i oporba podržavaju strože kazne za pedofile. U tome su im vodilja i ove strašne brojke, koje je u raspravi iznijela HNS-ova saborska zastupnica Marija Puh.


– Stašno je da od svih oblika seksualnog nasilja u Hrvatskoj, čak 76 posto slučajeva čine seksualni delikti nad djecom. Ovaj zakon mora biti jasna poruka pedofilima da će se njihova nedjela puno više kažnjavati, da će ih dostići prije ili poslije posljedice njihovih radnji i nadam se da će ih to odvratiti od počinjenja tih kaznenih djela – rekla je tom prilikom Marija Puh.


No, dok su praktički svi u Saboru ujedinjeni oko osnovnog cilja strožeg kažnjavanja pedofila, kako bi se smanjio broj ovih seksualnih delikata i zaštitila djeca, razlike postoje u dolasku do tog cilja. Ono u čemu se razlikuju jest da su oporbeni zastupnici prihvatili argumentaciju Udruge Ruka iz Rijeke, koja se bavi podrškom žrtvama pedofila i njihovim obiteljima, da bi pravo rješenje bilo donošenje posebnog zakona.





Preventivne akcije


– Zalažemo se za poseban zakon zato što naša djeca zaslužuju kvalitetno zakonsko rješenje. Rješenje koje će pružiti podršku žrtvama od samog početka nadalje. Djeca će zauvijek nositi tu traumu, ali mi im možemo pomoći. Tu traumu možemo umanjiti. Kako? Kvalitetnim sustavom! Trenutno ga nemamo, a to trebamo promijeniti – rekla je Erika Valić iz Udruge Ruka. Dodaje da se zalažu da se kaznene odredbe za pedofile izdvoje iz Kaznenog zakona upravo zato da se seksualne prijestupnike prestane bacati u koš s ostalim počiniteljima kaznenih djela.


– Njih se ne može tretirati jednako kao ostale počinitelje. Ne mogu im se kao olakotne okolnosti uzeti to što je bio dobar otac, susjed ili kvalitetni u svojoj profesiji. Pedofili zauvijek uništavaju nečiji život, i to ne samo djeteta već čitave obitelji. Povratka nema – rekla je.


Posebno apostrofira potrebu uvođenja preventivne edukacije u osnovne škole i predškolsku naobrazbu.


– Ističemo važnost stvaranja centara za pomoć žrtvama pedofilije prema primjerima iz Europske unije. To je tzv. »Child House«, s ciljem kako se djeca ne bi bezobzirno izlagala stalnim ispitivanjima – kaže Erika Valić.



Ona je zajedno s kolegicama iz Udruge Irenom Letica i Tatjanom Trifunović gostovala na tematskoj sjednici saborskog Odbora za obitelj, mlade i sport, održanom upravo na njihovu inicijativu. Ondje je govorila o njihovom viđenju potrebnih zakonskih izmjena, odnosno uvođenju posebnog zakona, kao što je to primjerice susjedna Srbija učinila s tzv. »Marijinim zakonom«.


– Drago nam je da je sve to što smo iznijele na sjednici odbora raspravljano i na prvom čitanju zakonskih izmjena u Saboru i da će se o tome voditi računa – objašnjava Erika Valić.


Kamen spoticanja


Predlagatelj zakonskih izmjena HDZ-ova je zastupnica Irena Petrijevčanin Vuksanović. U izmjenama Kaznenog zakona predlaže se zabrana obavljanja djelatnosti za rad s djecom za osobe osuđivane po pitanju seksualnih djela na štetu djecu. Dosad je naime u praksi bilo prepušteno na volju sucu da o tome donese odluku. Kazne za pedofile su postrožene, ali u okviru Kaznenog zakona. Uvodi se registar osuđenih pedofila, kao trajan registar, a ukida se i zastara za ova kaznena djela.


Rješavanje ovog pitanja izmjenama Kaznenog zakona, a ne donošenjem posebnog zakonskog akta Irena Petrijevčanin Vuksanović argumentira provedenom analizom zakonskih rješenja u određenim zemljama članicama EU, gdje su mjere za kažnjavanje pedofila također sadržane unutar Kaznenog zakona. Smatra kako »Marijin zakon« u Srbiji nije konkretan zakon po pitanju donošenja kazni, već da je riječ o »upućujućem zakonu«, koji se veže na njihov Krivični zakon.


Ono što je kamen spoticanja između predlagačice ovakvog zakonskog rješenja te oporbenih zastupnika, ali i riječke Udruge Ruke, jest pitanje prevencije te osvješćavanja javnosti. Irena Petrijevčanin Vuksanović smatra da su po pitanju prevencije i edukacije djece dovoljne civilne udruge te neka državna tijela, što nije predmet izmjena ovog dijela Kaznenog zakona. S druge strane slaže se kako treba pojačati nadzor i kod onih pedofila koji su kažnjeni na manje od četiri godine zatvora.


Pojedini drugi zastupnici, poput Kažimira Varde, skreću pozornost na to da u obrazovni sustav treba uključiti sve potrebne mjere kako bi djeca tijekom osnovne i srednje škole dobila edukaciju kako se i na koji način zaštiti od seksualnog nasilja. Naglašava i ulogu medija u osvješćivanju i educiranju javnosti. Inicijativu izmjena zakona podržavaju i u SDP-u, ali drži da to neće biti dovoljno. Vode se pritom i izvješćima Državnog odvjetništva, koja govore da su, primjerice, u 2016. godini, pedofili najviše kažnjavani uvjetnim kaznama. Čak 2.173 optuženih ostalo je i dalje u postupku, bez donesene presude.