Naša djeca, naša budućnost

Riječka udruga Ruka u akciji: ‘Želimo Antipedofilski zakon s oštrim kaznama, žrtve se sad ponižava’

Portal Novilist.hr

Foto Perica Batista

Foto Perica Batista

Sadašnja sudska praksa je porazna: optuženiku se prilikom kažnjavanja u obzir kao olakotne okolnosti uzimaju dobro ponašanje na poslu, ima li djecu ili obitelj, a nakon odsluženja najčešće minimalne zatvorske kazne briše ga se iz registra pedofila, ističe Dubravka Nemarnik



Udruga za pružanje podrške žrtvama pedofilije i njihovim obiteljima Ruka održala je javne promocije na kojima su Riječani i Zagrepčani, na Korzu i na zagrebačkom Trgu Petra Preradovića, imali priliku upoznati članove udruge koji su se aktivno angažirali oko osvješćivanja cijeloga društva o temi pedofilije, s ciljem da pedofilija prestane biti tabu u Hrvatskoj.


Javno su progovorili o ovom velikom problemu prisutnom u našem društvu o kojem se rijetko ili nikada ne priča, a iz udruge naglašavaju da je prešućivanje jedan od ključnih razloga velikog broja žrtava koje ne dobivaju pomoć.


S obzirom na statističke podatke da se radi o svakom petom djetetu, šutnja o ovoj temi vjerojatno je glavni “krivac“ što se tako malo koraka poduzima u osvješívanju društva i educiranju građana, roditelja i u konačnici djece, ističu.




– Porukom ‘Naša djeca, naša budućnost’ želimo istaknuti da je edukacija djece najbolja prevencija. Zzato smo na promocijama dijelili edukativne sadržaje, letke, brošure i upućivali roditelje da se informiraju kako razgovarati s djecom primjereno njihovoj dobi. Kako odgajamo djecu o svim opasnostima trebamo ih također educirati o “pravilu donjeg rublja” koje glasi – “druge osobe ne smiju dirati dijete po dijelovima tijela koji su obično prekriveni donjim rubljem, niti ono smije dirati druge u tim područjima”. Pravilo također pomaže objasniti djeci da njihovo tijelo pripada njima, da postoje dobre i loše tajne kao i dobri i loši dodiri, objašnjava Dubravka Nemarnik iz Udruge Rukja,


Na štandu roditeljima s djecom darivali su slikovnicu “Kiko i ruka”(Council of Europe), koja na primjeren način, slikovno i riječima, objašnjava da nitko ne smije djecu dirati ispod donjeg rublja, a djecu se uči da jasno kažu – “Ne!”, “Ne smiješ”…”A ako netko to učini, reci nekome” itd. Plakat DV Tić – „Tvoje tijelo pripada samo tebi“, dodaju u udruzi, privukao je mnogo pažnje i zainteresirao građane, a mnogi roditelji su izrazili oduševljenje da tako nešto postoji.


Foto Perica Batista


Foto Perica Batista



Podijeljena je i brošura – “Spolno zlostavljanje Info za teenagere” koja educira mlade da je svaki seksualni kontakt za koji se ne da pristanak seksualni napad. S porukom “Imaš pravo reći ‘ne’ ako ne želiš učiniti nešto seksualno” brošura nudi odgovore na pitanja: Postoje li savjeti za sigurnost? Što poduzeti ako sam spolno napadnut/a? Zašto reagiram ovako? Gdje mogu potražiti pomoć? itd.


– Razgovarajući s roditeljima došli smo do zaključka da većina roditelja ne zna da postoje slikovnice i brošure koje im mogu služiti za lakši razgovor s djecom, ili kao uvod u razgovor. Npr. jedna od rijetkih slikovnica koju preporučujemo je “Imaš li tajnu” kao uvod u razgovor s djecom u dobi od 6 do 9 godina, a može se posuditi u knjižnicama ili kupiti.


Foto Perica Batista


Foto Perica Batista



Mnogi roditelji možda smatraju da nema potrebe za razgovorom s djecom male dobi, ali djeca bez informacija o seksualnosti sklonija su viktimizaciji i zlostavljači ih lakše namame. Stoga smatramo da razgovori s djecom o prevenciji seksualnog zlostavljanja trebaju slijediti istu logiku kao i druge poruke o sigurnosti– biti usmjereni na sigurno ponašanje i vještine koje trebaju usvojiti, objašnjava Dubravka Nemarnik.


U Zagrebu su proveli i anonimnu anketu u kojoj je sudjelovalo 22 ispitanika, različe dobi i spola. Pitanja su postavljena u cilju saznanja da li su ispitanici i sami spolno zlostavljani u djetinjstvu ili su vidjeli spolno zlostavljanje djece. Osmero ispitanih odgovorilo je da imaju saznanja gdje se radi o djeci u rasponu od 3 do 15 godina, dok neki od ispitanika uopće nisu odgovorili na upite da li su spolno zlostavljani ili imaju saznanja o spolnom zlostavljanju djece, a nitko nije odgovorio potvrdno.



Na upite o tome što misle u kojoj okolini se najčešće događa spolno zlostavljanje 90% odgovorilo je da su to članovi obitelji, kao i poznate osobe iz okoline, što,napominju u udruzi svakako potvrđuje činjenice iz raznih statistika da se 80-90% pedofilije događa od strane članova obitelji i prijatelja, a ne od neznanaca.


– Mi kao udruga upravo radi ovog podatka ističemo koliko je važno educirati djecu unutar obrazovanog sustava već od vrtićke dobi, što je bila glavna tema naše zadnje tribine u Rijeci, jer djeca koja proživljavaju spolno zlostavljanje od člana obitelji, pogotovo kad se radi o roditelju, ostaju nezaštićena i proživljavaju traume dugi niz godina jer nemaju osobe od povjerenja sto bi trebala biti primarna uloga svakog roditelja.


S obzirom na veliku zabludu da se spolno zlostavljanje događa rijetko, na upite da li im je poznata činjenica da statistika pokazuje da je to svako peto dijete samo je 6 ispitanika potvrdno odgovorilo. Nakon popunjavanja ankete mnogi su se osvrnuli na tu činjenicu s upitim “da li je to doista moguće!?“.


Odgovori o prepoznavanju spolno zlostavljanog djeteta su ostali prazni i samo ih je troje napisalo da smatraju da su ta djeca povučena ili agresivna. Očito je da društvo nije educirano kako prepoznati spolno zlostavljano dijete i upućujemo svakoga da se informira na našoj internet stranici jer upravo to može biti ključno za spašavanje zlostavljanog djeteta s kojim se susretnemo u svojoj okolini.


Foto Perica Batista


Foto Perica Batista



Osim pitanja o vlastitom iskustvu, saznanjima o pedofiliji te ponašanju spolno zlostavljane djece, drugi dio ankete u cilju je poznavanja kako spriječiti spolno zlostavljanje, a odgovori su edukacija, „osvještavanje društva, i strogo kažnjavanje počinitelja“. Na pitanje – da li mislite da će educirano dijete od vrtića o pravima privatnosti tijela reagirati, 20 ispitanika je odgovorilo da, jedan od komentara koji bi istaknuli jest – „Da, u većoj mjeri nego needucirana djeca“.


U trećem djelu ankete svi ispitanici su odgovorili da ne znaju za djelovanje i rad naše udruge, a također da nisu upoznati da smo napisali „Antipedofilski zakon“ koji smo predstavili institucijama. Svi su odgovorili da je potrebno uvesti zakon za strogo kažnjavanje žrtava, od koji je nekoliko ispitanika odgovorilo da je potrebna kastracija.


Svi ispitanici žele javno objavljen registar pedofila, – „sram će smanjiti broj pedofila“, „zato da javno znamo od koga nam prijeti potencijalna opasnost“, „ja sam za obaveznu kastraciju“ i sl. Zaključci o realnom stanju poznavanja teme pedofilije u našem društvu nisu mjerodavni ovom anketom zbog premalog broja ispitanika, i upravo zato imamo u planu kreirati online anketu kako bi prikupili što točnije informacije, a nadamo se da ćemo i na drugim javnim promocijama imati više informacija koje će dati stvarnu sliku o educiranosti građana, napomijnu u udruzi.



Osim teme o potrebnoj edukaciji djece, upoznali su građane s trenutnim zakonom u Hrvatskoj te naglasili da kao udruga smatramo da su blage kazne izdaja žrtava.


– Želimo da se uvede Antipedofilski zakon kojim bi se počinitelji oštro kaznili. Upravo u sklopu promocije u Zagrebu pokrenuli smo i peticiju u suradnji s CitizenGo, jer kazneni zakon koji je trenutno na snazi pun je propusta kada je u pitanju seksualno zlostavljanje djece i mladeži. On žrtvama i njihovim obiteljima ne daje sigurnost.


Osim toga, sadašnja sudska praksa je porazna: optuženiku se prilikom kažnjavanja u obzir uzimaju olakotne okolnosti (kao dobro ponašanje na poslu, ima li djecu, obitelj..) a nakon odsluženja (najčešće) minimalne zatvorske kazne briše ga se iz registra pedofila te potom može pronaći posao u svim javnim ili privatnim ustanovama koje rade s djecom i mladima te tako ponovno doći u direktan kontakt s potencijalnim žrtvama.


Ovakav pravosudni sustav ponižava žrtve i njihove obitelji, uništava njihovo povjerenje u pravosudni sustav, onemogućava im koliko toliko normalan nastavak života te ne čini ništa kako bi zaštitio drugu djecu i mlade.


Foto Perica Batista


Foto Perica Batista



Zbog toga smo prije više od godinu dana u Sabor uputile naš prijedlog antipedofilskog zakona koji je zamišljen kao snažna preventivna poruka svima koji razmišljaju o takvom kaznenom djelu te koji bi istovremeno žrtvama omogućio zaštitu barem do 18 godine života kada su dovoljno zrele da bi se same zaštitile i prihvatile ono što im se dogodilo.


Iako su načelno svi političari, stranke, odbori i Vlada podržali strože kazne za pedofile čak niti (manjkavi) postupak izmjena Kaznenog zakona po pitanju seksualnih prijestupnika protiv djece i mladeži do danas nije usvojen.


Mi smo predale cjeloviti Antipedofilski zakon Saboru, stranačkim Odborima i Ministarstvu pravosuđa prije više od godinu dana… Međutim, do danas nismo primile povratnu informaciju o tome kada će zakon biti usklađen s hrvatskim pravosuđem i poslan na izglasavanje u Sabor.


Želimo da naša Vlada i pravosuđe zaštite djecu. Želimo da pokažu da su djeca doista na prvom mjestu i osiguraju im sretnu budućnost. Hrvatska može imati radikalni, pravi antipedofilski zakon. Od ključne je važnosti da predatori ostanu u zatvoru dok žrtve ne budu punoljetne. Svjesni smo da zakonom nećemo smanjiti broj predatora, koji su ujedno i recidivisti, ali hoće posljedice, ističe Dubravka Nemarnik.


Foto Perica Batista


Foto Perica Batista



Radikalne kazne koje predlažu imaju, dodaje, preventivno djelovanje: 


– visoke i stroge kazne zatvora (15 do 40 godina)


– bez pomilovanja, bez uvjetnog otpusta


– bez zamjene radom za opće dobro


– bez zastare


– retroaktivno suđenje za isto djelo i ako je počinjeno prije donošenja ovog zakona


– kažnjavanje članova obitelji pedofila ako se utvrdi da su znali za zlodjela koja čini ili je činio, a nisu reagirali ni na koji način


– obvezno izdavanje mjera sigurnosti pri donošenju presude


– obavezna kontrola i nadzor


– obavezno prijava promjene prebivališta, boravišta, radnog odnosa


– obavezno posjećivanje profesionalnih savjetovališta i ustanova prema odluci suda


– obavezan monitoring okrivljenika u slučaju kršenja odredbi suda


– zabrana ulaska u Hrvatsku svim osuđenim pedofilima


– zabrana pristupa javnim površinama namjenjenima djeci kao i odgojno obrazovnim ustanovama


– zabrana prilaska žrtvama u razmaku od najmanje 1 km


– zabrana korištenja interneta (računala i pametnog telefona


– Iznimno nam je bilo drago da je našu promociju u Zagrebu posjetio Perica Batista, koji je osnovao Verify Sport Hrvatska – udruga koja djeluje pod agendom “Seksualno nasilje u sportu”, Verify Sport želi tabu temu seksualnog nasilja u sportu u cijelom hrvatskom sportu etablirati, ukazati na sve češće spominjani problem.


Foto Perica Batista


Foto Perica Batista



Isto tako se zalažu da kroz projekte svi njihovi suradnici (savezi, udruge, klubovi i sl.) steknu “ Gold Standart” uvjete. Sve osobe, i unutar i izvan sportskih klubova, poznaju granice i pravila. Nadamo se uspostavljanju suradnje i gledamo da u budućnosti provedemo i projekte jer nam je cilj zajednički – prevencija spolnog zlostavljanja djece, dodaje Dubravka Nemarnik.


Mnogi građani pristupali su s upitima što se trenutno poduzima po pitanju pedofilije unutar crkvenih redova?


– U razgovoru o toj temi prisutno je mnogo opravdane ljutnje, a kao udruga smatramo što se tiče pedofilije unutar svih institucija, pa tako i crkve, mnogo će se toga promijeniti kada pedofilija prestane biti tabu, poboljšaju se protokoli postupanja, osvijesti se cijelo društvo da je spolno zlostavljanje djece kazneno djelo i da svaku sumnju treba odmah prijaviti da li se radilo o članu obitelji, učitelju, sportskom trener, ili svećeniku.


Koliko nam je poznato apostolsko pismo pape Franje, u obliku motu proprija dize se svijest o dužnosti prijavljivanja zlostavljanja nadležnim tijelima i o surađivanju s njima u prevenciji i suzbijanju zlostavljanja. Nadamo se upravo da će se i unutar crkvenih redova postupati u cilju zaštite žrtava po hitnom postupku. Pedofilija je teška tema, a još je teža kada je u pitanju spolno zlostavljanje od strane svećenika, objašnjava Dubravka Nemarnik.



Članicama Udruge Ruka drago je da su  građani pokazali oduševljenje da postoji udruga koja se bavi osvješćivanjem cijeloga društava.


– Mnogi su isticali kako će se sami javiti za volontiranje i članstvo, što nam je prijeko potrebno i važno, jer od kad smo otvorili podružnicu javilo se nekoliko novih ljudi koji u sebi imaju veliku empatiju za žrtve i zajedno sa nama žele isticati našu poruku da su naša djeca budućnost Hrvatske i imaju pravo na edukaciju.


Upravo s ovim ciljem želimo i dalje biti angažirani tribinama i promocijama jer izravni kontakt s građanima najviše oslikava stvarno stanje o problemu pedofilije u našem društvu. Građani su pokazali veliku zainteresiranost za ovu temu kao i djelovanje udruge stoga se nadamo i podršci za daljnji rad udruge, a zahvaljujemo se svima koji su nam omogućili printanje letaka, brošura i plakata za promocije.


Bez potpore ne bismo organizirali ovako vrijedan događaj za koji su građani rekli da su pozitivno iznenađeni da se o problemu pedofilije javno govori, a upravo javnim istupom najbolje se može osvijesti cijelo društvo, roditelje i djecu, ističe Dubravka Nemarnik.