Gospodine kardinale...

Reakcija SABA-e na kardinalovu propovijed: Bozanić falsificira povijesne činjenice i brani ustaške zločine

Hina

snimio Nikola Ćutuk / PIXSELL

snimio Nikola Ćutuk / PIXSELL

"Gospodine kardinale, zapanjila nas je Vaša propovijed u Zrinu, u kojem ste govorili o navodnim zločinima partizana i naricali nad ubijenim ustašama iz tog mjesta, proglašavajući ih nevinim žrtvama", stoji u priopćenju SABA-a.



ZAGREB – Savez antifašističkih boraca i antifašista RH (SABA) u srijedu je reagirao na propovijed kardinala Josipa Bozanića održanu 14. rujna u Zrinu, optuživši Bozanića da je postao “širitelj neistina falsificiranjem povijesnih činjenica” i “branitelj ustaških zločina”.


“Gospodine kardinale, zapanjila nas je Vaša propovijed u Zrinu, u kojem ste govorili o navodnim zločinima partizana i naricali nad ubijenim ustašama iz tog mjesta, proglašavajući ih nevinim žrtvama”, stoji u priopćenju SABA-a.


Bozaniću poručuju da je, uz sisačkog biskupa Vladu Košića, postao “širitelj neistina falsificiranjem povijesnih činjenica”.




“Postali ste branitelji ustaških zločina, iako dobro znate što su ustaše od travnja 1941. do svibnja 1945. počinile nad Srbima, ali i drugima na tlu Hrvatske i Bosne i Hercegovine”, navodi SABA u priopćenju.


Kardinalu su poručili da ne zaboravi kako još ima živih svjedoka koji se “dobro sjećaju ustaških koljača iz Boričevca, Zrina, Španovice, Petrinje, Gline i drugih mjesta, koji su poklali na desetke tisuća Srba, prije nego li je i njih zatekla slična sudbina”.


Osuđujete komunistički režim, ali negirate zločine ustaša i fašista


“Osuđujete totalitarne režime, posebno onaj komunistički, ali pri tome negirate zločine ustaša i fašista. Vi, kao i vaš istomišljenik biskup Košić, umjesto ljubavi širite mržnju. Zar je to vaše kršćansko poslanje”, pita SABA u priopćenju u kojem tvrdi da Bozanićev istup zaslužuje svaku osudu.


Bozanić i Košić u subotu su na misnom slavlju i blagoslovu novoizgrađene spomen-crkve Našašća svetog Križa u Zrinu govorili o stradanju Zrinjana 9. i 10. rujna 1943., rekavši da su partizani pod izlikom kako se radi o ustaškom selu napali Zrin, razrušili sve kuće, spalili župnu crkvu, ubili 291 od ukupno 800 stanovnika, a ostale raselili te je i nakon Drugog svjetskog rata Zrinjanima i njihovim potomcima bio zabranjen povratak u to mjesto.


“Stradanja su uzrokovale snage koje su se iz četničkih pretvorile u partizanske postrojbe, pitanje je kome je Zrin smetao. To je bilo očito zbog katoličkog identiteta mjesta. Više nikada ne smijemo zatajiti našu istinu i nećemo zaboraviti imena žrtava”, rekao je Košić. Dodao je kako je jugoslavenska komunistička vlast oduzela Zrinjanima sva prava i poručio da se ta nepravda mora ispraviti.


Bozanić je ustvrdio kako istina o zločinu etničkoga čišćenja koji je proveden u Zrinu vodi dalje, do same srži režima koji nije birao sredstva i koji je odveo u nove zločine razaranja, progonstva i mržnju prema Hrvatskoj, očitovanu u Domovinskome ratu.


“I ovo današnje spomen-slavlje nije revizija nego vizija povijesti, koju smo dužni prenositi mlađim naraštajima. Oni danas moraju znati istinu o kojoj je komunistička vlast nametnula šutnju. Nećemo se uspjeti suočiti s prošlošću, sve dok se ne rasvijetli istina o žrtvama totalitarističkih režima”, poručio je Bozanić.