Svečanost

Ravnateljica USKOK-a prisegnula: Vanja Marušić i zamjenica državnog odvjetnika

Fiore Vežnaver

Foto Davor Kovačević

Foto Davor Kovačević



ZAGREB – Ravnateljica USKOK-a Vanja Marušić svečano je jučer prisegnula pred predsjednikom Državnoodvjetničkog vijeća na dužnost zamjenice Glavnog državnog odvjetnika Republike Hrvatske nakon što ju je Državnoodvjetničko vijeće imenovalo na tu dužnost na sjednici održanoj prije mjesec i pol dana.


Ovime se ništa ne mijenja u pogledu dosadašnje funkcije Vanje Marušić, ona i dalje obnaša dužnost ravnateljice USKOK-a, funkciju na koju je imenovana u studenom prošle godine, s pozicije dotadašnje Županijske državne odvjetnice u Rijeci.


Na istoj jučerašnjoj svečanosti Glavni državni odvjetnik Republike Hrvatske Dražen Jelenić uručio je zamjenici ravnateljice USKOK-a Marti Šamota Galjer priznanje za osobito stručan i uspješan rad u prvostupanjskom kaznenom predmetu.




Vanja Marušić diplomirala je na Pravnom fakultetu u Rijeci 1997. godine, a sljedeće godine stupila na mjesto vježbenice u riječkom Županijskom državnom odvjetništvu. Jedna od stepenica kojima se Marušić uspinjala u sustavu DORH-a bila je ona kada je u srpnju 2003. godine s mjesta savjetnice u Općinskom državnom odvjetništvu u Rijeci imenovana za zamjenicu u tom odvjetništvu.


Još veći uspon dogodio se kada je u listopadu 2011. godine s pozicije zamjenice Općinskog državnog odvjetnika u Rijeci upućena na rad u USKOK, što joj je donio i rad na velikim predmetima i medijsku pozornost. Nakon toga je zavidno pozicioniranje u sustavu DORH-a ostvarila u siječnju 2015. godine, kada je imenovana Županijskom državnom odvjetnicom u Rijeci.


Široj je javnosti najpoznatija kao zastupnica optužbe, USKOK-a, u procesima protiv bivšeg premijera Ive Sanadera, prije svega u antikorupcijskom procesu Sanaderu u slučaju Ina-MOL, u koji je naknadno uključen i direktor MOL-a Zsolt Hernadi, nedostupan hrvatskom pravosuđu.