Odbor za zdravstvo

Raste zlouporaba droga u Europi, Hrvati troše više ecstasya od prosjeka, kokain sve dostupniji i jeftiniji

Hina

Foto REUTERS

Foto REUTERS

"Dostupnost kokaina je veća, a porasla je i kvaliteta, tako da se za manje novca može dobiti kvalitetniji kokain. Iako smo ispod EU-ova prosjeka s obzirom na platežnu moć, iznad smo po konzumiranju ecstasya", kaže pomoćnik ravnatelja Hrvatskoga zavoda za javno zdravstvo Željko Petković



ZAGREB – Godišnje izvješće o stanju droga u Europskoj uniji, koje je prije dva dana predstavljeno u Bruxellesu, našlo se u četvrtak na tematskoj sjednici saborskog Odbora za zdravstvo, a pokazuje da se zlouporaba droga na europskom tržištu povećava, što se preslikava i na situaciju u Hrvatskoj.


Gost na sjednici Odbora bio je direktor Europskog centra za praćenje droga i ovisnosti o drogama (EMCDDA) Alexis Goosdeel koji je rekao da je situacija zabrinjavajuća jer se na europskom tržištu bilježi povećanje prisutnosti svih droga, kako prirodnih tako i sintetičkih, kao i povećanje nasilja i smrti povezanih s njihovom konzumacijom.


“Napori koje zajedno činimo u EU daju rezultate, ali problemi povezani s drogama se mijenjaju i moramo mijenjati pristup tom problemu”, rekao je Goosdeel. Dodao je kako Hrvatska ima važnu ulogu u suradnji s istočnoeuropskim zemljama, gdje jača djelovanje kriminalnih grupa koje drogu uvoze izravno iz Južne Amerike.




U Europi se u zadnjih 5 do 10 godina bilježi porast potrošnje na droge za 30 milijardi eura godišnje i porast proizvodnje za 30 do 35 posto.


Droga broj jedan je kanabis, odnosno hašiš, a iza njega kokain, no veliki problem su i heroin, od kojega je zbog predoziranja lani u državama EU-a umrlo 9500 ljudi, te sintetske droge, rekao je Goosdeel.


Hrvatska je još uvijek ispod EU-ova prosjeka po konzumaciji droga, godinama ulaže u prevenciju i liječenje ovisnosti, no treba se pripremiti na dolazak novih droga, kojih je samo lani otkriveno 55, kao i na veću dostupnost kokaina. 


“Izvješće upozorava na situaciju zadnjih godina na tržištu droga, koja se preslikava i u Hrvatskoj”, kazao je pomoćnik ravnatelja Hrvatskoga zavoda za javno zdravstvo Željko Petković.


“Dostupnost kokaina je veća, a porasla je i kvaliteta, tako da se za manje novca može dobiti kvalitetniji kokain. Iako smo ispod EU-ova prosjeka s obzirom na platežnu moć, iznad smo po konzumiranju ecstasya”, kaže Petković.


U zadnjih nekoliko godina bilježimo porast zlouporabe kokaina, koji je preplavio europsko tržište, te marihuane, još uvijek je prisutan heroin dok su nove psihoaktivne tvari doživjele bum.


“Njihova proizvodnja i pojavnost unatrag dvije-tri godine više nije tolika, ali se radi o opasnim tvarima koje su, s obzirom na cijenu i dostupnost, najopasnije za grupe ljudi koje su na rubu društva”, navodi Petković.


Predsjednica Odbora za zdravstvo Ines Strenja istaknula je kako je Hrvatska lani imala rekordnu uspješnost u zapljeni kokaina, ali i još nismo donijeli Nacionalni plan borbe protiv droga 2018.-2025.


“Na Ministarstvu zdravstva je da taj plan pod hitno uputi u e-savjetovane i proceduru kako bismo ga konačno usvojili”, kazala je.