Adamićeva i dalje zatvorena

Radovi na skidanju skele u Adamićevoj još traju. Evo što je utvrdila policija

P. N.

Foto Silvano Ježina / Vladimir Mrvoš

Foto Silvano Ježina / Vladimir Mrvoš

 Čuo sam buku iza sebe i u retrovizoru vidio veliku prašinu, stao i upalio četiri žmigavca. Nisam mogao vjerovati da su mi sekunde spasile život – rekao nam je  očedivac teškog građevinskog incidenta u središtu grada



Nakrivljeni dio skele još nije bio uklonjen danas oko 18:30 sati, a radnici su zauzeti raščišćavanjem ceste odnosno uklanjanjem ostataka srušenog zida zgrade bivše pošte u Adamićevoj ulici u Rijeci, nakon jučerašnjeg urušavanja koje je izazvalo kaos u prometu. 


Navečer je pješacima napokon dozvoljen prolazak ulicama koje idu od tržnice prema gradskom tornju, što jučer nije bilo moguće. 


Na gradilištu na kojem je došlo do nesreće više nema policijskih dužnosnika. 




Radnici Kamgrada jutros su počeli s demontiranjem skele uz urušeni zid zgrade u Adamićevoj ulici. Kako doznajemo na mjestu događaja, prvo se postavlja dodatna skela kako se postojeća ne bi do kraja urušila i pala na drugu zgradu.


– Ide se na maksimalnu sigurnost – rekli su nam na gradilištu.


Nakon toga će oštećena skela biti do kraja skinuta, nakon čega će biti postavljena nova. Izvođači radova nisu mogli procijeniti kada će biti gotovi, ali vjeruju da će to biti do kraja današnjeg dana.


Mjesto događaja nadzirali su vatrogasci i policija, a promet Adamićevom je i dalje zatvoren. Zbog toga su i dalje gužve u prometu u istočnom dijelu grada.


Foto Vladimir Mrvoš


Foto Vladimir Mrvoš



Na mjestu urušavanja zida zgrade i građevinske skele u Adamićevoj ulici u Rijeci jučer je proveden očevid, kojem su uz policijske službenike Policijske uprave primorsko-goranske i zamjenicu općinske državne odvjetnice Općinskog državnog odvjetništva u Rijeci, prisustvovali i predstavnici drugih nadležnih tijela.


Odmah po zaprimljenoj dojavi o navedenom događaju policijski službenici Policijske uprave primorsko-goranske poduzeli su sve potrebne mjere i radnje u cilju osiguranja mjesta događaja radi zaštite života i imovine, kao i organizacije prometa drugim pravcima s obzirom na nemogućnost odvijanja prometa navedenom ulicom, poručuju iz riječke policije.


Očevidom je utvrđeno da je prilikom izvođenja građevinskih radova na 3. katu zgrade u Adamićevoj ulici došlo do popuštanja, a zatim i urušavanja zida na vanjski dio građevinske skele, koji je zajedno s građevinskim materijalom pao na kolnik. U ovom događaju nije bilo ozlijeđenih osoba. Sveukupna materijalna šteta, uključujući i štetu nastalu uslijed pada građevinskog materijala na sporednim vratima obližnje knjižare, bit će utvrđena naknadno.


U tijeku je sanacija nastalih oštećenja na zgradi, a promet Adamićevom i Scarpinom ulicom te Ulicom I. Henkea je u potpunosti u prekidu.


Do daljnjega je uspostavljena privremena preregulacija prometa, koji se preusmjerava na okolne prometnice.


Do daljnjega će ulice Scarpina, Adamićeva I Henckeova biti u potpunosti zatvorene za sav promet.  Promet iz smjera istoka (iz smjera tunela Pećine cestom D-404) preusmjeriti će se obilaznim pravacem ulicama Slavka Cindrića-Milana Smokvine Tvrdog- Strossmayerova-Titov trg-Ivana Grohovca-Žrtava fašizma-Pomerio-Fiorello la Guardia i dalje prema zapadu. Promet iz smjera zapada odvijati će se normalno, ulicama Riva-Ivana Zajca-D-404 ili Slavka Cindrića.


KD Autotrolej se ispričao  svim korisnicima javnog gradskog prijevoza što tijekom jučerašnjeg dana, zbog tehničkih poteškoća, nisu bili u mogućnosti na na web stranicu postaviti obavijest o promjeni trase autobusnih linija.


Obzirom je Adamićeva ulica i dalje zatvorena za sav promet, sve linije koje u smjeru zapada, inače prolaze centrom grada, sada prometuju sjevernim koridorom, odnosno preko Školjića, Pomeria, Ulicom Nikole Tesle, te se kod Željezničkog kolodvora vraćaju na redovne trase.


Izmještena su i početna stajališta linije 32, 3a i 8a i to na Deltu, dok linija 5 kreće iz Ribarske ulice. Isto tako linije koje su se prije zaustavljale na Fiumari, sada više ne koriste to stajalište, već se u smjeru zapadu odmah prestrojavaju na Školjić i dalje navedenom trasom.


Zbog velike gužve u prometu, kao i zbog činjenice da gotovo sve linije prolaze kroz centar grada, prisutna se veća kašnjena i odstupanja od voznog reda, te sve korisnike molimo za razumijevanje.


“Bio sam zadnji vozač, koji je prošao ispod skele koja se srušila” – rekao nam je vozač bijelog kombija koji je želio ostati anoniman koji je nazočio jučerašnjem događaju.


– Čuo sam buku iza sebe i u retrovizoru vidio veliku prašinu, stao i upalio četiri žmigavca. Nisam mogao vjerovati da su mi sekunde spasile život – rekao nam je  očedivac teškog građevinskog incidenta u središtu grada.


Foto Silvano Ježina


Foto Silvano Ježina



Događaj su komentirale i prodavačice iz obližnje pekarnice koje su imale direktan pogled na »cijeli događaj«.


– U to vrijeme na semaforu je na »crvenom« čekao autobus pun putnika, koje su sekunde dijelile od sigurne smrti. Srećom nikoga nije bilo na cesti iako je tu stalno veliki promet – komentirale su.