Ljutiti zbog rata Vlade i MOL-a

Radnici ogorčeni jer je Ini ponovo oduzeta koncesija

Bojana Mrvoš Pavić

Inu se sprječava da ulaže u nova istraživanja, u ovom slučaju milijardu kuna, koje MOL iz tog razloga želi 'izvesti' iz države kroz isplatu dividende dioničarima, kaže Božo Mikuš



ZAGREB  Sindikat naftnog gospodarstva (SING) koji djeluje u Ini, ogorčen je potezom Ministarstva gospodarstva koje je prošli mjesec Ini ponovno oduzelo odobrenje za istraživanje nafte i plina na istražnim poljima »Sava«, prvi put joj oduzeto u srpnju 2011. godine.


Na to se, prvo rješenje, Ina žalila sudu, koji je u rujnu ove godine presudio da je tadašnje Ministarstvo gospodarstva povrijedilo zakon na štetu Ine, odnosno donijelo rješenje koje nije valjano i koje nije, stoji u presudi, obrazloženo. Ministarstvu je naloženo da donese novo rješenje, što je ono i učinilo u studenom, Ini, međutim, ponovno oduzevši odobrenje.


  Ina će se na novo rješenje također žaliti, no za nju je zbog protoka vremena ova bitka gotovo izgubljena. Sporna su polja istovremeno dio novog natječaja za kopnena istraživanja ugljikovodika – nafte i plina, kojeg je država raspisala u srpnju ove godine.




Natječaj koji traje do veljače 2015. objavljen je za šest kopnenih blokova uz Savu i Dravu veličine od 2.100 do 2.600 četvornih kilometara, te se postavlja pitanje hoće li se itko od investitora javiti za savske »blokove« koji su još uvijek predmet spora između Ine i Ministarstva gospodarstva.


  Ina je koncesiju za istraživanja na poljima »Sava« dobila još 1997. godine, da bi joj ona odlukama Vlade bila produživana do srpnja 2011. godine, kad joj je Ministarstvo gospodarstva koncesiju oduzelo, pravdajući to stavom da Ina na poljima nije ništa napravila. Tako misli i ministarstvo Ivana Vrdoljaka.


  »To nije točno, jer je i sama Vlada koncesiju produžavala u nekoliko navrata. Inu se sprječava da ulaže u nova istraživanja, u ovom slučaju milijardu kuna, koje MOL iz tog razloga želi ‘izvesti’ iz države kroz isplatu dividende dioničarima«, kaže Božo Mikuš, predsjednik SING-a, inženjer naftnog rudarstva koji je prije sindikalne karijere radio na projektiranju i vođenju mnogobrojnih Ininih bušotina, u nekim za nju boljim vremenima.


Više možete pročitati u tiskanom izdanju!