Izvanredna konferencija za novinare

“Radi se o unosu toksina preko usta ili disanja”: Liječnici otkrili najnovije informacije o tragediji na Hvaru

Hina

Doktor Dragan Ledina je naglasio kako su oboljeli imali simptome proljeva i povraćanja. Bolesnici su primljeni oko 13 sati, a doktori nemaju gotovo nikakvih informacija vezanih za preminulu osobu



Troje odraslih koji su zaprimljeni u splitskom KBC-u zbog navodnog trovanja hranom stabilno je, dok su simptomi kod dvoje male djece dosta teži i oni se nalaze na intenzivnom liječenju, rekao je u utorak doktor Dragan Ledina iz Kliničkog bolničkog centra Split.


“Nisam još siguran da je uzrok njihovih tegoba infektivne naravi to jest zarazna bolest, ali radi se o unosu toksina preko usta ili disanja”, rekao je Ledina na izvanrednoj konferenciji za novinare nakon što je jedan muškarac koji se nalazio s njima u društvu preminuo, a ostali helikopterom dovezeni u splitske bolnice.


Prema informacijama iz medija šest osoba na Hvaru je večeralo u restoranu. Radi se o četiri starije osobe i dvoje djece. Jedna osoba prethodno je preminula preko noći, nakon čega je brod na kojem su putovali morao pristati u hvarsku luku.




Policija je prethodno izvijestila kako sumnja u trovanje hranom.


“Njihova obrada je u tijeku, u dva smjera, infektivno i toksikološka analiza njihovih krvih uzoraka”, naglasio je Ledina.


Dodao je kako su provedeni osnovni laboratorijski nalazi.


“U krvnoj slici imaju samo mala odstupanja, ali u malim granicama”, kazao je Ledina.


Kazao je još kako su simptomi kod djece dosta teži, ali da nema drugih informacija. Nalaze se u jedinici intenzivnog liječenja Klinike za infektivne bolesti na Firulama.


Ledina je naglasio kako su oboljeli imali simptome proljeva i povraćanja. Bolesnici su primljeni oko 13 sati, a doktori nemaju gotovo nikakvih informacija vezanih za preminulu osobu. Više informacija biti će dostupno sutra.


Ledina je zaključio kako je potrebna detaljna epidemiološka analiza hrane i restorana u zadnja tri dana, da bi se mogla pretpostaviti povezanost trovanja hranom. Naglasio je kako možda školjke nisu uzrok trovanja, jer su poslužene samo dvije porcije, a oboljelo je šest osoba.