Oštre kritike

Rađa li se novi pokret otpora Plenkovićevoj vladi? Penava: ‘U HDZ-u ne znaju da je država iznad stranke’

Dražen Ciglenečki

Foto Darko Jelinek

Foto Darko Jelinek

»Sada smo bolje pripremljeniji. Naoštrili smo motike, čekiće, lopate, vile i ostale stvari i čekamo neku drugu priliku da se ukaže«, figurativan je bio Tomislav Josić



ZAGREB – Ovo je pokret otpora, rekla je gospođa koja je na jučerašnjem okruglom stolu »Protuustavna agresija na Vukovar« postavljala pitanja vukovarskom gradonačelniku Ivanu Penavi (HDZ).


Taj se skup, u organizaciji nekih građanskih inicijativa i Udruge branitelja dragovoljaca Vukovara, održao u sjedištu zagrebačke HVIDRA-e, a privukao je stotinjak ljudi, koliko približno i stane u ovu dvoranu. Nemoguće je drukčije okarakterizirati ovaj okrugli stol nego kao političko oporbeno okupljanje, a posebno je zanimljivo da su mu nazočila i dva istaknuta člana HDZ-a, osim Penave i saborski zastupnik Stevo Culej, koji je sjedio u publici, ali je i on uzeo riječ. Penava i Culej pljeskali su nakon svih istupa u kojima se vrlo oštro kritiziralo Vladu Andreja Plenkovića i općenito vlast.


– Gospodine Penava, nakon 2013. i ove su godine hrvatske vlasti krenule na Vukovar. U javnosti se stvara dojam da prava manjina nisu dovoljno velika, da se u Vukovaru moraju postaviti ćirilične ploče, ovim je riječima moderatorica Karolina Vidović Krišto najavila Penavu.


Zahtjevi Vladi




Ona je na kraju pročitala zaključke okruglog stola, a koji predstavljaju zahtjeve Vladi, a dio i svim kandidatima za predsjednika Republike i daleko nadilaze tematiku Vukovara. Traži se, između ostalog, raspisivanje referenduma za koji je 2013. Stožer za obranu hrvatskog Vukovara prikupio preko 500 tisuća potpisa, a dosad nije proveden. Nadalje, od DORH-a se traži obustava postupka protiv Marijana Živkovića, koji je skinuo ploču s ćirilicom u Vukovaru. Od premijera Andreja Plenkovića očekuje se da izmjeni izborni zakon na način da se ukinu posebne jedinice za izbor zastupnika nacionalnih manjina i dijaspore. Također i da se braniteljicu Ljiljanu Zmijanović, koja je govorila na okruglom stolu, sukladno sudskim presudama imenuje za ravnateljicu Nacionalnog parka Krka. Za abolirane Srbe zahtijeva se onemogućavanje sudjelovanja u bilo kakvom obliku lokalne i državne vlasti.



Zastupnik Culej uzeo je mikrofon pred kraj okruglog stola, nakon što je poslušao brojne primjedbe na postupke svoje vlasti.


– To što sam crven u licu, nije zbog ovih iz moje stranke nego sam puno vani radio, izazvao je Culej smijeh prisutnih.


Svjestan je da u vodstvu HDZ-a vjerojatno neće dobro reagirati na njegovo sudjelovanje na ovakvom skupu.


– Mi se nalazimo u limbu iz kojeg možemo izaći samo ako ćemo na ovaj način postupati. Znam što me možda očekuje u mojem HDZ-u, ali do mišljenja mnogih u stranci nije mi ni stalo. Neće se svi u HDZ-u složiti sa mnom, ali ima tamo i jako puno poštenih ljudi, rekao je Culej.



– Od kandidata za predsjednika Republike tražimo očitovanje o projektu o Vukovaru kao mjestu posebnog pijeteta i hoće li pokrenuti istraživanje istine o Jasenovcu, kazala je Karolina Vidović Krišto. Pozvala je udruge i građanske inicijative da podrže ove zaključke.


Penava se uvodno govoreći čudio da Hrvatska ima diplomatske odnose sa Srbijom i naglasio da je poslije prošlogodišnjeg prosvjeda u Vukovaru, zbog nesankcioniranja počinitelja ratnih zločina, izgubio vjeru u državne institucije.


– Hrvatske institucije ničim ne zaslužuju epitet hrvatske, ustvrdio je vukovarski gradonačelnik. Istaknuo je da nema nimalo razumijevanja za »one koji dođu i skrušeno plaču nad Vukovarom, Hrvatskom i Domovinskim ratom, a zapravo ništa ne shvaćaju i nemaju emocija za sve ono što se događalo u vremenu o kojem govore«.


Crni labudovi


Navedena gospođa je, pak, kasnije Penavu upitala hoće li i ove godine biti prosvjeda, kako je gradonačelnik i najavio. Penava je odgovorio da svaki dan o tome ima različiti stav, a da danas misli da novi prosvjed ne bi imao učinka, budući da »nama treba samo revolucija«. Od iste je osobe dobio i pitanje kako se osjećao kad je čuo da Plenković, koji ga je u listopadu prošle godine odgovarao od prosvjeda, smatra da se »Penava ne razumije u visoku politiku«.


– Kad sam s ljudima koji su stradali u ratu, vjerujte mi da riječi tih velikih državnika, u ljudskom smislu, postaju tako male, nebitne. Zato je nebitno i kako sam se ja tada osjećao. A možete si misliti kako sam se osjećao i kad su mi neki sada već bivši ministri pametovali što je moj posao, što je lokalna, a što nacionalna politika. Imam obaveza samo prema hrvatskom narodu i državi, nažalost većina nije prepoznala da su neke stvari iznad stranačke stege i politike. Ali, o njima će govoriti vrijeme koje je pred nama i glasači. I crni labudovi, kazao je Penava.


Tomislav Josić, predsjednik Stožera za obranu hrvatskog Vukovara, odgovorio je na pitanje moderatorice »gdje smo danas«.


– Isto gdje smo i bili, samo što smo sada bolje pripremljeniji. Naoštrili smo motike, čekiće, lopate, vile i ostale stvari i čekamo neku drugu priliku da se ukaže, figurativan je bio Josić. On je konstatirao da je u Hrvatskoj 21 nacionalna manjina, ali »problema imamo samo s jednom«.


– Ta je nacionalna manjina izvršila agresiju, pobili su, porušili, silovali, potjerali narod, a onda su rekli da su oni u većini i da imaju prava, upozorio je Josić.