'Zločin nije moj, ali kazna ipak jest'

RODITELJSTVO IZA REŠETAKA Djeca kažnjenika i sama su kažnjena i etiketirana

Bojana Mrvoš Pavić

Zvonimir Penić, Sanja Vladović, Branka Mrzić Jagatić i Antonio Ćirko / Snimio Darko JELINEK   U Kaznionici i zatvoru u Požegi uređen je šareni dnevni boravak za susrete djece s majkama zatvorenicama  D. JELINEK

Zvonimir Penić, Sanja Vladović, Branka Mrzić Jagatić i Antonio Ćirko / Snimio Darko JELINEK U Kaznionici i zatvoru u Požegi uređen je šareni dnevni boravak za susrete djece s majkama zatvorenicama D. JELINEK

Lipanjskom kampanjom se želi promijeniti negativna percepcija prema djeci čiji su roditelji u zatvoru i u javnosti podići svijest o specifičnim uvjetima i okolnostima u kojima ta djeca odrastaju



POŽEGA  Približno 13 tisuća djece u Hrvatskoj živi bez jednog, ili oba roditelja koji služe zatvorsku kaznu, odnosno zbog toga žive s jednim roditeljem ili u udomiteljskoj obitelji.


Više od polovine roditelja kaznu služi u kaznionici odnosno zatvoru udaljenom preko 200 kilometara od djece pa u velikom broju slučajeva djeca svoje roditelje zbog teške financijske situacije niti ne mogu često posjećivati.


U zemljama EU-a pa tako i u Hrvatskoj lipanj je mjesec kampanje pod nazivom  »Zločin nije moj, ali kazna ipak jest« u korist djece čiji su roditelji u zatvoru, i koja njihovo izbivanje teško podnose, pri čemu ih i okolina često stigmatizira.




Cilj kampanje je u javnosti podići svijest o specifičnim uvjetima i okolnostima u kojima ta djeca odrastaju. U Kaznionici i zatvoru u Požegi, u kojem se u najvećem broju nalaze ženske zatvorenice, javnosti je predstavljen novouređeni prostor, šareni dnevni boravak nalik boravcima »kod kuće«, u kojima djeca požeških zatvorenica s majkama, obiteljima općenito, mogu boraviti za vrijeme redovitih posjeta.


Uređenje boravka dio je projekta »Neprekinuta veza – povezujuće roditeljstvo iza rešetaka« udruge RODA (Roditelji u akciji), koji se u požeškoj kaznionici provodi od početka prošle godine, financira ga Ministarstvo pravosuđa, a cilj mu je djecu povezati s roditeljima koji služe zatvorsku kaznu, osnažiti majčinsku ulogu zatvorenica te njihove roditeljske kompetencije.


 Sad u ugodnijoj atmosferi, djeca u ovom boravku-igraonici s majkama mogu provoditi do četiri sata tijekom posjeta jednom tjedno i na praznike odnosno blagdane, a na zidovima boravka, na fotografijama, mogu vidjeti prostorije u kojima njihove majke inače borave tijekom služenja kazne, i čime se u kaznionici bave.



 Novouređeni dnevni boravak za dječje posjete majkama trebao bi, između ostalog, ublažiti stres s kojim djeca dolaze majkama u posjet, pogotovo kad dolaze prvi put. 


– Ta djeca također osjećaju da su kažnjena, često su etiketirana, i na ovaj način, kroz kampanju, želimo da se to promijeni – kazao je  upravitelj požeške Kaznionice i zatvora Antonio Čirko. 


Većina zatvorenica su majke, a zanimljivo je, kako se može čuti, da su zatvorenice u Požegi u prosjeku sve starije, njihova se dob kreće oko 40 godina, za razliku od prijašnjih vremena, kad su ovdje u prosjeku boravile još mlađe žene. Trenutačno ih kaznu služi osamdesetak, i nema majki s malom djecom do tri godine starosti, rođenom za vrijeme služenja kazne majke.


Foto Darko JELINEK


Foto Darko JELINEK



Prošle su godine imali dvije majke s dva mala djeteta, a od 1965. godine u Kaznionici je, kažu zbirni podaci, rođeno i boravilo 246 djece. Nekad su, naime, s majkama mogla ovdje boraviti djeca do jedne godine starosti, bez obzira jesu li u Kaznionici rođena ili ne, no to više nije slučaj.


Poboljšanjem uvjeta u kojima djeca svoje majke mogu posjećivati Kaznionica nastoji promijeniti i stav više od 30 posto majki koje ne žele da ih djeca posjećuju. Njihovoj se djeci često niti ne govori da su majke u zatvoru , što za djecu, kažu u Kaznionici, nije dobro, budući da im se istina može objasniti na njima razumljiv, i prihvatljiv način.


 OPŠIRNIJE U TISKANOM IZDANJU, U ČETVRTAK 21. LIPNJA 2018.