Psihoaktivne tvari

RODITELJI OPREZ! Nova droga 5F-MDMB-PICA pojavila se i u Rijeci, posljedice mogu biti – fatalne

Vedrana Simičević

Opasne droge pakirane su u legalne proizvode

Opasne droge pakirane su u legalne proizvode

Takozvani »osvježivači zraka« izazivaju simptome nalik psihotičnom stanju: povraćanje, lupanje srca, osjećaj gubljenja svijesti, crvenilo lica, pritisak u prsima, teškoće pri disanju, osjećaj vrućine ili hladnoće, halucinacije...



Pročelnica Zavoda za dječju i adolescentnu psihijatriju KBC-a Osijek dr. Katarina Dodig Ćurković alarmirala je proteklog tjedna javnost s dramatičnim upozorenjem – u manje od tjedan dana ovaj je Zavod na liječenje zaprimio šestero maloljetnika s različitim poteškoćama izazvanim, kako liječnici sumnjaju, konzumacijom psihoaktivnih supstanci. Kako nam tumači Dodig Ćurković, svi ovi maloljetni pacijenti, u dobi od 13 do 17 godina, priznali su da su konzumirali tvari koje se legalno prodaju kao, primjerice, »osvježivači zraka«, pri čemu se najčešće radi o sintetskim kanabinoidima koji imitiraju efekte marihuane. Neki od njih su ove tvari konzumirali i s drugim psihoaktivnim supstancama poput ecstasyja (MDMA) ili marihuane, a sve skupa je završilo nizom nimalo bezazlenih simptoma.


– Radi se o simptomima koji nalikuju psihotičnom stanju: osjećaj mučnine, povraćanje, jako lupanje srca, osjećaj gubljenja svijesti, crvenilo lica, pritisak u prsima, teškoće pri disanju, osjećaj vrućine ili hladnoće, halucinacije, nisu svjesni svog tijela, navela je Dodig Ćurković neke od zamijećenih posljedica ustvrdivši da problem sve mlađih maloljetnika koji eksperimentiraju s ovom vrstom droga nije ograničen samo na ovotjedne slučajeve.



I dok broj ovisnika o »težim« drogama poput heroina u Hrvatskoj već više godina ne raste, tzv. »nove droge« očito postaju novi javno-zdravstveni problem. Katarina Dodig Ćurković tvrdi da su ona i kolege namjerno htjeli izvijestiti javnost o posljedicama ovih lako dostupnih tvari.




– Tinejdžeri su danas u doba interneta jako dobro informirani i umreženi. Znaju što, kako i gdje nabaviti, a tzv. smart shopovi nerijetko su locirani u blizini škola. Nama se čini da više djece s posljedicama dolazi baš nekako pred kraj školske godine, kad vjerojatno pojačano konzumiranju ove supstance. Primjećujemo i da to rade od sve mlađe dobi. To se događa svuda u Hrvatskoj, upozorava Dodig Ćurković.



Smrtni slučajevi


»Osvježivači zraka« kolokvijalni je izraz za razne vrste psihoakivnih supstanci koje se pakirane u neki oblik formalno legalnih proizvoda, primjerice »aromatiziranih pripravaka«, prodaju u smart-shopovima ili zapravo ponajviše na internetu. Najčešće se radi o nekoj od brojnih vrsta sintetskih kanabinoida, tvari koje oponašaju učinak psihoaktivnog sastojka kanabisa – THC-a, izrađenih u ilegalnim laboratorijima kojima njihovi tvorci stalno minimalno mijenjaju formulu kako bi zaobišli zakon. Kanabinoidi se obično u obliku praha miješaju s osušenim biljnim materijalom i stavljaju na tržište kao legalne »biljne mješavine za pušenje« ili »osvježivanje zraka«. Sintetski kanabinoidi čine najveću skupinu novih psihoaktivnih tvari koje nadziru europske institucije poput Europskog centra za nadzor droga i ovisnosti o drogama (EMCDDA). Od 2008. godine na ovamo otkriveno je blizu 200 novih vrsta sinteteskih kanabinoida u Europi.


Iako su sintetski katinoni i opioidi, tvari koje imitiraju učinke amfetamina, MDMA-a, kokaina, odnosno heroina opasnije po zdravlje, u srpnju 2016. godine tvar MDMB-CHMICA postala je prvi sintetski kanabinoid za koji je EMCDDA izvršila procjenu rizika, obzirom da je bio uključen u više od 20 teških trovanja i 28 smrtnih slučajeva na području EU. Ovaj je opasni kanabinoid te iste godine u Hrvatskoj zaplijenjen 13 puta.


Sve toksičniji


Iz EMCDDA upozoravaju da su mnoge štetne posljedice koje uzrokuju MDMB-CHMICA i drugi sintetski kanabinoidi povezane s visokom potentnošću tih tvari i činjenicom da proizvođači samo nagađaju količine potrebne za proizvodnju »mješavina za pušenje«. To dovodi do visokih doza psihoaktivne supstance u proizvodu, a time i do povećanog rizika od teškog trovanja i smrti.


Stručnjaci pritom i dalje ne znaju kakve sve posljedice u organizmu mogu izazvati ove nove kemijske »kombinacije«. Dodig Ćurković upozorava da i manje eksperimentiranje s psihoaktivnim tvarima može završiti pogubno u onim slučajevima kad osoba već pati od nekog zdravstvenog problema.


Iz Vladinog ureda za suzbijanje zlouporabe droga potvrdili su nam da podaci pokazuju kako su novije generacije psihoaktivnih spojeva sve toksičnije. U Hrvatskoj su, u razdoblju od 2014. do 2016. godine, zabilježena ukupno 43 trovanja za koje se sumnja da su povezani s novim psihoaktivnim tvarima te jedan smrtni slučaj, pri čemu je većina bila povezana sa sintetičkim kanabinoidom poznatim kao Galaxy.


Hrvatska svakako slijedi europske trendove pojave novih droga. Samo u prvih nekoliko mjeseci ove godine zaplijenjene su već tri nove psihoaktivne tvari – dva sintetska kanabinoida (5F-MDMB-PICA i AMB-FUBINACA) i anestetik difenidin – inače proučavan za liječenje neurotoksičnih ozljeda koji je 2015. u Španjolskoj izazvao nekoliko slučajeva trovanja. Pritom je 5F-MDMB-PICA zaplijenjen u Rijeci, a AMB-FUBINACA i difenidin u Osijeku.


Prošle je pak godine u Hrvatskoj identificirano deset novih psihoaktivnih tvari – četiri nova spoja sintetskih katinona, dvije nove tvari iz skupine sintetskih kanabinoida i opioida te jedna nova tvar iz skupine fenetilamina i triptamina.