Prosvjed u Zagrebu

RADNICI I BRANITELJI “Borit ćemo se za rafinerije kao što smo se borili u Domovinskom ratu”

Bojana Mrvoš Pavić

Foto: B. MRVOŠ PAVIĆ

Foto: B. MRVOŠ PAVIĆ

Predrag Sekulić iz Stožera za obranu Rafinerije Sisak, kao organizator prosvjeda, upozorava kako kroz određeni broj godina ni Rafinerija Rijeka više neće postojati, nastavi li se ovakvo upravljanje kompanijom



Dvjestotinjak radnika sisačke rafinerije, branitelja i građana Siska počelo se okupljati pred Vladom na prosvjedu kojim žele upozoriti na sve izglednije zatvaranje rafinerije.


Radnice iz Siska, Rijeke, Ivanić grada i Varaždina upozorili su na sve izglednije zatvaranje sisačke rafinerije, pozivaju premijera da konačno lupi šakom u stol i učini nešto u situaciji s MOL-om.


“Hrvatska svakodnevno uvozi derivate iz brojnih zemalja pa tako i Mađarske što je dokaz da hrvatske rafinerije nisu nepotrebne, kazao je Predrag Sekulić iz Stožera za obranu Rafinerije Sisak. 




Na prosvjedu su brojni branitelji zaposleni u rafineriji Sisak koji su, kažu, spremni se boriti za rafineriju onako kako se u borili u Domovinskom ratu.Predrag Sekulić iz Stožera za obranu Rafinerije Sisak, kao organizator prosvjeda, upozorava kako kroz određeni broj godina ni Rafinerija Rijeka više neće postojati, nastavi li se ovakvo upravljanje kompanijom.


“Smetamo, očito je da smetamo. Ali mi nismo, premijeru, brod koji tone i koji treba financijsku pomoć države. Tražimo samo da nas saslušate i provjerite podatke koje vam dajemo. Ustvari, mi vama nudimo pomoć. S kojim pravom šutite? Govorite nam da ćemo biti zbrinuti otpremninama, pa zbrinite se vi, gospodo, s tim otpremninama!”, poručio je s Markovog trga Sekulić.


MOL je strateški interes Mađarske,a INA mora biti strateški intres Hrvatske, nastavio je. “Lupite šakom o stol i ponašajte se državnički, premijeru”, uzviknuo je, dodavši onda nešto i o sebi jer vidi, kaže, da mnogi o njemu vole govoriti.


“Prestanite me uspoređivati sa sobom, gospodo, prestanite me zvati političarem. Ja sam politički aktivist, zbog vaše šutnje, isto kao što sam sindikalni aktivist postao zbog šutnje sindikata u Ini.


Nismo isti, jer sam ja, kao i mnogi ovdje danas, jutros izašao iz noćne smjene. Noćas smo radili za svoje obitelji, i za svoju domovinu. Podsjetimo vas zato, ako ne znate, radili smo i za vaše plaće, gospodo”, poručio je Sekulić Vladi ispred koje se održao prosvjed.


Dolazak radnika iz Siska na Mrkov trg izazvala je poslovna odluka uprave Ine, u kojoj sjede i tri hrvatska člana, da se zatvor FCC pogon i zbrine 40 radnika. Taj pogon sisački radnici nazivaju “srcem rafinerije” , i upozoravaju kako će rafinerija nakon toga imati lošije rezultate, što će poslužiti kao opravdanje za njeno potpuno zatvaranje.


Uprava: Organizatori nemaju za cilj zaštitu radnika


Na prosvjed je reagirala uprava Ine, naglašavajući kako prestanak rada FCC postrojenja u sisačkoj rafineriji ne znači zatvaranje rafinerije. Prerada sirove nafte u Sisku nastavit će se u blokovima, dok će sekundarna postrojenja raditi bez obustava, što dosad nije bio slučaj, ističe s eu priopćenju.


“Radi se o Ininoj poslovnoj odluci koja će znatno smanjiti gubitke koje Rafinerija nafte Sisak generira. Naime, kako je pokazalo i Inino financijsko izvješće za 2017. godinu, Rafinerija nafte Sisak nije profitabilna i generirala je u prošloj godini 207 milijuna kuna operativnog gubitka. Radnike na koje ove promjene budu utjecale, a govorimo o njih maksimalno 40, nastojat ćemo preraspodijeliti na otvorene pozicije unutar kompanije u skladu s poslovnim potrebama i kvalifikacijama radnika. Ako u tome ne uspijemo, bit će zbrinuti i dobiti otpremninu u iznosu značajno višem od hrvatskog prosjeka”, kažu iz uprave.


Traženje moratorija na sve odluke Uprave Ine, što Stožer za obranu Rafinerije traži, i činjenica da prosvjed nisu podržali reprezentativni sindikati koji djeluju u Ini, ukazuje na to da organizator prosvjeda nema za cilj zaštitu radnika, jer bi moratorij onemogućio redovito poslovanje kompanije i zaustavio sve važnije projekte, zaključuje uprava.