Nezakoniti otkaz

RADNI SPOR ILI UNIŠTENJE? Čičak: ”Magaš mrzi HHO i mene”

Boris Pavelić

Foto M. LUKUNIC/PIXSELL

Foto M. LUKUNIC/PIXSELL

HHO bi, prema nepravomoćnoj presudi, bivšem v.d. izvršnog direktora morao isplatiti, s kamatama, gotovo četiri milijuna kuna neisplaćenih plaća zbog nezakonitog otkaza u travnju 2000. 



ZAGREB – Vjekoslav Magaš želi uništiti Hrvatski helsinški odbor za ljudska prava (HHO), ustvrdio je jučer za naš list predsjednik HHO-a Ivan Zvonimir Čičak, komentirajući nepravomoćnu presudu prema kojoj bi HHO svojemu bivšem v.d. izvršnog direktora morao isplatiti, s kamatama, gotovo četiri milijuna kuna neisplaćenih plaća zbog nezakonitog otkaza u travnju 2000. Na tu Čičkovu tvrdnju, u izjavi za naš list, Magaš se jučer samo nasmijao: »Pa zašto bih ja, pobogu, htio uništiti odbor? Pa to je moje radno mjesto! To je moja perspektiva!«, kazao nam je Magaš, aludirajući na dio presude po kojemu HHO Magaša mora, uz odštetu, vratiti na posao. »Jer naravno, postane li presuda pravomoćna, vratit ću se. Nego što ću?«, najavljuje.


»Magaš je nabijen mržnjom prema HHO-u i meni osobno«, ustraje pak Čičak. »On i javno govori da želi uništiti HHO«, kaže, osam dana nakon što je zagrebački odvjetnik i aktivist HHO-a Jadranko Črnko podnio žalbu protiv nepravomoćne presude. Ta žalba, nipošto prva u devetnaestogodišnjem radnom sporu, osporava proceduralnu zakonitost nepravomoćne presude, ali i iznova ističe kako su postojali razlozi za otkaz, jer se – stoji u žalbi – »tužitelj nedvojbeno najteže moguće ogriješio o poslodavca, članove odbora i kolege zaposlenike«.


Vjekoslav Magaš / Foto G. STANZL/PIXSELL


Vjekoslav Magaš / Foto G. STANZL/PIXSELL





Produbljeni sukobi


Magaš je, tvrdi se u žalbi, »stvorio i produbio atmosferu konfliktnosti i sukoba s doslovno svima (osim s T.Š.) i doveo nemogućnost daljnjeg ostanka u kolektivu do vrhunca«. U žalbi se citira obrazloženje izvanrednog otkaza, prema kojemu je Magaš »izazvao uznemirenost više djelatnika ureda poslodavca svojim nekontroliranim ponašnjem«. Stoga, zaključuje se u žalbi, »više nije bilo nikakve mogućnosti da tužitelj ostane raditi u toj sredini i opravdano mu je uručen izvanredni otkaz kao jedina moguća zaštita odbora«.



Potkraj devedesetih, Magaš je bio v.d. izvršnog direktora HHO-a, u tom desetljeću jedne od najuglednijih hrvatskih organizacija za ljudska prava, i jedne od rijetkih koje se nisu ustručavale istraživati najteža kršenja ljudskih prava, naročito likvidacije Srba poslije Oluje te zlostavljanja i diskriminaciju izvan bivših ratnih zona.U međuvremenu, Vjekoslav Magaš postao je kolumnist ekstremno desnog tjednika »Hrvatski list« iz Zadra, dok se ugled HHO-a, u odnosu na devedesete, srozao do neprepoznatljivosti. Ivan Zvonimir Čičak, međutim, najavljuje revitalizaciju odbora, kao i odlazak članova koji ugled odbora krnje ekstremno desnim javnim istupima.



Žarko Puhovski, koji je predsjednik postao nekoliko mjeseci nakon što je Magaš otpušten, prisjetio se za naš list kako je HHO u to vrijeme »kao kolektiv bio nesposoban funkcionirati s Magašem«. »Svi suradnici, doslovce, rekli su: ‘Ako se on vrati, mi odlazimo’«, kazao nam je Puhovski. Istodobno, podsjeća, »treba biti korektan: Magaš je u jednom vremenu napravio dosta dobrih stvari u HHO-u. Ali, kao predsjednik, smatrao sam da ne mogu učiniti ništa drugo nego stati na stranu svih članova odbora«.


Nove priče


Magaš pak kaže kako je sadržaj spora manje važan od pitanja – »što ćemo bude li presuda pravomoćna?«. »Hoće li tada vrijediti zakon, ljudska prava i bezuvjetna obveza poštovanja pravomoćnih presuda?«, pita Magaš. Na našu primjedbu da bi pravomoćna potvrda postojeće presude nedvojbeno financijski likvidirala HHO, Magaš odgovara kako »stvari nisu tako plošne«. »Ne bih ništa prije pravomoćnosti, ali stvari su vrlo komplicirane: otvorit će se još neke priče, i bit će zanimljivo pratiti«, tajnovito najavljuje Magaš. Otkaz Magašu u travnju 2000. uzrokovao je maratonski sudski spor koji je, nakon više donesenih i osporenih presuda, prije nekoliko dana rezultirao nepravomoćnom presudom Općinskoga radnog suda u Zagrebu, prema kojoj HHO Magašu mora isplatiti 1,7 milijuna kuna neisplaćenih plaća, s kamatama čak četiri milijuna kuna. »Mi taj novac nemamo. Potvrdi li pravomoćna presuda iznos, uništeni smo. Ali cilj ovog spora i jest uništenje HHO-a. Postoji cijela strategija za to«, tvrdi današnji predsjednik Ivan Zvonimir Čičak.