Prosvjedi u Bandićlandu

Prosvjed građana Središća protiv megalomanske gradnje tik uz MSU

Hina

foto: arhiva NL

foto: arhiva NL

Zastupnik SDP-a u zagrebačkoj Gradskoj skupštini Dominik Etlinger istaknuo je kako su se došli pobuniti »protiv sulude gradnje i protiv preizgrađenosti«, te poručio kako nitko nije protiv razvoja.



ZAGREB – Građanska inicijativa Sumrak gradnje u Središću – Središće za MSU, u subotu je kod Muzeja suvremene umjetnosti (MSU) organizirala prosvjed protiv gradnje zgrade od devet katova tik uz taj muzej, na kojemu se okupilo oko 150 građana.


Prosvjedovali su, kako su istaknuli, za očuvanje MSU-a, zelenih oaza i humanih urbanističkih rješenja Novog Zagreba, a protiv netransparentnih postupaka izmjena urbanističkih planova, megalomanske gradnje tik uz MSU, budućeg prometnog kolapsa u njihovoj četvrti te trajnog narušavanja vizure humanog urbanizma u Središću i Novom Zagrebu. Cilj prosvjeda održanog »5 do 12« bio je zaštita kulturnog dobra Zagreba.


Na transparentima koje su istaknuli pisalo je: »Mijenjajte sebe a ne zemljišta«, »Crveni karton novokomponiranom urbanizmu«, »Središće za MSU«, »Želimo gradnju ali humanu«, »Ne želimo prometni kaos«, »Crveni karton betonizaciji«, »Sumrak gradnje u Središću«.




Azra Plićanić Mesić iz Građanske inicijative Sumrak gradnje u Središću – Središće za MSU rekla je da su ovim prosvjedom željeli iskazati nezadovoljstvo zbog buduće gradnje velikog kompleksa tik uz MSU. Rekla je da žele zaštiti i MSU jer smatraju da jedna takvo velika zgrada od devet katova stvarno nije primjerena uz muzej.«


»Budući da je došlo do prometnog kolapsa nakon što je izgrađen jedan veliki trgovački centar u maloj ulici željeli smo ukazati građanima Zagreba na problem koji se upravo dogodio u Središću«, rekla je Plićanić Mesić.


Istaknula je kako oni nisu apsolutno protiv gradnje te da su bili na razgovoru s investitorom i zamolili ga da se zgrada odmakne od MSU-a i od druge zgrade, ali se iz njegova očitovanja vidi da na to nije pristao. »Mi smo očekivali da će se ovdje izgraditi škola, vrtić, park ili mala zgrada. Mi se ne protivimo izgradnji, već se protivimo izgradnji zgrade koja će imati garaže i devet katova, gdje će cijeli taj promet ići uz Ulicu Julija Knifera koja je vrlo mala i neprometna«, istaknula je.


Plićanić Mesić je rekla i kako znaju da je u gradu Zagrebu to zemljište zamijenjeno sa zemljištem na Granešini i smatra da to trebaju istražiti mjerodavne institucije.


Njezin kolega Tomislav Pašalić rekao je da su prije pola godine u Središću pokrenuli inicijativu te bezuspješno pokušavali doći do gradskih tijela i gradonačelnika Milana Bandića da im objasne što će se tik uz MSU graditi, ali su im »vrata svugdje bila zatvorena, bila je jako velika medijska blokada« i prosvjed je bio jedini način da se njihov glas čuje. I on je poručio kako nisu protiv gradnje i investicija, ali smatraju da, ako se tu mora nešto izgraditi, da ta gradnja bude humana, da se izgradi zgrada u normalnim gabaritima i da se ostavi zelena površina.


Inicijativu primio jedino Mikulić, Etlinger pozvao na pobunu protiv ‘arhitekta’ problema – gradonačelnika Bandića


Istaknuo je kako je predsjednik zagrebačke Gradske skupštine Andrija Mikulić (HDZ) bio jedini koji ih je primio prije desetak dana te su mu izrazili nezadovoljstvo zbog megalomanske gradnje. Rekao je da je Mikulić sadržaj njihova razgovara proslijedio pročelniku Gradskog ureda za prostorno uređenje Dinku Biliću te čekaju njegov odgovor. Dodao je da bi uskoro trebala početi gradnje te deveterokatnice što su saznali prekasno pa se nisu mogli žaliti u predviđenom roku.


Zastupnik SDP-a u zagrebačkoj Gradskoj skupštini Dominik Etlinger istaknuo je kako su se došli pobuniti »protiv sulude gradnje i protiv preizgrađenosti«, te poručio kako nitko nije protiv razvoja.


»Mi smo svi za razvoj, ali za smisleni razvoj, a smisleni razvoj znači da Središće treba imati školu, svoj vrtić, parkirna mjesta. Središće treba protočnost prometa. A sve to, s ovim projektom će se dodatno ugroziti«, poručio je Etlinger. Istaknuo je kako je ovo borba sada u Središću ali da je to borba i za park na Savici, za parkove u Blatu i na Kajzerici. »Ovo je borba protiv devastacije javnog prostora, pogotovo na Cvjetnom trgu i u centru grada«, naglasio je Etlinger, a okupljeni građani-prosvjednici pozdravili pljeskom. Etlinger je rekao da iz dana u dan javni prostori u Zagrebu nestaju i ti javni prostori su poput »ugrožene vrste«.


»Ako ovako nastavimo više neće biti zelenih površina i grad Zagreb više neće biti ovako sjajan grad kao što je. Zato vas pozivam da se pobunimo protiv nelegalnih zamjena zemljišta koji su također veliki problem u gradu Zagrebu i u konačnici da se pobunimo protiv arhitekta svih tih problema u gradu Zagrebu – gradonačelnika Milana Bandića, za kojeg vjerujem da uskoro neće biti gradonačelnik«, poručio je Etlinger.


Mladen Delić iz stranke Pametno – Novi Zagreb istaknuo je kako se danas više ništa ne planira, »letvica je spuštena totalno dolje – dakle, apsolutno kaos totalni«, zaključio je.