O razgovoru s Predragom Mišićem

Programsko vijeće: Ograđivanje vrha HRT-a od nedavne emisije ‘Nedjeljom u dva’ je ozbiljan propust

Siniša Pavić

Aleksandar Stanković / NL arhiva

Aleksandar Stanković / NL arhiva

U zaključku među ostalim stoji kako je Stanković svojim uobičajenim provokativnim stilom razgovarao s gostom o pobuni dijela srpskog pučanstva, ničim ne osporavajući Deklaraciju o Domovinskom ratu



Većina članova Programskog vijeća HRT-a, uz nekoliko izdvojenih mišljenje, na sjednici je donijela zaključak kojim je ograđivanje vrha HRT-a od emisije Nedjeljom u dva u kojoj je Aleksandar Stanković ugostio vukovarskog branitelja Predraga Mišića, ocijenilo kao ozbiljan propust.


U zaključku među ostalim stoji kako je Stanković svojim uobičajenim provokativnim stilom razgovarao s gostom o pobuni dijela srpskog pučanstva, ničim ne osporavajući Deklaraciju o Domovinskom ratu.   


– Ograda je zabrinjavajuća jer sugerira da postoje pitanja koja nije dopušteno postavljati i teme o kojima se ne smije raspravljati. Njome se jasno krši niz osobnih i političkih sloboda i prava propisanih Ustavom RH, a posebice članak 38. kojim se ističe da sloboda izražavanja misli obuhvaća slobodu tiska i drugih sredstava priopćavanja, slobodu govora i javnog nastupa te zabranjuje cenzuru čime jamči novinarima pravo na slobodu izvještavanja – kaže se u zaključku.




Oni koji se s ovom ocjenom nisu složili mahom su isticali su da im nedostaje materijal za raspravu, raspravljali je li Stanković tvrdio da je bilo građanskog rata ili nije. Predsjedavajući Zdravko Kedžo je pak mišljenja kako je Stanković emisiju odredio ispod opće, novinarske i profesionalne razine, dok je HRT-ovu ogradu ocijenio nespretnim pokušajem umjesto provođenja profesionalnih sankcija. Ivo Lučić je u Stankovićevom načinu rada prepoznao isljedničko novinarstvo da bi većinu koja je izglasala zaključaka upozorio: “Nisam siguran da će te dogodine biti većina. Nemojte se ni čuditi ni žaliti ako dogodine ne budete većina!


Za sjednice se seciralo i drugo iz emitiranog programa. O tretmanu kulture, ali i Dnevnika, ilustrativno je govorio Dean Šoša spomenuvši kako je vijest o smrti Stanka Lasića emitirana u 31 minuti središnje informativne emisije za koju je Neda Ritz kazala da ponekad izgleda kao bilten premijera. O učincima odluke da se s neki formati s Prvog premjeste na Četvrti program govorila je Maja Sever; Unutarnjopolitički magazin Labirint je izgubio je 150.000 gledatelja, vanjskopolitički Global 120.000. Sever je konstatirala i kako HRT nije nepristrano i cjelovito izvještavala nakon zadnje haške presude. Zaboravila se, kako reče, druga strane, zaboravilo se izvijestiti o žrtvama i tako su se, smatra, prekršili neki principi neovisne i javne televizije.