Mogući scenarij

Prođe li referendum, Plenković gubi većinu: “Narodska” inicijativa mogla bi vrlo lako srušiti vladu

Jasmin Klarić

Foto: D. KOVAČEVIĆ

Foto: D. KOVAČEVIĆ

Zastupnici manjina ne bi imali više pravo glasa o Vladi, pa bi broj zastupnika koji podržavaju Plenkovića spao na 69, a oporba bi ostala na 74



ZAGREB Vlada Andreja Plenkovića izgubit će većinu u Saboru ako inicijativa »Narod odlučuje« na eventualnom referendumu o izmjeni izbornog sustava dobije podršku građana za izmjene Ustava koje predlaže.


Najdirektnija je to posljedica drugog predloženog referendumskog pitanja, po kojem bi se u Ustav unijela odredba po kojoj zastupnici nacionalnih manjina ne mogu glasati o Vladi i o proračunu.


Kako se, kao što je Ustavni sud utvrdio za vrijeme referenduma o ustavnoj definiciji braka 2013. godine, Ustav smatra izmijenjenim čim se objave službeni rezultati referenduma, jasno je da bi se preko noći sadašnjih 77 glasova za Vladu HDZ-a i koalicijskih partnera, stanjilo na samo 69, dok bi sadašnja opozicija ostala na 74 glasa.




Osam glasova nacionalnih manjina, naime, više ne bi bilo »u igri« kod glasanja o Vladi, pa bi se Plenkovićeva većina stanjila na tri manje od 72 glasa potrebna za formiranje nove parlamentarne većine.


Čak i kad bi SDP-ov najfriškiji disident Zdravko Ronko ispunio svoju krajnju prijetnju i odlučio glasati za Plenkovićevu vladu, ona bi »zapela« na 70 glasova i Hrvatska bi ušla u novi period političke nestabilnosti, pregovaranja i trgovanja oko parlamentarne većine.


Naravno, sve ovo se može dogoditi samo ako »Narod odlučuje« skupi potrebnih 374.740 potpisa do kraja ovog tjedna i ako Ustavni sud odluči da su predložena referendumska pitanja u skladu s Ustavom.


SDP je jučer predložio promjene Ustava kojima bi se uredila referendumska problematika i između ostalog onemogućilo zadirnje u prava nacionalnih manjina.


Na tim ustavnim promjenama, kao i na svakim dosad, određena suradnja dviju velikih stranaka, pa i još nekih, je nužna iz matematičkih razloga. Za izmjenu Ustava, naime, potrebna je dvotrećinska većina, odnosno čak 101 glas u Saboru.


Kako doznajemo, u SDP-u su već razgovarali s nekim bitnim ljudima u stranci Andreja Plenkovića i čini im se da bi ovaj prijedlog mogao imati šanse za prolazak. U HDZ-u, naime, ne vjeruju da referendum o izmjenama izbornog zakona može proći, ali im ne odgovara ni otvorena konfrontacija s udrugama bliskima Crkvi.


»Ovo je prava prilika da riješimo problem s referendumskim pravilima u Ustavu«, kazao nam je jedan od dužnosnika SDP-a, referirajući se na činjenicu da je u izmjenama Ustava pred ulazak u EU ostavljen prostor za raspisivanje referenduma o bilo čemu, a da je za njihov prolazak dovoljna većina izašlih na birališta.