Istražni zatvor

Privedena četiri mladića zbog nereda u Saint-Etienneu, na slobodu mogu uz jamstvo od 40 do 60 tisuća kuna

Mario Matana

Foto Reuters

Foto Reuters

Mladići su uhićeni ovog vikenda, po povratku u domovinu iz Francuske, dok su nešto ranije stigli i video-zapisi francuske policije na temelju kojih su identificirani osumnjičeni. Tužiteljstvo ih sumnjiči »da su u 86 minuti, kada je došlo do prekida zbog ubacivanja pirotehnike na travnjak za sada nepoznatih osoba, sudjelovali u izazivanju nereda i fizičkih napada na druge navijače«



SPLIT Četvorica Splićana u dobi od 19 i 25 te dvojica 23-godišnjaka, privedena su ove nedjelje na splitsko tužiteljstvo, a potom i sucu istrage koji im je odredio istražni zatvor. U pitanju su mladići koji se sumnjiče za bacanje bengalki na teren u Saint-Etienneu, za vrijeme odigravanja nogometne utakmice Hrvatske i Češke. Sumnjiče se za kazneno djelo izazivanja nereda te im je omogućeno da izađu na slobodu uz dvostruki uvjet. Za početak trebaju uplatiti jamčevinu u iznosu od 40 do 60 tisuća kuna, ovisno o osumnjičenom, no također im je istražni sudac splitskog Županijskog suda Stanko Grbavac odredio mjeru opreza: u slučaju da plate jamčevinu i nađu se na slobodi, do okončanja postupka im je izrečena zabrana posjećivanja svih nogometnih natjecanja, bilo reprezentacije, bilo klupskih utakmica. Moraju se, osim toga, javiti u policijsku postaju ako uplate jamstvo, kako bi se ta mjera opreza nadgledala, jer su trenutno u zatvoru na Bilicama zbog opasnosti od ponavljanja djela.


Fizički napad


Mladići su uhićeni ovog vikenda, po povratku u domovinu iz Francuske, dok su nešto ranije stigli i video-zapisi francuske policije na temelju kojih su identificirani osumnjičeni. Tužiteljstvo ih sumnjiči »da su u 86 minuti, kada je došlo do prekida zbog ubacivanja pirotehnike na travnjak za sada nepoznatih osoba, sudjelovali u izazivanju nereda i fizičkih napada na druge navijače«.


»Za vrijeme dok su ovlašteni zaposlenici zaštitarske-vatrogasne službe s prostora travnjaka uklanjali upaljena pirotehnička sredstva, kao i ‘topovski udar’ koji je eksplodirao i uslijed čega je zaštitar-vatrogasac odbačen na travnjak, osnovano se sumnja da su osumnjičenici s dijela gledališta na kojem su se uglavnom nalazile osobe s hrvatskim navijačkim obilježjima, s većom skupinom nepoznatih navijača započeli s izazivanjem nereda fizičkim napadom na druge navijače koji su bili na istoj tribini. Osumnjičenici su se gurali i udarali druge osobe po raznim dijelovima tijela te gestikulacijama poticali mnoštvo na nasilje i pozivali na daljnju tučnjavu, nakon čega su pobjegli s mjesta događaja«, navodi se u optužnici.




U Državnom odvjetništvu su po običaju bili užurbani dan nakon pritvaranja jer se pojavila određena sumnja kako bi četvorica mladića trebala odgovarati po francuskom zakonu, jer se tamo dogodio izgred. Također im nije bilo po volji potencijalno puštanje osumnjičenih u slučaju da uplate jamstvo (plus zabrana odlazaka na stadione), žalili su se jer hoće četvoricu iza rešetaka cijelo vrijeme.


Još jedno privođenje?


Navodno će biti priveden još jedan mladić sa splitskog područja, zbog istog krimena, dok je u Šibeniku već uhićen peti osumnjičeni za nerede na tribini stadiona »Geoffroy Guichard«.


Jedan od uhićenih je profesionalni vaterpolist, nekadašnji član Mornar Brodospasa. On tvrdi da se na tribini samo branio. Slično su kazivali i ostali osumnjičenici. Od njih je tek jedan, I. S., već prekršajno kažnjen zbog sličnog ponašanja, dok ostali nisu evidentirani kao izazivači nereda na stadionima ili oko njih. No, protiv jednog mladića je u tijeku kazneni postupak zbog nasilja u obitelji.