Autonomna ženska kuća

Prijedlog zakona o pobačaju: ‘Ne miješajte se u život žena, ne propitujte njihove odluke’

Hina

Foto Martina Šalov

Foto Martina Šalov

U prijedlog zakona su uvedene prekršajne odredbe za osobe koje na bilo koji način otežavaju ili sprečavaju žene u primjeni zakona



ZAGREB Autonomna ženska kuća Zagreb (AŽKZ) uputila je predsjedniku Sabora i Vlade, saborskim klubovima zastupnika, zastupnicima i ministrima svoj prijedlog zakona o pobačaju te izmjene četiriju zakona i tri kodeksa koji stvaraju pravni okvir za tzv. »priziv savjesti«. 


U tekst zakona koji uređuje pitanje pobačaja ugrađena su jamstva koja osiguravaju pravo na slobodno odlučivanje žena o rađanju djece i obaveze zdravstvenih ustanova, liječnika i drugog medicinskog osoblja sa ciljem osiguranja provedbe zakona i primjerenih i dostojanstvenih uvjeta koji uvažavaju autonomiju žena.


Također, u zakon su uvedene prekršajne odredbe za osobe koje na bilo koji način otežavaju ili sprečavaju žene u primjeni zakona.




»Kada žene koriste svoje zakonsko pravo na prekid trudnoće, imaju i s tim povezano pravo da se tijela državne vlasti kroz pravne okvire putem zdravstvenih ustanova ili na bilo koji drugi način ne miješaju u njihov privatni život, ne propituju njihove odluke i ne podvrgavaju ih formama koje otežavaju i odužuju provedbu postupaka za koji su se odlučile«, ističe AŽKZ.


Cilj je predloženih izmjena četiriju zakona i tri kodeksa onemogućiti odbijanje obavljanja legalnih medicinskih zahvata i usluga. Traži se brisanje spornih odredbi budući da se u duljem razdoblju kontinuirano krše ženska ljudska prava, jer veliki broj bolnica ne poštuju zakonske propise i međunarodne obaveze.


Sanacijska vijeća bolnica imenuje Vlada, a upravitelje Ministarstvo zdravstva, što znači da izvršna tijela države ne poštuju zakone koje donosi zakonodavno tijelo te iste države, tvrdi AŽKZ.Europska konvencija za zaštitu ljudskih prava dio je unutarnjeg pravnog poretka Hrvatske, a Europski sud je već donio presudu iz koje proizlazi da se osobna i vjerska uvjerenja ne mogu nametati drugima te da se mogu manifestirati na mnogo načina izvan profesionalne sfere.

U tom smislu odbor za UN-ovu Konvenciju o uklanjanju svih oblika diskriminacije žena već je upozorio Hrvatsku, a specijalni izvjestitelj UN-a izrazio je zabrinutost ustvrdivši da je pravo na seksualno i reproduktivno zdravlje ljudsko pravo, dok retrogradne mjere koje sprečavaju njegovo ostvarenje mogu predstavljati kršenje međunarodnih pravila o ljudskim pravima, poručuje AŽKZ.