Novi krug razgovora

Preokret u reformi: Vlada odustaje od dizanja doprinosa za drugi stup

Hina

Foto Vedran Karuza

Foto Vedran Karuza



ZAGREB Krajem ovog mjeseca ministar rada Josip Aladrović pokušat će sa socijalnim partnerima pokrenuti novi krug pregovora i razgovora o mirovinskim temama, a na sastanku koji će se vjerojatno održati i s predstavnicima obaveznih mirovinskih fondova na tapetu bi se mogla naći i tema o izdvajanju za drugi mirovinski stup, piše u utorak Jutarnji list.


Dnevnik piše da sudeći prema odgovoru koji je dobio od Ministarstva rada u posljednjim danima kad je na njegovu čelu bio ministar Marko Pavić, a u kojem se više ne spominje kada bi se trebalo početi provoditi povećanje stope drugog stupa, lako je moguće da je Vlada ipak odustala od čvrste namjere da u 2021. i 2022. poveća doprinos za po 0,5 postotnih poena.


“Prilagodba trenutne stope doprinosa za drugi stup od 5 posto razmatrat će se sukladno proračunskim mogućnostima u cilju povećanja ukupne kapitalizirane mirovinske štednje. Potencijalne promjene stope doprinosa mogu se provesti jedino izmjenom Zakona o doprinosima, pri čemu je potrebno naglasiti da će svako povećanje stope doprinosa za drugi stup izravno utjecati na prvi stup”, odgovor je koji je Jutarnji list dobio na pitanje kakav je stav Ministarstva i Vlade na temu izdvajanja za drugi stup.




Takav odgovor predstavlja reteriranje Ministarstva u odnosu na dosadašnje istupe jer se ipak odustaje od ciljanog povećanja stope drugog stupa već 2021., a sve će ovisiti od “proračunskim mogućnostima”, komentira Jutarnji list.


Bivši ministar Pavić u nekoliko je javnih nastupa posljednjih godina izričito tvrdio kako će se 2021. provesti povećanje s 5 na 5,5 posto a godinu dana poslije na 6 posto. Takve je izjave Pavić davao dodatno ističući da će se nakon toga nastaviti s povećanjem izdvajanja za drugi stup kako bi se postupno došlo do prvotno predviđenih 10 posto.


Dnevnik piše kako im je rečeno da Ministarstvo rada i pod palicom novog ministra ostaje pri tome što je napisano u priopćenju bivšeg ministra te naglašavaju kako ipak i u tom slučaju treba voditi računa o stanju državnih financija.


Ipak, Jutarnji list kaže da neslužbeno doznaje da Josip Aladrović osobno jako zastupa povećanje izdvajanja za drugi stup i da će u Vladi zagovarati takvu politiku ali i da će poštivati realnost kada je u pitanju državni proračun.