Odluka već donijeta

Preokret na Visokom prekršajnom sudu: Thompson će moći bez problema vikati “Za dom spremni”?

P. N.

Foto Filip Brala / PIXSELL

Foto Filip Brala / PIXSELL

Presuda još nije odaslana sa suda i nije konačna jer je zaustavljena u evidenciji sudske prakse - posebnom sudskom odjelu koji analizira svaku novodonesenu presudu i utvrđuje je li ona sukladna prethodnim presudama toga suda koje su se ticale istog pitanja, ali i presudama europskog suda u Strasbourgu i Suda EU čija su stajališta za hrvatske sudove također obvezujuća



Marko Perković Thompson moći će ubuduće bez pravnih reperkusija uzvikivati “Za dom spremni” na početku svoje pjesme “Bojna Čavoglave”. Doznao je to danas Jutarnji list, navodeći kako je Visoki prekršajni sud, koji je dosad već pet puta pravomoćno presudio da je spomenuti uzvik nezakonit, u Thompsonovom slučaju još u studenom zauzeo stav da – zakon nije prekršen.


Presuda još nije odaslana sa suda i nije konačna jer je zaustavljena u evidenciji sudske prakse – posebnom sudskom odjelu koji analizira svaku novodonesenu presudu i utvrđuje je li ona sukladna prethodnim presudama toga suda koje su se ticale istog pitanja, ali i presudama europskog suda u Strasbourgu i Suda EU čija su stajališta za hrvatske sudove također obvezujuća. 


Glasnogovornica Visokog prekršajnog suda Gordana Korotaj nije htjela službeno potvrditi da je tročlano sudsko vijeće oslobodilo Thompsona.




– Presuda u slučaju Marka Perkovića nije odaslana sa suda i sve dok se to ne dogodi ne mogu vam davati nikakve informacije o tome predmetu, rekla je za Jutarnji list.


Odluči li Odjel evidencije sudske prakse zbog neusklađenosti s ranijim presudama zaustaviti novodonesenu presudu, predmet će biti vraćen na ponovno odlučivanje istom vijeću. No takvi slučajevi nisu česti. Odluči li da je s oslobađajućom presudom za Thompsona sve u redu, ona postaje pravomoćna.