Neprimjereno ponašanje

Prelaze granice dobrog ukusa: Zastupnicima SDP-a “omilile” seksističke izjave

Zlatko Crnčec

Jako im je smiješno – Arsen Bauk i Siniša Hajdaš Dončić sa stranačkim kolegama / Foto P. MAČEK/PIXSELL

Jako im je smiješno – Arsen Bauk i Siniša Hajdaš Dončić sa stranačkim kolegama / Foto P. MAČEK/PIXSELL

Izgleda da je kriza parlamenta podigla adrenalin dužnosnicima SDP-a, dio kojih je posegao za narodnim mudrostima na granici dobrog ukusa



ZAGREB – Čini se da su parlamentarna kriza nastala smjenom četiri Mostova ministra i kasnija rasprava o povjerenju ministru financija Zdravku Mariću značajno podignuli adrenalin dužnosnicima SDP-a. Moguće je to jedno od objašnjenja zbog čega je nekoliko zastupnika SDP-a u svojim javnim istupima poseglo za narodnim mudrostima na granici dobrog ukusa, a vjerojatno i preko nje.


Tako je na primjer potpredsjednik SDP-a Siniša Hajdaš Dončić prošlog tjedna večer uoči glasovanja o povjerenju Zdravku Mariću u samo jednom televizijskom nastupu posegnuo čak za dvije. Prvo je na pitanje Mislava Bage hoće li preko noći i njegova stranka lobirati kod neodlučnih zastupnika odgovorio da neće jer »vjeruju u zdravi razum i poštenje zastupnika koji su se izjasnili da im je neprihvatljivo da Marić ostane ministar financija«.


– I vjerujem da oni neće promijeniti mišljenje. A imate i onu narodnu – tko izda pi, rekao je Hajdaš Dončić. Međutim, tu nije stao već je za vrijeme istog razgovora posegnuo za još jednom poslovicom kako bi pojasnio što misli o odnosu Mosta prema SDP-ovom zahtjevu za Marićevom smjenom.





…imate i onu narodnu – tko izda pi… (Hajdaš Dončić)


…Fata je Fata, a dvaput je dvaput… (Hajdaš Dončić)


…nisam ginekolog, ali mogu pogledati… (Domagoj Hajduković)


…danas vam je pitanje veličine, a ne tehnike… (Arsen Bauk)


…Jakovu poruka, IZDRŽI!!! (Đujić)


…YES! Opet sam ispala glupa ko k….! (Đujić)



– Čudi me Most koji sada ima naknadnu pamet i koji se sjetio tek sada, nakon naše inicijative, da nešto ne valja. Ali vjerojatno su kolege iz Mosta išli po onoj narodnoj – Fata je Fata, a dvaput je dvaput za HDZ, rekao je Hajdaš Dončić.


Nije političar


Dan kasnije, na samoj saborskoj raspravi, na Hajdašovom je tragu nastavio i Domagoj Hajduković, inače međunarodni tajnik SDP-a. Njemu je jako zasmetala izjava zastupnika iz Promijenimo Hrvatsku, Ivice Mišića, koji je za sebe ustvrdio da »nije političar i ne zna kako se politika vodi«. Hajdukovića je to toliko iznerviralo da je zatražio povredu poslovnika.


– Meni je stvarno fascinantno da neko tko sjedi u Saboru i kaže za sebe da nije političar. To je kao da ja za sebe kažem da nisam kirurg, ali operiram, ali ima ona još, narodna – nisam ginekolog ali mogu pogledati jel’, rekao je Hajduković.



Dugogodišnja koordinatorica Ženske mreže Hrvatske Bojana Genov kaže da je »seksizam toliko prisutan u javnom ophođenju da se općenito zamjenjuje duhovitošću«.


– Gotovo svakodnevno svjedočimo kako se na društvenim mrežama komentira izgled predsjednice, kao da nije dovoljno komentirati njezine poteze ili izostanak poteza. Hrvatska je cijela ispisana porukom »Jakove izdrži«, što je besprimjeran seksizam. Još nisam čula da bi netko iskazao ovakvu podrugljivu i uvredljivu solidarnost bilo kojoj ženi ili partnerici nekog muškog političara. Mada ih ima poprilično koji bi mogli parirati ili nadmašiti gafove Kolinde Grabar Kitarović, s kojom se, opet seksistički, svi odreda mimo njezine volje intimiziraju nazivajući je Kolinda. Ovakva diskvalifikacija zbog roda je široko rasprostranjena, a izričaj »tko izda pi…« se nauči već u dječjem vrtiću. Onda se svi čudom čude što ne mogu nahvatati dovoljno žena na kandidacijske liste i koriste to kao dokaz ženske inferiornosti. Čude se što ih se prijetnjom kazni mora natjerati da čine ono što bi morali slijedom kućnog i građanskog odgoja, kaže Genov.


Dodala je da su lascivnosti i seksualne aluzije stvar ukusa, ali i da je »diskurs u Saboru doživio pad daleko gori od ovih seksualnih aluzija«.



Dva dana kasnije, kada se raspravljalo o imenovanju Gordana Jandrokovića za novog predsjednika Sabora, ni predsjednik kluba SDP-a Arsen Bauk nije odolio narodnim mudrostima odgovarajući Marinu Škiboli koji je tvrdio da je njegova podrška HDZ-u samo tehničke naravi.


Đujićev ispad


– Dakle, kolega Škibola je rekao da nije dio većine koja podržava Vladu nego da je ovo tehničko pitanje. Ja mu mogu reći samo jednu stvar – dragi kolega danas vam je pitanje veličine, a ne tehnike, rekao je Bauk.


U sličnim tonu SDP-ovci su krenuli od samog početka godine. Tako je početkom 2017. saborski zastupnik ove stranke Saša Đujić nezadovoljan nastupom predsjednice Republike Kolinde Grabar Kitarović na HRT-u na svom facebook profilu napisao:


– Gledam sad isječak iz Kolindinog gostovanja kod Dujmovića u Dnevniku HTV-a i mogu samo zaključiti, sram me je da mi je ovo Predsjednica!!! A Jakovu poruka, IZDRŽI!!!«, napisao je Đujić uz komentar fotografije na kojoj se nalazi predsjednica. Na fotografiji je pisalo – »YES! Opet sam ispala glupa ko k….!«.