Trgovački sud u Zagrebu

Predstečajni sporazum tvrtke Fairtrade, navodnog prikrivenog Todorićeva kreditora

Hina

Miho Glavić / Snimio Nenad REBERŠAK

Miho Glavić / Snimio Nenad REBERŠAK

U rješenju i prihvaćenom predstečajnom sporazumu Fairtradea navodi se i način podmirenja više skupina vjerovnika, zajedno s uvjetnim tražbinama, koji potražuju preko 300 milijuna kuna



ZAGREB Trgovački sud u Zagrebu potvrdio je predstečajni sporazum Fairtrade d.o.o, tvrtke Mihe Glavića, za koju DORH-ovi istražitelji u slučaju Agrokor sumnjaju da je bila prikriveni kreditor kako bi Ivica Todorić stekao povlaštene dionice Agrokora u vlasništvu Europske banke za obnovu i razvoj (EBRD) vrijedne 100 milijuna eura.


U rješenju i prihvaćenom predstečajnom sporazumu Fairtradea navodi se i način podmirenja više skupina vjerovnika, zajedno s uvjetnim tražbinama, koji potražuju preko 300 milijuna kuna.


U prvoj skupini vjerovnika koji imaju neosigurane tražbine iz kreditnih poslova ističu se Raiffeiseinbank i Splitska banka koje potražuju ukupno 22,5 milijuna kuna. No, prihvaćenim sporazumom Fairtrade će im u roku osam godina isplatiti umanjeni iznos od 10, 5 milijuna kuna, a ostatak duga pretvorit će se u tzv ”mezzanine” s posebnim načinom naplate.




U drugoj skupini vjerovnika koji imaju mjenične regresne tražbine dug od 4,7 milijuna kuna društvu Prima ulaganja d.o.o bit će otpisan u vrijednosti 72,6 posto, odnosno 3,2 milijuna kuna, a ostatak će biti plaćen u roku od osam godina.


Četrdeset vjerovnika s neosiguranim tražbinama u iznosu od 1,6 milijuna kuna bit će namireni u roku od 12 mjeseci, ali bez isplate kamata. Tražbine povezanog društva AWT Internationala kojem je, kao i Fairtradeu, na čelu Miho Glavić u iznosu od 40,9 milijuna kuna će, kako se navodi, prestati pripajanjem Fairtrade u roku godine dana od pravomoćnosti navedenog sudskog rješenja.


Tražbina predsjednika uprave Fairtradea Mihe Glavića kojom od svoje tvrtke traži čak 24,7 milijuna kuna ”namirit će se pretvaranjem tražbina u kapitalne rezerve dužnika” u roku od tri mjeseca od pravomoćnosti sudskog rješenja.


U šestoj skupini vjerovnika u kojoj se kao uvjetne tražbine ističu potraživanja pet banaka i B2 Kapitala d.o.o u ukupnom iznosu od čak 207 milijuna kuna navodi se kako će ”tražbine prestati pripajanjem dužnika AWT Internationalu u roku od jedne godine od pravomoćnosti rješenja”.


Prema pisanju medija u istrazi protiv Todorića i njegovih menadžera našla se i transakcija otkupa dionica Agrokora od Europske banke za obnovu i razvoj (EBRD) koja je ušla u vlasničku strukturu tog koncerna 2006., a u kojoj se spominje Fairtrade i povezano društvo AWT International.


Istražitelji tvrde da je Todorić otkupio te dionice za sebe novcem izvučenim iz Agrokora kada je, sedam godina nakon vlasničkog ulaska EBRD, otkupio većinu Agrokorovih dionica u posjedu EBRD-a za okvirno 100 milijuna eura.


No, ta je transakcija, prema sumnjama istražitelja, načinjena na štetu Agrokora jer je Ivica Todorić, umjesto svojim novcem, financiranje navodno osigurao putem prikrivenih tvrtki AWT International i Fairtrade koje je kasnije podmirio Agrokor.


Iz Fairtradea su potvrdili sudjelovanje u otkupu i prodaji dionica Agrokora, ali su isticali da je transakcija dogovorena u ”cilju potpore akvizicije Mercatora” te da je provedena transparentno i u skladu s propisima.