40 godina karijere

Predsjednica uručila Povelju Republike Hrvatske Prljavom kazalištu: ‘Stasala sam uz vaše pjesme’

Zlatko Crnčec

Foto Darko Jelinek

Foto Darko Jelinek



ZAGREB Predsjednica Republike Kolinda Grabar Kitarović danas je članovima sastava Prljavo kazalište uručila Povelju Republike Hrvatske povodom četrdesete godišnjice njihovog rada.


– Povelju dodjeljuje uglednom glazbenom sastavu Prljavo kazalište u povodu obilježavanja 40 godina glazbene karijere i uspješnog trajanja na glazbenoj pozornici, a iznad svega u svim našim srcima. I u srcima hrvatske publike.


U tih četiri desetljeća s vama je rastao i stasao veliki broj mladih, pa tako i ja, koji su vjerovali kako je sve lako kad si mlad i koji su vas pratili preko vaših antologijskih albuma – od Crno bijelog svijeta do Zlatnih godina i Moj dom je Hrvatska.




S vama smo od najranije mladosti željeli zaustaviti zemlju, i živjeti u ritmu vaših prekrasnih pjesama. Kroz četiri desetljeća stvarali ste i izvodili pjesme koje su postale dio naših posebnih ljubavi, boli, proslava, sjećanja i putovanja. Posebno nam je svima bliska ona osobna posveta majci, koja se iz svog okvira tihog opraštanja, prelila u gotovo nacionalnu budnicu.


Foto Darko Jelinek


Foto Darko Jelinek



A izrazi osjećaja koji su uzavreli na vašim legendarnim koncertima na zagrebačkom glavnom trgu, Ruža hrvatska zauzela je osobito mjesto i u antologiji hrvatske glazbe i u našim srcima, rekla je predsjednica.


Dodala je da je to bilo “pred zoru onih dana koji su nam donijeli toliko željenu slobodu našeg naroda, a taj je put plaćen životima mnogih mladića koji si kaou bili veliki dio vaše publike, dio vaše Dubrave koju niste zaboravljali ni u svijim pjesmama”.


 – I kao oproštaj s onima koji su u borbi za našu domovinu dali svoje živote, prekrivenih na odlasku hrvatskim zastavama, na kojima je bila i tuga vaših stihova sa svim suzama koje smo za njih isplakati. Kroz svoje pjesme niste se bojali dodirnuti ni teške ožiljke naše prošlosti, kao što ste uvijek bili kritični prema svakodnevici, socijalno angažirani prema društvenim problemima, a vaše humanitano djelovanje pokazalo je kako niste humanitarci smo u stihovima. Diljem Hrvatske i svijeta pjesme Jasenka Horue bile su i jesu dio kulture, dio urbanog roka koji nosi glazbenu kvalitetu, rekla je predsjednica.


Dodala je da se Povelja dodjeljuje “za izniman doprinos promicanju domoljublja, zbog vašeg humanitarnog djelovanja, te ugleda hrvatske rock glazbe, a povodom vaše četrdesete obljetnice vjerujući kako ćemo još puno godina uživati u vašoj glazbi”.


Uime banda zahvalio se pjevač Mladen Bodalec rekavši da Povelju shvaća kao “priznanje za strast, sumnju i poneku strepnju kada smo rock odabrali kao svoj životni poziv”.


– Zahvaljujem i uime tisuće rokera koji također traže svoje mjesto pod suncem, a nije im lako u konkurenciji s nekim ozbiljnijiim oblicima glazbe. Hvala od srca, u petak i subotu smo u Areni Zagreb, ako nađete vremena bit će nak drago, rekao je Bodalec.


S njim u društvu bili su i voda banda Jasenko Horura, te bubnjar Tihomira Fileš. Nakon uručivanja Povelje predsjednica se zajedno sa svojim najbližim suradnicima, uz čašicu šampanjca, zadržala u kraćem razgovoru s članovima banda.