Objava na Twitteru

Predsjednica se napokon oglasila o slučaju diplomatkinje Mađarević

Hina

Reuters

Reuters

»Pozdravljam brzu reakciju ministra Gordana Grlića Radmana koji me je odmah izvijestio o koracima koje poduzima i činjenicama koje se utvrđuju u slučaju djelatnice veleposlanstva u Berlinu. Izjave koje potiču nesnošljivost i rasizam neprihvatljive su«, stoji u predsjedničinoj objavi na Twitteru



ZAGREB Hrvatska predsjednica Kolinda Grabar Kitarović pozdravila je u nedjelju brzu reakciju ministra vanjskih i europskih poslova u slučaju ksenofobnih izjava diplomatkinje Elizabete Mađarević, te istaknula da su »izjave koje potiču nesnošljivost i rasizam neprihvatljive«.


»Pozdravljam brzu reakciju ministra Gordana Grlića Radmana koji me je odmah izvijestio o koracima koje poduzima i činjenicama koje se utvrđuju u slučaju djelatnice veleposlanstva u Berlinu. Izjave koje potiču nesnošljivost i rasizam neprihvatljive su«, stoji u predsjedničinoj objavi na Twitteru.


Ona je također istaknula da će se »nasuprot netrpeljivosti pojedinaca, u hrvatskoj službi vanjskih poslova promicati domoljublje, profesionalnost, otvorenost prema svijetu i zaštita hrvatskih državnih interesa te vrijednosti na kojima je utemeljena moderna hrvatska država«.




Prva tajnica hrvatskog veleposlanstva u Berlinu objavila je na Facebooku rasistička i ksenofobna stajališta, pisala o »bijeloj Europi« i o tome kako je samo takva Europa »čista«, širila antimigrantske teze i napadala prava LGBT zajednice. Također je kritizirala njemačku kancelarku Angelu Merkel i njezine stavove o imigrantima.


Nakon što je u petak izbila afera, Mađarević je za jedne njemačke novine u subotu izjavila da joj je profil bio hakiran.


Premijer Andrej Plenković ranije je u nedjelju u Barbanu izjavio da treba provjeriti je li njezin profil na Facebooku zaista bio hakiran, jer ako nije, rekao je, to bi bila »katastrofa«.