Prosvjed na Markovom trgu

Predsjednica saborskog Odbora za zdravstvo Ines Strenja Linić podržala medicinske sestre i tehničare

Hina

Foto Roni Brmalj

Foto Roni Brmalj



ZAGREB Predsjednica saborskog Odbora za zdravstvo i socijalnu politiku Ines Strenja (Most) u četvrtak je podržala medicinske sestre i tehničare koji su prosvjedom na Markovu trgu tražili veće plaće, a najavila je da će se o problemima i položaju sestrinstva u zdravstvenom sustavu raspravljati na odboru.


Strenja je na konferenciji za novinare u Saboru podsjetila da se o problemima medicinskih sestara u više navrata raspravljalo na saborskom odboru, s donesenim zaključcima koji nisu dali rezultate, a situaciju je ocijenila i dalje neizdrživom.


Jedna od inicijatorica prosvjeda za boljitak hrvatskog sestrinstva Sanda Alić ponovila je da u toj inicijativi nisu zadovoljni potpisanim dodatkom Kolektivnom ugovoru prema kojem će, kako je kazala, plaće medicinskih sestara porasti za tek 45 kuna. Inicijativa zato traži povećanje osnovice plaće za 25 posto, vraćanje dodataka na godine radnog staža i zapošljavanje novih sestara.




Alić je upozorila i na nedostatak 12 tisuća sestara u sustavu, krivo obračunavanje prekovremenog rada, ali i sve veće verbalno i fizičko nasilje nad medicinskim sestrama, zbog čega traže status službene osobe.


“Rekli su nam da novaca nema, ali mi znamo i vidimo da novaca ima, samo što se troši na krive stvari, a ne na zdravlje”, ustvrdila je Alić.


U inicijativi smatraju kako je postojanje Hrvatske komore medicinskih sestara nepotrebno jer, tvrde, medicinske sestre od nje nemaju nikakve koristi osim što moraju plaćati članarinu. “Tražit ćemo da se komora ukine i registar sestara prebaci u Ministarstvo zdravstva i tamo polažu stručni ispiti i izdaju licence za medicinske sestre”, najavila je Alić.


Podršku medicinskim sestrama i tehničarima pružio je i SDP-ov član Odbora za zdravstvo Željko Jovanović, koji također drži da novca za plaće ima, ali nema političke volje da se raspodijeli na pravedni način.