Slučaj Krešimira Bagarića

Pravobraniteljica za djecu: ‘Moglo se očekivati da će vjeroučiteljev govor mržnje ostaviti posljedice’

Hina

Moglo se očekivati da će ponašanje vjeroučitelja koji je na nastavi učenicima govorio da pojedine političare treba ubiti, vrijeđao pripadnike pojedinih naroda i vjeroispovijesti i opravdavao nasilje protiv njih, ostaviti dalekosežne posljedice koje će biti osobito štetne i opasne za njegove učenike, navodi pravobraniteljica u priopćenju. Upozorava kako o tome svjedoči i slučaj, o kojem doznaje iz medija, da su pojedini učenici u međusobnoj komunikaciji putem društvenih mreža grubo vrijeđali i prijetili učenici koja je osudila ponašanje vjeroučitelja



ZAGREB Pravobraniteljica za djecu Helenca Pirnat Dragičević pozdravila je u četvrtak spremnost Ministarstva znanosti i obrazovanja da Osnovnoj školi Matije Gupca u Zagrebu stavi na raspolaganje tim za psihološke krizne intervencije, jer se moglo očekivati da će govor mržnje vjeroučitelja Krešimira Bagarića u toj školi ostaviti dalekosežne posljedice koje će biti osobito štetne i opasne za njegove učenike.


Moglo se očekivati da će ponašanje vjeroučitelja koji je na nastavi učenicima govorio da pojedine političare treba ubiti, vrijeđao pripadnike pojedinih naroda i vjeroispovijesti i opravdavao nasilje protiv njih, ostaviti dalekosežne posljedice koje će biti osobito štetne i opasne za njegove učenike, navodi pravobraniteljica u priopćenju. Upozorava kako o tome svjedoči i slučaj, o kojem doznaje iz medija, da su pojedini učenici u međusobnoj komunikaciji putem društvenih mreža grubo vrijeđali i prijetili učenici koja je osudila ponašanje vjeroučitelja.


Škola je reagirala ispravno i na vrijeme


»Mislim da je škola, brzim sankcioniranjem vjeroučitelja i izvanrednim otkazom čim je otkriveno njegovo neprihvatljivo ponašanje, reagirala ispravno i na vrijeme. Također smatram da je dobro što su izjave vjeroučitelja snimljene te je tako omogućeno da se odgovorni suoče sa stvarnim razmjerima štete koju on čini učenicima i da odmah poduzmu potrebne korake da mu se onemogući rad s djecom«, ističe Pirnat Dragičević. 

Smatra i da je sada trenutak za daljnje poteze i intervenciju školske stručne službe, uz podršku stručnjaka izvan škole, kako bi se smirile napetosti među djecom i spriječila moguća eskalacija nasilja. Drži kako je nužno omogućiti da se djeca u školi osjećaju sigurno te im treba jasno reći da je dobro to što je učitelj, koji nije u stanju kontrolirati svoje ponašanje i koji ih potiče na mržnju i nasilje, udaljen s nastave jer je on za njih opasan.




 Pravobraniteljicu dodatno zabrinjava to što se u javnosti čuju različite interpretacije koje relativiziraju i umanjuju težinu počinjenoga djela, što također može negativno utjecati na djecu i poljuljati njihovo povjerenje u odrasle. »Primjerice, teško je razumjeti izjavu da snimka vjeroučiteljevoga govora mržnje, koju smo svi čuli, ne može biti dokaz u kaznenome postupku zato što je snimljena u »nejavnom prostoru«.


Škola je javna institucija u kojoj se odvija odgojno-obrazovni proces, a on mora biti stručan i podložan kontroli radi zaštite interesa djece. Tako ni učionica, kao mjesto na kojem se zbiva glavnina toga procesa, ne može biti smatrana »nejavnim« prostorom«, smatra Pirnat Dragičević.


O nasilju se ne smije šutjeti


Podsjeća i da postupke odraslih u vezi s tim slučajem prate mnoga djeca u Hrvatskoj pa se moramo zapitati što će naučiti iz toga što vide. Smatra i da bi neke reakcije u tom slučaju, koje su prenijeli mediji


proteklih dana, učenike bi mogle navesti na zaključak da je o nasilju bolje šutjeti i da je bolje ne govoriti nikome čemu su sve bili izloženi na nastavi jer će time samo izazvati probleme – svojoj školi, učiteljima ili roditeljima.


»Ne smijemo ih ostaviti u takvom uvjerenju. Zato je jako važno cijeloj javnosti, a ponajprije djeci, poručiti da ne smiju šutjeti o nasilju, da se ne trebaju ustručavati prijaviti nasilje i da ih nitko ne smije optuživati i na njih prebacivati odgovornost ni krivnju zbog toga što su progovorili o nasilničkom ponašanju, stoji u priopćenju Pirnat Dragičević.


Ministrica znanosti i obrazovanja Blaženka Divjak istaknula je u četvrtak da je situacija u OŠ Matija Gubec ozbiljna te najavila da će joj Ministarstvo staviti na raspolaganje svoj krizni tim za psihološku podršku.