Tko je Josip Bienenfeld?

Pravnik uhićen u Ministarstvu bio je uzdanica i desnih i lijevih: ‘Zaprepaštena sam’

P. N.

Znam ga godinama kao kolegu, ali očito ne znate uvijek sve do kraja. Zaprepaštena sam jer je riječ o čovjeku koji je radio na svim bitnim izmjenama zakona svih ovih godina, kaže Mrak Taritaš



U velikoj akciji hapšenja u Ministarstvu graditeljstva zasad je iscurilo jedno ime – ono Josipa Bienenfelda, načelnika Samostalnog sektora za pravne poslove u Ministarstvu kojega se tereti za primanje mita od nekoliko privatnih osoba.


Pravnik po struci, Bienenfeld je, piše Slobodna Dalmacija, u Ministarstvu graditeljstva bio još od sredine devedesetih. Vlade su se mijenjale, a on je ostajao. Bio je glavna uzdanica niza HDZ-ovih ministara, od Branka Bačića do Lovre Kuščevića, ali i suradnik HNS-ovaca Predraga Štromara, Ivana Vrdoljaka i bivše HNS-ove ministrice Anke Mrak Taritaš.


Sam navodno, koliko znaju njegovi kolege iz Ministarstva graditeljstva, nije imao iskaznicu nijedne stranke. Prije dolaska na visoku dužnost u Ministarstvo radio je u Gradu Zagrebu u odjelima vezanim uz imovinsko-pravne poslove.




Bivša ministrica graditeljstva Anka Mrak-Taritaš kaže kako joj je ova vijest veliko iznenađenje.


– Znam ga godinama kao kolegu, ali očito ne znate uvijek sve do kraja. Zaprepaštena sam jer je riječ o čovjeku koji je radio na svim bitnim izmjenama zakona svih ovih godina. Vidjela sam ga prošli tjedan u Saboru jer je on bio autor svih zakonskih rješenja, pa i ovih zadnjih Zakona o gradnji i Zakona o prostornom uređenju. Bio je jedan od najviše pozicioniranih pravnika u Ministarstvu. Još od 1994. radi u Ministarstvu, a prije toga je u Gradu Zagrebu radio imovinsko-pravne poslove – rekla je za Jutarnji Mrak-Taritaš.


Iznenađen je i bivši ministar zaštite okoliša, prostornog uređenja i graditeljstva iz 2010. Branko Bačić, koji kaže da Bienenfelda zna kao odličnog pravnika s kojim je zajedno s državnim tajnicima i pomoćnicima surađivao na izradi niza zakona i podzakonskih akata. Kaže da je znao taj posao i bio vrlo stručan.


– Bio je jedan od najbolje pozicioniranih pravnika u Ministarstvu. Doista sam iznenađen. Ne znam na što se uhićenje odnosi, ali nikad nisam imao takve informacije da je na bilo koji način sudjelovao u nečemu takvom. U Ministarstvu nisam već osam godina i teško mi je išta više reći. Za mene je to veliko iznenađenje – kaže za Jutarnji Bačić.