Havarija Bourbon Rhodea

Potraga u Atlantiku: Dinin prijatelj objavio koordinate i pozvao kapetane u pomoć

Portal Novilist.hr

Foto Facebook, Screenshot

Foto Facebook, Screenshot

Očekujem da večeras dobijemo neke konkretne informacije o tome i mi smo stalno s EMSA-om u kontaktu. Nadam se da ćemo dobiti tu informaciju večeras, rekao je Vladimir Svalina



Vladimir Svalina iz Sindikata pomoraca Hrvatske za Dnevnik Nove TV rekao je kakvo je najnovije stanje u potrazi za nestalim pomorcima. Osvrnuo se i na jučerašnje satelitske snimke na kojima je uočen objekt, koji u potrazi u četvrtak ipak nije pronađen.


“Logično je, ali ne mogu vjerovati. Taj objekt treba naći, treba ga locirati. ne smije ostati praznina ovdje, da smo vidjeli nešto na satelitskoj snimci a da ne znamo što smo vidjeli. Mislim da treba strpljenja i još snaga i da treba nastaviti traganje”, naglasio je Svalina.


Rekao je da očekuje tijekom večeri i rezultate novih satelitskih snimki.


Poziv pomorcima i kapetanima




“Očekujem da večeras dobijemo neke konkretne informacije o tome i mi smo stalno s EMSA-om u kontaktu. Nadam se da ćemo dobiti tu informaciju večeras”, dodao je Svalina.


Sebastian Latocha, prijatelj nestalog kapetana Dine Miškića, na Facebooku je objavio poziv u pomoć kapetanima brodova koji prolaze rutom gdje se vjeruje da bi još uvijek trebala plutati splav s nestalim pomorcima. Objavio je koordinate na koje bi trebali obratiti pažnju.


– Svim pomorcima i kapetanima koje kurs vodi blizu pozicije Lat: 18.25906 Lon: -43.8886, Bourbon Rhode Distress Location: Lat: 15:44.48N Lon: 039:55.04W, molimo vas da proširite informaciju. Ako bi slučajno mogli proći blizu te pozicije pomogli bi i povećali šanse da brže pronađemo naše pomorce. Hvala vam za svaku pomoć, stoji u poruci.



Ne prekidati potragu zbog financija


Maja Mrakovčić Kostelac, izvršna direktorica EMSA-e, ranije je za Dnevnik Nove TV pojasnila da očekuju nove satelitske snimke, a nakon analize vidjet će mogu li ponovo identificirati nešto što bi dalje moglo usmjeriti potragu.


Hrvatska je ponudila Francuskoj da snosi dio troškova potrage za nestalima s broda Bourbon Rhode, među kojima je i kapetan Dino Miškić, kako se potraga ne bi prekidala zbog financija. Tu su ponudu iznijeli zajedno s Ukrajincima, čiji su državljani činili najveći dio posade.


“Svjesni smo da potraga nije jeftina i ne želimo da to bude problem. Zbog toga smo s Ukrajincima pristupili Francuzima i izrazili spremnost da, ako je to potrebno, snosimo dio troškova”, kazao je za Večernji list Zvonimir Frka-Petešić, predstojnik ureda premijera, zadužen za koordinaciju akcije u koju su uključeni i MVEP te veleposlanstva koja su u stalnim kontaktima s Parizom.


Novac je ponuđen jer Hrvatska nema brodove ni zračne snage koji mogu doći na prostor potrage.


Ponuda Hrvatske lijepa i velika stvar


O vijesti da je Hrvatska Francuskoj ponudila da snosi dio troškova potrage, Dragomir Mucić iz Sindikata pomoraca Hrvatske kaže da je to strahovito lijepa i velika stvar.


“Novac je nažalost najvažniji faktor u ovakvim potragama. Birokrati koji organiziraju potragu, ne mislim pritom na ljude koji pretražuju, nego na tvrtke koje moraju plaćati potragu – njima je jedini cilj izbjeći velike troškove.


P&I, osiguravajuća kuća koja obično osigurava brodove, koliko ja znam, snosi troškove za traganje i spašavanje do 7 dana. Ovo što je rečeno da će Francuska prekinuti potragu, to je sigurno netko iz francuskog ministarstva ili francuskog Nacionalnog centra za traganje i spašavanje donio odluku smatrajući da su troškovi preveliki. Ako se hrvatska Vlada ponudila da sufinancira, to je strahovito lijepa i velika stvar koja će pomoći da se potraga nastavi”, rekao je Mucić za N1.


Sindikat pomoraca uz obitelj Miškić


Sindikat pomoraca obitelji kapetana Miškića pružit će pravnu pomoć i zaštitu


“Obitelj očekuje pravna bitka. Ne bi bilo kolegijalno ni ljudski da obitelj snosi troškove te pravne bitke. A isto tako ne bi bilo pametno da bilo što potpisuju bez savjetovanja s odvjetnicima, bilo Sindikata pomoraca Hrvatske, bilo odvjetničke kuće koju će Sindikat pomoraca ponuditi.


Tako da, budući da je kapetan Dino Miškić član Sindikata pomoraca Hrvatske, imat će potpunu pravnu i besplatnu zaštitu u svakom trenutku”, zaključio je Mucić.


Premijer Andrej Plenković večeras je u Splitu rekao da nema novih informacija o nestanku hrvatskog pomoraca Dine Miškića.


“Angažirali smo Maju Markovčić, izvršnu direktoricu Europske agencije za pomorsku sigurnost sa sjedištem u Lisabonu, koristimo njihove satelitske snimke koje se prosljeđuju francuskim vlastima i vlasniku broda, poručio je Plenković.