Koronavirus u Hrvatskoj

Poruka premijera Plenkovića: Nemojte paničariti zbog koronavirusa i ne idite u velike šopinge

Hina

foto: REUTERS/Reinhard Krause

foto: REUTERS/Reinhard Krause

"Treba prestati s bilo kakvom panikom, velikim odlascima u šoping, zalihama, nismo uopće u takvoj situaciji niti u toj fazi. Vlada će biti sto posto transparentna u realnom vremenu, kako se otkrije da je netko pozitivan ili nije, te ćemo obavještavati javnost. Sve što budemo znali mi znat će i javnost", izjavio je Plenković novinarima na marginama Europskog obavještajnog kolegija.



ZAGREB – Premijer Andrej Plenković apelirao je danas na građane da ne dižu paniku oko koronavirusa i ne odlaze u velike šopinge jer je “sve u ovom trenutku onako kako treba biti”.


“Treba prestati s bilo kakvom panikom, velikim odlascima u šoping, zalihama, nismo uopće u takvoj situaciji niti u toj fazi. Vlada će biti sto posto transparentna u realnom vremenu, kako se otkrije da je netko pozitivan ili nije, te ćemo obavještavati javnost. Sve što budemo znali mi znat će i javnost”, izjavio je Plenković novinarima na marginama Europskog obavještajnog kolegija.


Iako se, kaže, kod širenja koronavirusa radi o nekoj vrsti vanjskog ili eksternog šoka, novoj okolnosti koju nitko ne može u potpunosti sagledati koliko će imati efekta na gospodarstvo, poručio je da će Vlada učiniti sve da život normalno funkcionira.




“Nema ničega što trenutno ja znam, a vi ne znate. Sve službe su digle svoju pripravnost”, naglasio je Plenković podsjetivši da je danas u 12 sati sastanak šefova županijskih stožera Civilne zaštite. “To su po službenoj dužnosti dožupani, tako da u cijelosti budemo umreženi”, dodao je.


Ne idite u šoping tako da drugi ne mogu kupiti namirnice


Premijer je istaknuo da državni inspektorat, epidemiološke službe i Hrvatski zavod za javno zdravstvo pojačavaju svoje aktivnosti, da se podiže pripravnost u zdravstvenim ustanovama te da se osiguravaju prostori za karantenu u kojima će biti smješteni pacijenti kod kojih bi potencijalno bio potvrđen koronavirus.


“Sve je u ovom trenutku onako kako treba biti. Ne treba dizati pretjeranu paniku niti činiti nešto izvan okvira”, ocijenio je.


Građane je pozvao da idu normalno u šoping. “Nemojte ići u šoping tako da drugi ne mogu kupiti namirnice, to nije nužno”, poručio je Plenković.


Nacionalni stožer civilne zaštite potvrdio je danas da je u Hrvatskoj zabilježen i drugi slučaj zaraze koronavirusom. Oboje zaraženih imaju blagu kliničku sliku, dobivaju potrebne lijekove i ne očekuju se komplikacije.