Demanti iz ;Londona

Ponovo se oglasio Todorić: Izmišljotina je da je tvrtka Fairtrade prikriveno financirala Agrokor

Hina

foto: privatni arhiv

foto: privatni arhiv

»Ovakve konstrukcije i paušalna, ni na jednoj činjenici temeljena tumačenja, dolaze iz istog izvora – radionice laži Ante Ramljaka i Martine Dalić kako bi me se javno kriminaliziralo i stvorio lažni dojam o kriminalu u Agrokoru pod mojom upravom koji se nikada nije dogodio«, ponavlja Todorić.



ZAGREB – Ivica Todorić u ponedjeljak je ocijenio »potpunom izmišljotinom« informaciju koja je danas objavljena u nekim medijima, o tome da je tvrtka Fairtrade sudjelovala u prikrivenom financiranju Agrokora.


»Informacija koja je danas objavljena u nekim medijima, o tome da je tvrtka Fairtrade sudjelovala u prikrivenom financiranju Agrokora potpuna je izmišljotina koja nema nikakve veze s istinom i služi isključivo stvaranju lažnih javnih predodžbi o cijelom slučaju i meni osobno. Istina je, naime, da je grupa AWT bila vlasnik dva posto dionica Agrokora koje je sam Agrokor otkupio i platio u cijelosti iznos od 50 milijuna Eura. Još je veća konstrukcija da sam od EBRD-a kupio povlaštene dionice«, napisao je Todorić na blogu.


Notorna je činjenica, navodi, da je EBRD imao samo redovne dionice koje su kupljene Agrokorovom pozajmicom meni osobno, a ona bi, naravno, bila vraćena da mi neustavnim Lexom nije onemogućeno upravljanje mojim privatnim vlasništvom.




»Ovakve konstrukcije i paušalna, ni na jednoj činjenici temeljena tumačenja, dolaze iz istog izvora – radionice laži Ante Ramljaka i Martine Dalić kako bi me se javno kriminaliziralo i stvorio lažni dojam o kriminalu u Agrokoru pod mojom upravom koji se nikada nije dogodio«, ponavlja Todorić.


Trgovački sud u Zagrebu potvrdio je predstečajni sporazum Fairtrade d.o.o, tvrtke Mihe Glavića, za koju DORH-ovi istražitelji u slučaju Agrokor sumnjaju da je bila prikriveni kreditor kako bi Ivica Todorić stekao povlaštene dionice Agrokora u vlasništvu Europske banke za obnovu i razvoj (EBRD) vrijedne 100 milijuna eura. U rješenju i prihvaćenom predstečajnom sporazumu Fairtradea navodi se i način podmirenja više skupina vjerovnika, zajedno s uvjetnim tražbinama, koji potražuju preko 300 milijuna kuna.


Prema pisanju medija u istrazi protiv Todorića i njegovih menadžera našla se i transakcija otkupa dionica Agrokora od Europske banke za obnovu i razvoj (EBRD) koja je ušla u vlasničku strukturu tog koncerna 2006., a u kojoj se spominje Fairtrade i povezano društvo AWT International. Istražitelji tvrde da je Todorić otkupio te dionice za sebe novcem izvučenim iz Agrokora kada je, sedam godina nakon vlasničkog ulaska EBRD, otkupio većinu Agrokorovih dionica u posjedu EBRD-a za okvirno 100 milijuna eura.


No, ta je transakcija, prema sumnjama istražitelja, načinjena na štetu Agrokora jer je Ivica Todorić, umjesto svojim novcem, financiranje navodno osigurao putem prikrivenih tvrtki AWT International i Fairtrade koje je kasnije podmirio Agrokor.


Iz Fairtradea su potvrdili sudjelovanje u otkupu i prodaji dionica Agrokora, ali su isticali da je transakcija dogovorena u ”cilju potpore akvizicije Mercatora” te da je provedena transparentno i u skladu s propisima.