Odvjetnica Jajaš prosvjeduje

Policija ispitala načelnika ličko-senjske policije Antu Podnara zbog Milinovića?

Hina

Snimio   M. Smolčić

Snimio M. Smolčić

Upitana zna li da su mediji dobili anonimnu dojavu da se Podnar ispituje u okolnostima istrage vezane uz Darka Milinovića, predsjednika županijske organizacije HDZ-a u Gospiću, Jajaš je odgovorila da njoj nisu poznate okolnosti po kojima se Podnar ispituje



ZAGREB Odvjetnica načelnika ličko-senjske policije Ante Podnara prosvjedovala je u četvrtak zbog navodnog kršenja ljudskih prava njezina klijenta jer joj policija nije dopustila da bude nazočna na njegovom ispitivanju, no u Ravnateljstvu policije tvrde da je čovjek pozvan na razgovor temeljem anonimnog podneska te da nije osumnjičen i da se protiv njega ne vodi nikakav postupak.


»Moj je branjenik jutros došao na poziv u Ravnateljstvo policije te je u trenutku kada je uvidio da razgovor ide u smjeru mogućeg ispitivanja po disciplinskoj ili kaznenoj odgovornosti iskoristio mogućnost telefonskog poziva da me nazove, no, kada sam došla, onemogućeno mi je prisustvovanje ispitivanju«, rekla je Hini odvjetnica Katja Jajaš.


Glasnogovornica ličko-senjske policije Maja Brozičević rekla je Hini da je pokušala stupiti u kontakt s načelnikom, ali joj je u Ravnateljstvu policije rečeno da nije uhićen.




Odvjetnica Jajaš kaže da je po njezinom dolasku na ulaz Ravnteljstva došao policajac i rekao joj da Ravnateljstvo ima dovoljno iskustva za razgovore ovakvog tipa te da znaju da nazočnost odvjetnice nije neophodna.


Jajaš, međutim, tvrdi da je, bez obzira na činjenicu što se ispituje načelnik policije ili bilo koja druga osoba upućena u pravne stvari, po Ustavu i međunarodnim konvencijama ljudsko pravo da na ispitivanju bude nazočan odvjetnik.


Upitana zna li da su mediji dobili anonimnu dojavu da se Podnar ispituje u okolnostima istrage vezane uz Darka Milinovića, predsjednika županijske organizacije HDZ-a u Gospiću, Jajaš je odgovorila da njoj nisu poznate okolnosti po kojima se Podnar ispituje jer je s njim obavila vrlo kratak razgovor oko 10,30 sati. Međutim ni nekoliko sati kasnije ne uspijeva stupiti u kontakt s njim i braniti ga.


U Ravnateljstvu policije kažu da je načelnik pozvan na razgovor temeljem podneska i da njegova odvjetnica nije puštena jer on nije osumnjičen. Uobičajena je procedura da se u takvim situacijama obavi razgovor, kažu u policiju, navodeći kako im nije poznato zbog čega načelnik misli da je osumnjičen.


Vezano uz taj slučaj među novinarima se počela širiti SMS poruka koju potpisuje predsjednik Leader mreže Hrvatske Milan Medić, a u kojoj se navodi da »načelnika policijske uprave Ličko-senjske (koji vodi istragu o kriminalu Darka Milinovića) drže u policiji u Zagrebu i ne dopuštaju njegovoj pravnici da prisustvuje saslušanju. U SMS -u piše također da se pravnica boji da ga muče i moli se pomoć novinara.


Milinović je rekao Hini da je upoznat s time da se njega dovodi u vezu s ispitivanjem načelnika, ali da prema informacijama s kojima on raspolaže, policija istražuje učestale prijave blogera Mire Matijevića o krimininalu unutar te policijske uprave na čelu s Podnarom.


Prema neslužbenim podacima, prošlih je dana u ličko-senjskoj policiji proveden nadzor, a Gospićem se širi priči o mogućem smjenjivanju načelnika Podnara.


Podnar je napustio Ravnateljstvo policije oko 13,55 sati, a po riječima njegove odvjetnice rekao je da ne smije govoriti o sadržaju razgovora u Ravnateljstvu policije.