Zaklada Solidarna

Pokrenuta akcija prikupljanja novca za sudske troškove policajke koju je šef spolno zlostavljao

Portal Novilist.hr

Foto Zaklada Solidarna

Foto Zaklada Solidarna



Tri organizacije cilvinog društva pokrenule su akciju kojom građanke i građane pozivaju da donacijama podrže policijsku službenicu koja je izgubila spor protiv nadređenog kolege iako je utvrđeno da ju je čitavu noć na dužnosti spolno zlostavljao.


– Unatoč tome, osumnjičeni je oslobođen jer se zlostavljanje “dogodilo samo jednom”. Iako je postupila na pravilan način kako bi se nasilnik razotkrio i kako bi ga se spriječilo da eventualno ponovi nasilje prema drugim kolegicama, žrtva zlostavljanja sada mora platiti sve sudske troškove u iznosu barem 10.000 kuna, poručuju organizatori akcije iz Inicijative #SPASIME, Zaklade Solidarna te Platforme za reproduktivnu pravdu.


Inicijativa #SPASIME, Zaklada SOLIDARNA i Platforma za reproduktivnu pravdu stoga pozivaju građanke i građane na iskazivanje solidarnosti i podrške policijskoj službenici, odnosno na pomoć pri podmirivanju sudskih troškova, koje ona sama nije u mogućnosti podmiriti.




– Akciju smo pokrenuli danas, a do sada je prikupljeno 5.000 kuna, rekao je za Index Ivan Blažević iz Zaklade Solidarna.


Svi koji to žele, sredstva mogu uplatiti na IBAN Fonda #spasime HR8023900011500151640 (s naznakom “za policijsku službenicu”) ili putem doniralice Zaklade SOLIDARNA na: www.solidarna.hr/donirajte


Organizatorice akcije posebno ističu važnost uključivanja sindikata te kolegica i kolega policijske djelatnice kojoj je nanesena velika nepravda, a eventualni višak prikupljenih sredstava iskoristit će za pomoć drugim žrtvama seksualnog nasilja u okviru Fonda #spasime.


 Ovakve presude šalju jasnu poruku društvu da seksualno nasilje neće uvijek biti sankcionirano, da iskustvo žrtve nije bitno te da su ovakvi slučajevi normalni. Time se ohrabruje buduće počinitelje, dok se žrtve obeshrabruje da nasilje prijave jer s razlogom nemaju povjerenja u sustav.


Iako ovakve poruke institucija obeshrabruju žrtve, inicijativa #SPASIME, Zaklada SOLIDARNA i Platforma za reproduktivnu pravdu poručuju da su tu za njih, te ih pozivaju da se obrate udrugama koje su posvećene zaštiti od nasilja jer će tamo dobiti potrebnu zaštitu, potporu i naputke za čitav postupak, poručuju ove organizacije civilnog društva.