Direktor novosadskog Centra za regionalizam

Pogled iz drugog kuta: ‘U Srbiji se stječe dojam da su Srbi u Hrvatskoj ugroženi, pa i Pupovac’

Dražen Ciglenečki

Od svih srpskih lidera u okruženju Pupovac ima reputaciju najnezavisnijeg, a to što balansira između Beograda i Zagreba nama je razumljivo, kaže Popov



ZAGREB  Dok u Hrvatskoj sve šira javnost doživljava Milorada Pupovca kao predstavnika srpske vlade u Hrvatskoj, direktor novosadskog Centra za regionalizam Aleksandar Popov tvrdi da se predsjednika SNV-a u Srbiji smatra najnezavisnijim liderom Srba izvan Srbije. 


Ima imidž čovjeka koji je najčešće samostalno donosio odluke što je za Srbe u Hrvatskoj najbolje. Često nije slušao što su mu u Beogradu govorili, rekao nam je jučer Popov s kojim smo razgovarali o Pupovčevoj percepciji u Srbiji. On ocjenjuje da se u susjednoj državi shvaća u kakvim okolnostima Pupovac djeluje i da zbog toga u ima dobar status u tamošnjoj javnosti.


– Kao prvo, za razliku od nekih drugih lidera Srba koji imaju lošu prošlost, to kod Pupovca nije slučaj, nema nikakvih repova iza sebe. To što on balansira između Beograda i Zagreba za ljude ovdje je razumljivo. Njegova je funkcija da predstavlja Srbe u Hrvatskoj, brine za njihova prava, ali, naravno, i da bude svojevrsni moderator između Zagreba i Beograda. S obzirom da je Pupovac sačuvao autonomnost prema Beogradu, pogodan je za tu ulogu, ocjenjuje Popov. Politički analitičar iz Novog Sada misli da ne treba izvlačiti neke dalekosežne zaključke iz činjenice da je Pupovac razmjerno čest gost srpskog premijera.




– Nije Pupovac birao Vučića, nisu niti ideološki bliski, ali mora s njim surađivati jer je on sad politički najmoćniji čovjek u Srbiji. Nema drugog. Sada je, istina, u Beogradu češće nego što je to bio ranije, ali posljedica je to loših odnosa Srbije i Hrvatske, pa on možda ima ulogu posrednika, naglašava direktor Centra za regionalizam u Novom Sadu. Popov vjeruje da je Srbima u Hrvatskoj danas vrlo teško.


– U Srbiji se stječe dojam da su Srbi u Hrvatskoj baš ugroženi, pa i sam Pupovac. U Hrvatskoj je politička scena jako radikalizirana i ugrožene su sve manjine ne samo srpska, političke također. To je realna situacija. Ne kažem da kod nas cvjetaju ruže, ali niti jedan Hrvat, barem što se tiče Vojvodine u kojoj ja živim, nije ugrožen na bilo koji način.Vlada Andreja Plenkovića bit će nada za novi početak, ali pitanje je koliko će njemu trebati vremena da bi ovako radikaliziranu političku scenu u Hrvatskoj vratio u neku normalu, rekao nam je Popov.