Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: °
Sutra: ° °
27. siječnja 2020.
Ne rade danas

Počeo jednodnevni štrajk na fakultetima, odaziv je, tvrde sindikalisti, jako visok

Foto Davorin Višnjić / PIXSELL
Foto Davorin Višnjić / PIXSELL
Autor:
Objavljeno: 24. listopad 2019. u 10:17 2019-10-24T10:17:54+02:00

Na Sveučilištu, veleučilištima, fakultetima, visokim školama, institutima i infrastrukturnim ustanovama u četvrtak je počeo jednodnevni štrajk kojim se traži povećanje plaća nenastavnom osoblju, predavačima i umjetničkim suradnicima, a prema prvim sindikalnim podacima odaziv je visok.

Štrajka se isključivo zbog tri kategorije zaposlenika u sustavu znanosti i visokog obrazovanja – nenastavnog osoblja, kojeg je oko 40 posto na Sveučilištu, predavača, kojih ima oko 700 do 800, te umjetničkih suradnika, kojih je 20-tak na Sveučilištu, rekao je glavni tajnik Nezavisnog sindikata znanosti i visokog obrazovanja Vilim Ribić.

Pozvao je i znanstveno-nastavno osoblje, asistente i suradničko osoblje na Sveučilištu na štrajk solidarnosti s kolegama i prosvjetarima.

Sindikat očekuje da će odaziv na štrajk biti dobar iako se, za razliku od prosvjete gdje je većina ljudi na istom koeficijentu, ne radi o homogenoj radnoj snazi već postoji raspon od čistačice do redovnog profesora. »To je lepeza gdje se plaće razlikuju do 1:5 ili 1:6«, kazao je Ribić.

Sindikat traži povećanje koeficijenata za nenastavno soblje za 6,11 posto te izravnanje koeficijenata predavača s koeficijentima asistenta. Za to je potrebno 40 milijuna kuna godišnje, navodi Ribić.

Predpredsjednik Velikog vijeća Nezavisnog sindikata znanosti i visokog obrazovanja Igor Radeka izrazio je zadovoljstvo odazivom na štrajk rekavši da je on jako visok.

Dodao je i da će detaljne podatke o tome iznijeti na konferenciji za novinare u 12,30 sati.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.


Promo
U Rijeku stiže PauzaGO: nova usluga omiljene Pauze