Prijateljstvo koje se gasi

Počeo je Plenkovićev obračun sa Stierom: Nitko nije na funkciji samo osobno, svi su dio šireg tima

Hina

snimio Davor Kovačević

snimio Davor Kovačević

Plenković je rekao da bi Stier trebao pojasniti svoju izjavu i ako na nekoga misli neka bude eksplicitan te da to neće komentirati. 



ZAGREB – Predsjednik HDZ-a i premijer Andrej Plenković rekao je danas da se od političkog tajnika očekuje da bude prvi suradnik predsjednika stranke i glavnog tajnika i taj posao radi na tragu HDZ-ove politike jer, rekao je, nitko nije na funkciji samo osobno, nego je dio šireg tima.


Novinari su od Plenkovića u pauzi Izbornog sabora HDZ-ove Zajednice poduzetnika i obrtnika pitali je li se čuo s HDZ-ovim političkim tajnikom Davorom Stierom u vezi njegove izjave i dodali da ga je Stier optužio za ucjenu.


Stier, koji se zalaže da zastupnici o Istanbulskoj konvenciji glasaju po savjesti, najavio je da će on glasati protiv, a Večernji list piše da mu je Plenković na Predsjedništvu stranke rekao da u tom slučaju više ne može biti politički tajnik stranke. Uoči sjednice je Stier, s obzirom na primjedbe da je on klerikalac, rekao da su najveći antiklerikalci vjernici koji pokušavaju slijediti Kristov nauk, a najveći klerikalci među političarima oni koji se povremeno pojave u crkvi da bi pokupili pljesak.




Odgovarajući na pitanja novinara, Plenković je rekao da bi Stier trebao pojasniti svoju izjavu i ako na nekoga misli neka bude eksplicitan te da to neće komentirati. Na novinarsku tvrdnju da ga je Stier optužio za ucjenu, Plenković je rekao kako je to nedopustivo i da to nije točno. “Ako je mislio na bilo koga u stranci, mora se do kraja očitovati, a aluzije i orkestrirane komentare s određenih medijskih punktova odbacujem. To nije točno, to nije stil moje Vlade ni mene osobno ni HDZ-a kako ga ja vidim, nego obrnuto,” poručio je.


“Političari trebaju slijediti političku platformu na kojoj su izabrani, zadaća parlamentarne većine je da podupire Vladine prijedloge pogotovo one osjetljive. Nismo u različitim strankama, ali možemo imati različita mišljenja,” rekao je Plenković. “U HDZ-u kakvog ga vodim, dijalog, međuosbbno razumijevanje, kompromis pa i pristajanje na različita stajališta ne znači da će netko izaći iz stranke ili da će ga netko isključiti, to nije refleks niti praksa, a kamo li ni nekakvo ucjenjivanje. Povlačimo poteze iza kojih svi možemo stati, a ne samo neki. To je bit ove rasprave i onaj tko iole razumije funkcioniranje političkih stranaka i donošenje odluka shvaća o čemu se radi,” poručio je Plenković.


Rekao je kako se od političkog tajnika očekuje da bude prvi suradnik predsjednika stranke i glavnog tajnika. “On je ostao na toj funkciji i od njega se očekuje da taj posao radi na tragu HDZ-ove politike i nitko od nas na toj funkciji ne može biti samo osobno i individualno, mora biti dio šireg tima. To je bila poruka koju sam rekao članovima Predsjedništva HDZ-a, to ćemo reći na Klubu zastupnika, a to su i ministri jako dobro razumjeli,” rekao je Plenković.


Dodao je da mu je žao što Stier “iz nekih njemu poznatih razloga nije ostao na izuzetno važnoj dužnosti potpredsjednika Vlade i ministra vanjskih i europskih poslova za koje je imao kvalifikacije.”


“Mislim da smo s postupkom ratifikacije Istanbulske konvencije išli u bit, želimo jaču zaštitu žena od nasilja u obitelji, ideološko svjetonazorska pitanja smo adresirali interpretativnom izjavom koja na ozbiljan način shvaća i prepoznaje, čuje strahove određenog dijela biračkog tijela u hrvatskom društvu i zbog toga je ta izjava tu i ona je svojevrsni tumač i vodič institucijama i tijelima hrvatske države o provedbi Konvencije na nacionalnoj razini. I stoga ako smo napravili taj napor i ako je on plod konzultacija s pravnim stručnjacima i službama Vijeća Europe iza koje stoji čvrsta politička volja Vlade da ju donosi, onda smo našli svakom dobronamjernom način da vidi da su zaštićeni i ti strahovi ako ih ima,” istaknuo je Plenkopvić.


“Ono što je važno, glasanje po savjesti ili ne po savjesti, hoćemo li dijeliti zastupnike u Klubu HDZ-a na one s malo više ili s malo manje savjesti,” upitao je Plenković. U konačnici radi se o ispunjavanju HDZ-ovog predizbornog programa i zapadne orijentiranosti Vlade i nema nikakve promjene smjera, naglasio je Plenković.


Ocijenio je kako je to jedna vrsta manipulacije i demagogije koja se događaja u jednom dijelu komunikacijskog prostora kakav još nije viđen. Rekao je kako ne želi “da ona dovede ljude u situaciju da se jedna tema koja je u svakom konkretnom izričaju na samom rubu apstraknosti postaje tema koja već danima dominira”. Upitao je kako to da kolege Nijemci, Austrijanci i Talijani konsenzusom usvajaju takve dokumente, pa i HDZ BiH.


“Vodimo dijalog s Katoličkom crkvom”


Upitan o pismu kardinala Josipa Bozanića u kojem poručuje da ne treba žuriti s ratifikacijom, Plenković je odgovorio kako vode dijalog s HBK i Zagrebačkom nadbiskupijom i drugim važnim akterima u Katoličkoj crkvi u Hrvatskoj.


“Mislim da smo učinili sve u tom dijelu da razjasnimo što je bit tog dokumenta. Imamo apsurdnu situaciju da lijevoliberalna Vlada potpiše dokument i tri godine ga bez razloga ne ratificira, a istodobno nama pokreću interpelaciju .U jednom smo u apsurdnom trenutku kao stranka koja je pridonosila izradi Konvencije i sada provodi što je planirala, mislim da smo stvar adresirali, razjasnili. Tu ćemo poziciju držati, bit će rasprava konvencija će se ratificirati, a provedbom ćemo dokazati da svi oni koji imaju određene bojazni trebaju imati povjerenje u vlast koja je dobila povjerenje na izborima,” poručio je.