Okončani izbori u Sesvetama i Černomercu

Počela bitka za šefa zagrebačkog SDP-a: Kolarić traži da se zaustavi proces čišćenja stranke zbog neplaćenih članarina

Zlatko Crnčec

Aleksandra Kolarić / Snimio Vedran KARUZA

Aleksandra Kolarić / Snimio Vedran KARUZA

Maras pismom ukazuje na ponašanje povjerenika za Mjesni odbor SDP-a Maksimiru Marka Tardellija koji je prošlog tjedna navodno dozvolio povratak u stranku 18 članova koji su ovaj status izgubili jer nisu platili članarinu dulje od godinu dana



Izborima u Mjesnom odboru SDP-a Sesvete prošlog su vikenda započeli izbori u zagrebačkom SDP-u. Za predsjednika je ponovo izabran Draženko Pandek blizak predsjedniku stranke Davoru Bernardiću, a slično se dogodilo i u Črnomercu gdje je pobijedila Tamara Čubretović.Odaziv članova bio je nizak tako da je u Sesvetama od oko 650 članova na izbore izašlo tek nešto više od 200. Sve ovo ide u prilog tome da bi na čelo zagrebačkog SDP-a mogao doći Bernardićev kandidat Dinko Hrestak. Međutim, čini se da njegovi protukandidati ipak neće samo tako odustati. 


Tako je saborski zastupnik SDP-a i kandidat za predsjednika zagrebačke organizacije stranke Gordan Maras poslao novo pismo predsjedništvu stranke na državnoj razini kako bi upozorio na nepravilnosti koje se događaju u unutarstranačkim izborima u Zagrebu.


Kako se može neslužbeno doznati, Maras pismom ukazuje na ponašanje povjerenika za Mjesni odbor SDP-a Maksimir Marka Tardellija koji je prošlog tjedna navodno primio u stranku 18 novih članova od kojih čak petero nosi isto prezime. 




Ovo je već drugo pismo koje je Maras uputio predsjednistvu SDP-a vezano za ponašanje povjerenika Tardellija. Prije dva tjedna predsjedništvo je raspravljalo o ovom slučaju vezano za optužbe da je Tardelli selektivno postupao s članovima koji nisu plaćali članarinu, odnosno da je neke ostavio u članstvu, a neke prebacio u status simpatizera. Predsjedništvo je tada najavio smjenu Tardellija, ali se to do danas nije dogodilo. 


Prosvjedno pismo poslala je i kandidatkinja za predsjednicu zagrebačkog SDP-a Aleksandra Kolarić u kojem ukazuje na to da se “baza članova ne može i ne smije čistiti i sređivati par mjeseci ili tjedana prije izbora”, te da to “nije dopustivo činiti bez ikakvih jasnih kriterija”.


– Članstvu zagrebačke organizacije nije poznato kojim se kriterijima ravnaju oni koji selektivno brišu članove mjesnih organizacija zbog neplaćenih članarina, napisala je Kolarić.


Ona je zatražila i da svaki kandidat za šefa zagrebačkog SDP-a ima ravnopravan uvid u bazu članova, te da se zaustavi proces čišćenja stranke zbog neplaćenih članarina.