Dvostruki kriteriji

Plenković zamjera predsjednici, a sam je pobjedu slavio u Hrvatskom tjedniku i hvalio – Hasanbegovića

Dražen Ciglenečki

Foto: Josip Regovic/PIXSELL

Foto: Josip Regovic/PIXSELL

Predsjednik HDZ-a je krajem rujna 2016. jedan od prvih intervjua poslije pobjede na parlamentarnim izborima dao upravo »Hrvatskom tjedniku«



ZAGREB – Predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović, zbog svojih kontroverznih istupa, već sada za premijera Andreja Plenkovića predstavlja ozbiljan politički teret, a do izbora su još više od četiri mjeseca.


No, s tim u vezi može malo što učiniti, budući da bi predsjednica opet trebala biti kandidatkinja HDZ-a. Ali, Plenkoviću je bitno da javnost ne pomisli da je on poput Kolinde Grabar-Kitarović, da podržava sve njezine eskapade, pa se povremeno ipak lagano distancira od predsjednice Republike.


Kad je prošli tjedan bivši predsjednik Ivo Josipović ustvrdio da se Kolinda Grabar-Kitarović toliko čudno ponašala na Kninskoj tvrđavi da se mnogi pitaju je li prethodno konzumirala alkohol, Plenković je tek komentirao da je to »teška izjava«. Nije demantirao Josipovića. Jučer je, pak, premijer otkrio da se ni on ne slaže s predsjedničinim odabirom »Hrvatskog tjednika« za intervju koji joj poslužio i za jednu u nizu objava kandidature.




– Mislim da je to moglo biti i negdje drugdje, rekao je Plenković u Sinju, gdje je došao kako bi sudjelovao u svetkovini Velike Gospe.


Okrenuti se budućnosti


Nakon što je, dakle, taj intervju radikalno desnom mediju izazvao brojne kritike na račun predsjednice Republike, premijer joj je također prigovorio zbog suradnje s »Hrvatskim tjednikom«.


Da mu je Kolinda Grabar-Kitarović politička protivnica, ona bi sada Plenkoviću odgovorila: »A bili su ti dobri kad si im prije tri godine ti dao intervju«.


Predsjednik HDZ-a je, naime, krajem rujna 2016. jedan od prvih intervjua poslije pobjede na parlamentarnim izborima dao upravo »Hrvatskom tjedniku«. Na naslovnici tog broja pisalo je – Plenković, dođoh, vidjeh, pobijedih.


No, taj natpis nije zauzeo baš čitavu naslovnicu, na njezinom vrhu smjestila se i najava teksta o »prvom doktorskom radu o Anti Paveliću, istini koja je zaboljela jugokomunističku ljevicu«. Od tada se »Hrvatski tjednik« nije promijenio, pokušajima rehabilitacije Pavelića i ustaše i dalje posvećuju veliki prostor u novinama, ali Plenkoviću, eto, više nisu po volji.


Premijer nije jučer propitivao i sadržaj spornog razgovora predsjednice Republike, u kojem je opširno govorila o temama iz Drugog svjetskog rata. Samo joj je poručio da se okrene budućnosti.


– Ona mora ići naprijed, spremati se za kampanju, voditi računa o programu i tome da ponovno dobije većinu povjerenja hrvatskih birača, kazao je Plenković. Dodao je da je podrška HDZ-a Kolindi Grabar-Kitarović neupitna.


– Razgovaramo i želimo da cijela stranka bude zaista snažno angažirana, jer treba nastaviti posao koji radimo, istaknuo je predsjednik Vlade. Plenković s razlogom kandidaturu i izbornu pobjedu Kolinde Grabar-Kitarović smatra važnom kako bi on mogao nastaviti posao koji radi.


SDP-ov predsjednički kandidat Zoran Milanović također se referirao na intervju svoje protukandidatkinje, koji već tjedan dana snažno odjekuje.


– To je bilo pogrešno. Kao predsjednik Republike nikad to neću raditi jer se time daje legitimitet takvim novinama. S njima se naprosto ne razgovara. Zabraniti ih se ne može i ne treba, ali razgovarajući s njima i još objavljujući u njima kandidaturu daje im se na značaju. To je prokletstvo aktualnog premijera, kojem se ovo obija o glavu. Sam si je kriv za to. Vjerojatno kipi od potrebe da se tome suprotstavi, ali ne može jer je od početka kovao pakt s vragom, analizirao je Milanović domet predsjedničinog intervjua »Hrvatskom tjedniku« i Plenkovićevu poziciju u odnosu na tu činjenicu.


Kako je govorio predsjednik Vlade prije 3 godine


Predsjednica Republike se u razgovoru za »Hrvatski tjednik« dodvoravala glavnom uredniku Ivici Marijačiću, koji ju je intervjuirao, a preko njega i čitateljima tih novina. Identično je postupio Plenković u rujnu 2016.


On, doduše, za razliku od predsjednice, nije osobno primio Marijačića nego je e-mailom odgovorio na pitanja što mu ih je ovaj poslao. Jedno je bilo i o Zlatku Hasanbegoviću, koji je u tom trenutku i dalje obnašao dužnost ministra kulture. »Gospodin Hasanbegović član je Predsjedništva HDZ-a i ministar koji angažirano radi svoj posao. U protekla tri mjeseca ostvarili smo korektnu suradnju.


Na ovim izborima bio je treći na našoj listi u drugoj izbornoj jedinici, za razliku od prošlih kada je bio deveti u šestoj izbornoj jedinici«, hvalio je Plenković ministra kojeg je desnica obožavala. Smatrao je potrebnim istaknuti da je Hasanbegović kod njega napredovao u odnosu na parlamentarne izbore godinu dana ranije, kada je, dok je HDZ vodio Tomislav Karamarko, bio na listi niže plasiran.


No, nedugo potom Plenković je Hasanbegovića eliminirao u procesu sastavljanja svoje Vlade.