Haška presuda

Plenković večeras u Mostaru u misiji smirivanja BiH Hrvata

Hina

Foto Denis Lovrović

Foto Denis Lovrović



Premijer Andrej Plenković večeras i sutra boravit će u radnom posjetu Mostaru, u misiji smirivanja bosanskohercegovačkih Hrvata zabrinutih zbog mogućih posljedica osuđujuće presude Haškog suda njihovim bivšim vojnim i političkim čelnicima.


»Dogovorili smo da početkom idućeg tjedna dođemo u Mostar, sastanemo se s vodstvom Hrvata i braniteljima i uputimo poruke smirivanja i snažne potpore Republike Hrvatske«, rekao je Plenković u petak u Zagrebu na konferenciji za novinare s čelnikom bosanskohercegovačkih Hrvata Draganom Čovićem.


Plenković će s Čovićem razgovarati večeras, a utorak ujutro na rasporedu ima sastanak s predstavnicima Hrvatskog narodnog sabora.




Čović je u petak istaknuo da Hrvati u BiH sa zabrinutošću prate sve ono što se u Den Haagu događalo ovih dana. »Želimo stati iza svakog časnog pripadnika HVO-a i ohrabriti te ljude da ne nasjedaju na bilo koji oblik provokacije kojih već danas ima na nekim portalima i istupima nekih ljudi u BiH«, izjavio je Čović, predsjedavajući predsjedništva BiH.


Rekao je da će vodstvo bosanskohercegovačkih Hrvata »znati odgovoriti političkim sredstvima na ta iskušenja« te tražiti rješenja za BiH i za ravnopravnost Hrvata s druga dva naroda.


Žalbeno vijeće Haškog suda u srijedu je potvrdilo prvostupanjske kazne šestorici bivših političkih i vojnih čelnika bosanskohercegovačkih Hrvata kao sudionika u udruženom zločinačkom pothvatu etničkog čišćenja muslimana, u kojem je sudjelovalo i tadašnje hrvatsko vodstvo na čelu s prvim predsjednikom Franjom Tuđmanom.