Premijer

Plenković se žali da mu se ‘bespotrebnim’ pokretanjem postupka samo želi naštetiti, Novaković ga brutalno spustila na zemlju

Hina

Foto Darko Jelinek

Foto Darko Jelinek

Nismo dobili očitovanje ni dokumentacije. Nije nam sve dostavljeno. Niti jedan putni nalog nije dostavljen, do danas ne znamo ni tko je bio u zrakoplovu. Sve što smo tražili nismo dobili", odgovorila je Novaković Plenkoviću



ZAGREB Premijer Andrej Plenković u četvrtak se očitovao o pokrenutom postupku Povjerenstva za odlučivanje o sukobu interesa zbog nedostavljene dokumentacije o putu u Helsinki te je ocijenio da je riječ o konstrukcijama i nepotrebnom pokretanju postupka na temelju svega što su mu Vlada i HDZ dostavili.


Samo da mi učine štetu


“Cijela ova priča je jedna konstrukcija koja ima jedini razlog i jedini cilj da učini političku i medijsku štetu meni ili drugim dužnosnicima protiv kojih je otvorena”, rekao je predsjednik Vlade ispred Banskih dvora, dodajući da ga nije iznenadila odluka Povjerenstva.


Plenković smatra da je to nepotrebno pokretanje postupka na temelju svega što su Vlada i HDZ dostavili Povjerenstvu te je ocijenio kako nema razloga da se postupak pokreće niti da se pokreće na temelju članka 5, koji se odnosi na kršenje načela obnašanja dužnosti.




Objasnio je da kao predsjednik Vlade odlučuje o korištenju Vladina zrakoplova na temelju odluka koje na kraju donosi predstojnik Ureda, te da odlučuje o sastavu ljudi koji se koriste tim zrakoplovom.


Vladin zrakoplov korišten je, ističe, jer su u Finsku išli službeno na sastanak s finskim kolegom te na kongres Europske pučke stranke. Troškove hotela i dnevnice za sve osobe na putovanju snosi HDZ, istaknuo je Plenković.


Pokoja naslovnica i prilog


“Sve to što ja govorim je vrlo temeljito, jasno objašnjeno u korespodenciji prema Povjerenstvu, i to je ono što je istina, bitno i činjenično točno. Sve drugo je nepotrebna konstrukcija”, dodao je.


Jedini efekt ovoga, ocijenio je Plenković, bit će da se o tome malo razgovara, napiše koji članak, naslovnica i prilog.


Novinari su na uvid dobili Vladino izvješće sa službenog putovanja, nalog za službeno putovanje te putni račun u kojima piše da se premijer odrekao dnevnica, da smještaj nije platila Vlada te da je trošak za Vladu iznosio nula kuna.


Povjerenstvo je pokrenulo postupak protiv premijera, potpredsjednika Vlade i ministra unutarnjih poslova Davora Božinovića, bivšeg potpredsjednika Vlade i ministra poljoprivrede Tomislava Tolušića, bivše ministrice za demografiju, obitelj mlade i socijalnu politiku Nade Murganić te bivšeg ministra uprave Lovre Kuščevića zato što tijela u kojima obnašaju dužnosti nisu dostavila potrebnu dokumentaciju (putne naloge i račune) vezanu uz putovanje na kongres Europske pučke stranke u Helsinkiju u studenome prošle godine.


Novaković: Ovo je napad na Povjerenstvo!


Predsjednica Povjerenstva za odlučivanje o sukobu interesa Nataša Novaković komentirala je premijerov istup u RTL-u Danas.


“Cilj nije bio da se nekome napravi šteta. Radili smo kao i u svakom drugom predmetu. Nismo dobili očitovanje ni dokumentacije. Nije nam sve dostavljeno. Niti jedan putni nalog nije dostavljen, do danas ne znamo ni tko je bio u zrakoplovu. Sve što smo tražili nismo dobili”, odgovorila je Novaković Plenkoviću u RTL-u Danas dodajući:


“Mi imamo pravo tražiti, drugi su dužni dostaviti”


“Nije korektno ovako se odnositi prema neovisnom tijelu. Oni su zakonom nužni dostaviti dokumente. Mi imamo pravo tražiti, drugi su dužni dostaviti. Nisu dostavili ni jedan dokument o tom putu, samo očitovanja”, naglašava i kaže da “ako je sve u redu, onda nije postojao ni jedan razlog da se ne dostavi dokumente.”


“Je li ovo napad na Povjerenstvo”, pitala je reporterka Damira Gregoret.


“Da”, jasno će Novaković.


O putu u Helsinki nije bila jednoglasna odluka, podsjetila je reporterka.


Tko je kome nepotreban?


“Polemiziralo se oko toga kojim bi člankom pokrenuli postupak. Većina je bila za”, kazala je Novaković.


O novom zakonu o sukobu interesa Novaković kaže:


“Čini se da smo im mi nepotrebni. Taj zakon je već dugo u ladici. Ne znam, čekamo da se vidi što će biti dalje. Imali smo sastanak s ministrom Malenicom, vrlo konstruktivan. Potpuno drugačiji od sastanaka s prethodnim ministrom.


Potpuno mi je zbunjujuće da mi konstruiramo da mi nekome štetimo, mi to ne radimo”, rekla je u RTL-u Danas predsjednica Povjerenstva za odlučivanje o sukobu interesa Nataša Novaković.