Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 4° 1n
Sutra: 4° 4° 1n
23. siječnja 2020.
Prvi dan

Plenković se u Davosu sastao s nizom čelnika globalnih tvrtki

Plenković se u Davosu sastao s nizom čelnika globalnih tvrtki
Plenković se u Davosu sastao s nizom čelnika globalnih tvrtki
Autor:
Objavljeno: 24. siječanj 2019. u 17:55 2019-01-24T17:55:00+01:00

 Prvog dana sudjelovanja na sastanku Svjetskog gospodarskog foruma (WEF) u Davosu, premijer Andrej Plenković održava u četvrtak niz bilateralnih susreta s čelnicima globalnih kompanija koje posluju ili su zainteresirane za poslovanje u Hrvatskoj.

Među njima su predsjednik Uprave DAMAC grupe, predsjednik tvrtke Hoffmann-La Roche, predsjednik Uprave Antofagasta Minerals, predsjednik i glavni izvršni direktor Marriott Internationala, potpredsjednik tvrtke Coca-Cola, predsjednik poslovanja za Europu, Srednji Istok i Afriku tvrtke Google te potpredsjednik tvrtke Mastercard.
»Na ovakvom forumu brojne globalne kompanije traže kontakte s liderima, žele prije svega vidjeti kako oni sa svojom društvenom odgovornošću mogu pomoći prisutnosti njihovih kompanija u pojedinim državama, pa tako nekoliko ovih s kojima ću se ja naći, u Hrvatskoj«, rekao je Plenković novinarima.
On je ukazao na interes Googla za digitalizaciju, Coca-Cole za »određeni doprinos društvenoj odgovornosti«, te interes Mastercarda za financijske usluge. Također je rekao da hotelski lanac Marriot također želi prisutnost u Hrvatskoj.

Posebice je izdvojio farmaceutsku tvrtku Hoffmann-La Rosch koja je pomogla da se kroz kliničko ispitivanje njihovog lijeka 12 oboljelih od spinalne mišićne atrofije trenutno u Hrvatskoj liječi besplatno.

»To je bio rezultat lanjskoga Davosa, a sad imamo primjenu, širimo suradnju s njima.«
Na pitanje novinara jesu li prošlogodišnji susreti s poslovnim čelnicima u Davosu donijeli rezultate, premijer je kao primjer naveo Booking.com koji »sjajno radi i pomaže hrvatskoj turističkoj sezoni«. Prošle godine bili su sjajni i razgovori s grupacijom Luksic. Uz prisutnost u turističkom sektoru, dali su odličan program obrazovanja službenika u javnoj upravi i drugim institucijama, a tu je digitalizacija javnih usluga s naglaskom na zdravstvo, kazao je.
Premijer će se večeras sastati i s glavnim tajnikom Organizacije za ekonomsku suradnju i razvoj (OECD) Angelom Gurriom te prvi put s čelnicom CDU-a i mogućom budućom njemačkom kancelarkom Annegret Kramp-Karrenbauer.

»Bit će to naš prvi sastanak i veselim se suradnji«, kazao je Plenković o susretu s Kramp-Karrenbauer.
Podsjetio je da je prošle godine u Davosu imao niz sastanaka s premijerima i rekao je da ove godine želi čuti iz prve ruke što o brexitu misli irski premijer.
»Uvijek je sadržajno i uvijek je dobro izdvojiti tih 30-ak sati za prikupljanje nekih novih ideja jer ovdje ipak dolaze svi oni koji utječu na globalne procese u mjeri da se ovako na jedan sintetiziran način rijetko može doživjeti«, zaključio je Plenković.
Sastank WEF-a u Davosu okupio je političke i poslovne čelnike iz više od 100 zemalja, među kojima su njemačka kancelarka Angela Merkel i japanski premijer Shinzo Abe. No, među 3000 sudionika skupa nema čelnika SAD-a, Francuske, Velike Britanije i Kine.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.


Promo
PUST 2020.
Viškovo

PUST 2020.