Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 7° 4
Sutra: 7° 7° 4
19. siječnja 2020.

Plenković pozvao diplomate da pripaze na suradnike. Kaže i da nije mogao vjerovati kad je vidio Kuščevićevog Pavelića

snimio Darko Jelinek
snimio Darko Jelinek
Autor: ,
Objavljeno: 22. kolovoz 2019. u 13:55 2019-08-22T13:55:25+02:00

Slučaj suspendirane diplomatkinje iz veleposlanstva u Njemačkoj donekle je zasjenio konferenciju na kojoj je istaknuto da diplomacija niže uspjehe, ali je novim izazovima, ugrozama i prilikama potrebno pristupiti inovativno i kreativno.

ZAGREB - Premijer Andrej Plenković poručio je u četvrtak hrvatskim diplomatima okupljenim na konferenciji u Zagrebu da, poučeni slučajem Mađarević, pripaze na svoje suradnike.

Plenković je na godišnjoj Konferenciji veleposlanika, generalnih konzula i izaslanika RH još jednom osudio rasističke i ksenofobne stavove suspendirane diplomatkinje Elizabete Mađarević i poručio okupljenima da u budućnosti "pripaze na svoje suradnike".

S time se složila predsjednica države Kolinda Grabar-Kitarović i dodala da je do incidenta došlo, između ostaloga, zbog "propusta u sustavu".

Slučaj suspendirane diplomatkinje iz veleposlanstva u Njemačkoj donekle je zasjenio konferenciju na kojoj je istaknuto da diplomacija niže uspjehe, ali je novim izazovima, ugrozama i prilikama potrebno pristupiti inovativno i kreativno.

Kao glavni diplomatski uspjeh izdvojen je izbor Marije Pejčinović Burić za novu tajnicu Vijeća Europe, a odmah do toga i izbor Ivane Maletić u Europski revizorski sud.

Iako još nije otkriveno koji će resor Hrvatska dobiti u Europskoj komisiji, nazočni su bili suglasni da je Dubravka Šuica kvalitetna kandidatkinja za novu hrvatsku povjerenicu.

Budite originalni, kreativni i domoljubni

"Izbor Pejčinović Burić za glavnu tajnicu Vijeća Europe je veliki hrvatski uspjeh, to znamo svi mi koji smo lobirali", istaknuo je njezin nasljednik Gordan Grlić Radman.

Plenković o Kuščevićevom Paveliću: Nisam mogao vjerovati!

Na pitanje novinara, premijer Plenković je prokomentirapo i novinski napis potkrijepljen fotografijama, koji govori o fotografiji Ante Pavelića u vili što je turistima iznajmljuje bivši ministar Lovro Kuščević.

- Loše je to. Iznenadilo me. Nisam mogao vjerovati, rekao je Plenković. 

Portret Ante Pavelića, podsjetimo, novinari su zapazili nad kuhinjskim kaminom Kuščevićeve vile u Nerežišćima, odmah uz malenu bistu Franje Tuđmana.

Najveći izazov koji očekuje Hrvatsku u skoroj budućnosti je predsjedanje Vijećem EU-a, složili su se govornici - premijer Andrej Plenković, predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović, ministar vanjskih i europskih poslova Gordan Grlić Radman te predsjednik Hrvatskog Sabora Gordan Jandroković.

Plenković je podsjetio da će jedan od prioriteta predsjedanja biti demografska revitalizacija.

"Demografski problem nije prisutan samo u Hrvatskoj već u cijeloj Europi", poručio je.

Jandroković je pozvao diplomate da "osluškuju" vanjskopolitička zbivanja i pristupe hrvatskoj diplomaciji "kreativno i originalno" dok je Grabar-Kitarović pozvala diplomate da prije svega budu "domoljubi" kako bi što bolje predstavljali Hrvatsku.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.


Promo
PUST 2020.
Viškovo

PUST 2020.