Premijer u Bruxellesu

Plenković očekuje da Hrvatska za godinu dana uđe u “čekaonicu za eurozonu”

Hina

Reuters

Reuters

Prema zadnjem konvergencijskom izvješću Komisije iz svibnja 2018. Hrvatska ispunjava sve kriterije osim jednog za ulazak u eurozonu, sudjelovanje u Europskom tečajnom mehanizmu (ERM II) najmanje dvije godine



Hrvatska bi mogla ući u Europski tečajni mehanizam (ERM2), svojevrsnu čekaonicu za ulazak u eurozonu, za oko godinu dana, izjavio je u srijedu u Bruxellesu hrvatski premijer Andrej Plenković nakon razgovora s potpredsjednikom Komisije zaduženim za euro Valdisom Dombrovskisom.


»Mislim da smo sve pretpostavke dobro napravii i vjerujem da će nas se podržati i na razini euroskupine, a i kasnije na drugim razinama kada se budu donosile konačne odluke. Taj će proces, kao i obično, trajati oko godinu dana«, rekao je Plenković.


Postupak za ulazak u ERM2 predviđa da guverner HNB-a i ministar financija pošalju pismo u Bruxelles nakon čega kreće postupak evaluacije određenih područja po pojedinim politikama koje je Hrvatska definirala kao korake kojima će ispuniti potrebne kriterije.




»Sve skupa je unaprijed vrlo dobro koordinirano i planirano unutar hrvatskih institucija, u vladi gdje koordiniramo cijeli proces i održavamo stalnu komunikaciju s Komisijom i euroskupinom«, dodaje Plenković.


ERM2 je svojevrsna čekaonica za ulazak u eurozonu, u kojoj svaka zemlja kandidatkinja treba provesti najmanje dvije godine.


Predsjednik Europske komisije Jean-Claude Juncker je prilikom svog posjeta Hrvatskoj prije desetak dana rekao da je Hrvatska »»Hrvatska potpuno spremna uskoro se priključiti mehanizmu ERM 2«.


O ulasku neke zemlje u ERM2 odlučuje zemlje članice eurozone i Europska središnja banka.


Prema zadnjem konvergencijskom izvješću Komisije iz svibnja 2018. Hrvatska ispunjava sve kriterije osim jednog za ulazak u eurozonu, sudjelovanje u Europskom tečajnom mehanizmu (ERM II) najmanje dvije godine.


Hrvatski ulazak u eurozonu može se očekivati najranije oko 2023.


Plenković je u srijedu navečer nazočio prijamu koji su u povodu Dana državnosti organizirale tri hrvatske diplomatske misije u Bruxellesu.


U četvrtak sudjeluje na sastanku Europske pučke stranke, te na summitu EU-a, koji počinje popodne.


U četvrtak ujutro sastat će se s petoricom premijera zemalja članica koji pregovaraju o imenovanjima novih čelnika europskih institucija.


U četvrtak prije sastanka Europskog vijeća, sastat će se šestorica premijera koji u ime svojih političkih grupacija pomažu predsjedniku Europkog vijeća Donaldu Tusku u pronalaženju rješenja za imenovanje novih čelnika.


U ime Europske pučke stranke pregovaraju hrvatski i latvijski premijer Andrej Plenković i Krišjanis Karinš, u ime socijalista španjolski i portugalski premijeri Pedro Sanchez i Antonio Costa, a u ime liberala belgijski i nizomski premijer Charles Michel i Mark Rutte.