Premijer

Plenković o ‘sjajnoj vijesti za Hrvatsku’: ”Investicijski rejting otvara prostor rastu plaća i padu kamata”

Hina

Dodao je kako Hvatska ostvaruje zdrav rast, uz istovremeno smanjenje javnoga duga. »Zdrav rast događa se bez zaduženja, a uz porezno rasterećenje«, rekao je premijer i dodao da je S&P posebno pohvalio poreznu i mirovinsku reformu

Predsjednik Vlade Andrej Plenković u subotu je intervjuu za Dnevnik HRT-a ocijenio kako je agencija Standard&Poor’s vratila Hrvatskoj investicijski kreditni rejting zahvaljujući rezultatima Vlade, te istaknuo da to otvara prostor rastu plaća i nižim kamatnim stopama na kredite. Upitan za komentar povratka hrvatskoga kreditnog rejtinga na investicijsku razini te očekuje li da će to uskoro učiniti i druge rejting agencije, Plenković je odgovorio kako je Hrvatska vratila investicijski rejting zahvaljujuči rezultatima i naporima Vlade.»To je sjajna vijest za Hrvatsku, za vođenje naše ekonomske politike, provedbu fiskalne konsolidacije i strukturnih reformi«, rekao je Plenković. Podsjetio je da je vraćanje investicijskog rejtinga bila jedna od ključnih odrednica Vladina programa. Na pitanje bi li dizanje kreditnog rejtinga moglo donijeti rast plaća i pad kamtnih stopa, odgovorio je kako se za to otvara prostor, kako i za daljnji gospodarski rast.Nada se da će S&P-jev primjer u ocijeni hrvatskog kreditnog rejtinga slijedi i Moody’s i Fitch.Dodao je kako Hvatska ostvaruje zdrav rast, uz istovremeno smanjenje javnoga duga.»Zdrav rast događa se bez zaduženja, a uz porezno rasterećenje«, rekao je premijer i dodao da je S&P posebno pohvalio poreznu i mirovinsku reformu.Posebno važnim smatra rješavanje problema s Agrokorom, za što je, kako je ocijenio, ključna bila politička stabilnost.»Bez politilčke stabilnosti nema dizanja kreditnog rejtinga, nema snižavanja kamatnim stopa ni za građane, ni za poduzetnike«, dodao je.

Rješenje za Uljanik mora biti odgovorno i cjelovito




Na opasku kako je jednim od najvećih rizika S&P označio stanje u Uljaniku i upitan kad se može očekivati rješenje za tu brodograđevnu grupu, odgovorio je kako je S&P i tu rekao kako su smanjni rizici eventualnih problerma s brodogradilištima.


Podsjetio je da je vlada lani dala sanacijsko jamstvo kao pripremu za restrukturiranje Uljanika od 716 milijiuna kuna. »Tih skoro 100 milijuna eura se potrošilo, a restrukturiranje odnosno plan nisu odobrila ni naša ministarstva, niti ga je (europska) komisija ocijenila dobrim«, rekao je Plenkovć.Dodao je kako je vlada našla sredstva za još dvije plaće, a zatim je i agencija za radnička potraživanja osigurala njih još tri.»Činmo sve i uzimamo u obzir socijalne, financijske, ekonomske, regionalne i političke efekte«, istaknuo je Plenković i dodao kako je riječ o nimalo jednostavnoj odluci, koja uz to mora biti u skladu s europskim smjernicama. Kako je rekao, člekaju se još određeni signali iz Europske komisije te će se »u sljedećim danima pristupiti onome što trebamo odabrati kao opciju i naći put koji će biti takav da vodi računa i o široj slici hrvatskog gospodarstva, brodogradnji i zaposlenicima«.Na pitanje koje rješenje je njemu bliže, odgovorio je kako je blizak odgovornoj odluci koja uzima u obzir sve te parametre.»Milsim da postoje mehanizmi da smanjimo rizik za sve aspekte i pokušamno održati ono što se održati može«, rekao je Plenković.Na pitanje hiće li odluka biti donesena sljedeći tjedan, odgovorio je s »vidjet ćemo«.

Izbori za EU parlament bit će raspisani 26. ožujka


Predsjednik Vlade i HDZ-a Andrej Plenković potvrdio je u subotu navečer u Krapinskim Toplicama da će izbori za Europski parlament biti raspisani 26. ožujka, a upitan o aferama i navodnim podmetanjima iz stranke ministrici Gabrijeli Žalac rekao je kako ministrica radi svoj posao i špekulacije ne želi komentirati.


Premijer Plenković boravio je u Krapinskim Toplicama na svečanosti obilježavanja 29. obljetnice osnivanja Hrvatske demokratske zajednice (HDZ) u Krapinsko-zagorskoj županiji.


Potvrdio je da će EU izbori biti raspisani 26. ožujka te da je, s obzirom na okolnosti koje se zbivaju u Ujedinjenom Kraljevstvu, Hrvatska spreman za oba scenarija.»Ukoliko će Ujedinjeno Kraljevstvo izaći, to znači izbor 12 zastupnika, u slučaju nekih nepredviđenih okolnosti, eventualnog produljenja roka kojeg smo sada fiksirali, na 22. svibnja, onda bismo u pravnom pogledu u prvoj fazi izabrali 11 zastupnika, a kada bi oni otišli onda bismo, ne samo mi nego i druge zemlje, imale 12 zastupnika«, objasnio je Plenković. Upitan o sastanku državnog vrha ranije danas u Uredu predsjednice Republike, premijer Plenković je rekao da se s predsjednicom Republike Kolindom Grabar-Kitarović i predsjednikom Hrvatskog sabora, Gordanom Jandrokovićem, sastaje svakih četiri do šest tjedana te da razgovaraju o svim aktualnostimaNa novinarsko pitanje o ‘aferama’ ministrice Žalac i navodnog podmetanja, Plenković je rekao kako ministrica radi svoj posao i da špekulacije ne želi komentirati. Na pitanje je li razgovarao s ministricom, kratko je rekao: »Čuli smo se, sve smo riješili.«

Na tvrdnje predsjednika SDP-a, Davora Bernardića, da je HDZ-u potreban Zakon o financiranju političkih aktivnosti, kako bi legalizirao svoje crne fondove, Plenković je rekao da je »taj stupanj katastrofalnih izjava ispod svake razine bezobraznih, čak i klevetničkih«. Bernardićeve »katastrofalne i klevetničke izjave« stavljene su u kontekst jedne racionalne odluke da bi hrvatski građani od kampanje imali koristi, dodao je.


»Ovo je kampanja (za EU izbore) koja traje najdulje i trajat će 45 dana, a imate samo 1,5 milijuna kuna po listi. Stranka može to financirati iz svojih sredstava ili tražiti donacije, a mi smo samo povećali limit; i dalje smo s ovim povećanjem jedna od zemalja koja ima najmanje sredstava za kampanju. Imate neke druge europske zemlje koje uopće nemaju limite za kampanju i mogu trošiti koliko žele«, pojasnio je premijer Plenković.


Naglasio je kako je bitno da to hrvatski građani razumiju jer, rekao je, oni koji troše više u kampanji, više će i afirmirati ljude na izlazak na izbore za EU parlament.»Bizarni akteri koji su se pojavili na hrvatskoj političkoj sceni, ništa ne razumiju što se radilo u posljednjih 30 godina«, rekao je premijer, dodavši kako Vlada ima odgovornost prema hrvatskim biračima da 2019. godine razumiju gdje smo. Kazao je i kako hrvatski građani trebaju i moraju znati zašto je dva dana u Bruxellesu raspravljao o radnim mjestima, zapošljavanju, konvergenciji, klimatskim promjenama, Brexitu, odnosu prema Kini i Rusiji te da su to aktualne teme u EU koje nisu neke tuđe, već su i naše hrvatske teme s kojima se moramo identificirati.Dodao je kako svi ti akteri u Hrvatskoj koji su danas »antieuropske suverenističke perle, nemaju pojma, i to je važno da javnost zna, a nisu ni prstom mrdnuli da Hrvatska postane članica Europske unije«. »Za razliku od njih ja razumijem, HDZ razumije, Vlada razumije i nećemo dopustiti diletantima da nam okreću javnost protiv nečega za što smo se zalagali od kada je predsjednik Franjo Tuđman definirao europeizaciju kao strateški cilj Repiblike Hrvatske«, naglasio je premijer Plenković.Upitan o stajalištu Vlade glede nepravomoćne presude slovenskog suda o četiri mjeseca zatvora i godinu dana uvjetno hrvatskom ribaru u Savudrijskoj vali, premijer je potvrdio da hrvatska Vlada daje punu podršku i u smislu troškova svih naših ribara koji imaju bilo kakve troškove zbog ponašanja slovenskih vlasti. Ponovio je da Hrvatska ne priznaje kompromitiran arbitražni postupak i presudu koja je došla, ali sa Slovenijom želi razgovarati i riješiti problem.