'Nacrtali smo sve'

Plenković o putu u Helsinki: Ništa neću više dostaviti Povjerenstvu

Hina

Snimio Darko JELINEK

Snimio Darko JELINEK

Dodao je kako u toj situaciji ne postoji sumnja u sukob interesa, jer je kao predsjednik hrvatske Vlade otišao u Finsku na sastanak s finskim predsjednikom Vlade, koji nije povezan s Europskom pučkom strankom (EPP). Odbacio je navode da se sastanak održao u »maloj prostorijici na margini EPP-a«, već je bio u zgradi finske vlade



ZAGREB Premijer Andrej Plenković poručio je u utorak da Povjerenstvu za sukob interesa više neće dostavljati nikakve dokumente o svom putu u Helsinki jer su im iz Vlade sve što su tražili i dostavili.


»Ništa neću više dostaviti. Nacrtali smo sve. Zato smo dali vama da pokažemo apsurdnost zahtjeva Povjerenstva«, rekao Plenković na konferenciji za novinare u Banskim dvorima na pitanje o putnim nalozima u Helsinki, čiju dostavu i dalje traži Povjerenstvo.


Dodao je kako u toj situaciji ne postoji sumnja u sukob interesa, jer je kao predsjednik hrvatske Vlade otišao u Finsku na sastanak s finskim predsjednikom Vlade, koji nije povezan s Europskom pučkom strankom (EPP). Odbacio je navode da se sastanak održao u »maloj prostorijici na margini EPP-a«, već je bio u zgradi finske vlade.




»Nakon toga slijedi kongres EPP-a koji traje to popodne jedan dio i sutradan ujutro, na kojem ja govorim kao predsjednik Vlade Republike Hrvatske u toj ulozi, ne kao delegat, nego u dijelu u kojem govore Angela Merkel, Jean-Claude Juncker, Donald Tusk, u dijelu u kojem govore šefovi vlada država«, naglasio je Plenković.


Objašnjava kako su Povjerenstvu za sukob interesa iz Vlade »doslovno objasnili i nacrtali o čemu se radi«.


»Ali ako ljudi u Povjerenstvu, a većina njih su pravnici, ne razumiju, ne shvaćaju, nemaju iskustva ili su pod pritiskom dijela medija da drže u eteru nešto, ima li tu nešto čudno? Nema ništa. Mi smo rekli da će hotel i dnevnice platiti HDZ i to je tako. Bio bi problem da su naplaćene dvije dnevnice, a nisu«, kazao je.


Dodao je kako »Povjerenstvo nije sud, nije pravosudno tijelo, nije policija, i nije DORH« te da bi se članovi Povjerenstva trebali baviti sukobom interesa i onime što im je zakon dao, a ne »ono što oni misle da bi mediji mogli očekivati da bi oni trebali raditi«.


»Zlorabljenje članka zakona koji govori o načelu djelovanja nema nikakav pravni efekt, nego pričinjanje političke štete. Ako se oni boje, misle da je to pritisak, vrijeđanje, nije«, zaključio je Plenković.