Slučaj nasilja u kafiću

Plenković o napadu kod Knina: Riječ je o djelu pojedinaca, ne o klimi u društvu

P. N.

Snimio Denis LOVROVIĆ

Snimio Denis LOVROVIĆ

Ja ne vidim takvu klimu. Ovo su individualna djela pojedinaca koja treba sankcionirati", rekao je Plenković. "Ono što radimo mi kao Vlada je upravo obrnuto, smanjiti polarizaciju, smanjiti isključivost i ići protiv onih snaga koje hoće tenzije u društvu, a takvih je dosta", rekao je Plenković



Premijer Andrej Plenković bio je na Konferenciji veleposlanika, generalnih konzula i vojnih izaslanika Republike Hrvatske, nakon čega je odgovarao na pitanja novinara.


Premijer je osudio incident u kafiću kod Knina, gdje su maskirani napadači upali u kafić i ozlijedili pet osoba, među kojima i devetogodišnje dijete. “To je za najoštriju osudu”, rekao je Plenković, istaknuvši, ipak, da se radi o djelima pojedinaca, a ne o klimi u društvu koja potiče nasilje, javlja televizija N1.


“Ja ne vidim takvu klimu. Ovo su individualna djela pojedinaca koja treba sankcionirati”, rekao je Plenković.




“Ono što radimo mi kao Vlada je upravo obrnuto, smanjiti polarizaciju, smanjiti isključivost i ići protiv onih snaga koje hoće tenzije u društvu, a takvih je dosta”, rekao je Plenković.


Istaknuo je da treba sankcionirati počinitelje takvih djela i da je to najbolja poruka i rješavanje problema. “Uvijek ima onih koji su devijantni. Ne daj Bože da je to pravilo, to bi bila jako zabrinjavajuća okolnost u Hrvatskoj. Zato sam rekao da manjine trebaju biti dio parlamentarne većine u Hrvatskoj, da ostvaruju svoja prava. To za većinski narod nije problem, nego plus. Ako štitimo prava manjina, lakše ćemo se zalagati za prava naših manjina u tim zemljama”, rekao je Plenković.


Upitan oko plaća u javnom sektoru i inzistiranja ministrice obrazovanja, Blaženke Divjak, i ministra zdravstva, Milana Kujundžića, na njihovim resorima, Plenković je rekao da nije problem dizati plaće – ako ima sredstava.


“Moramo samo biti principijelni, nije problem dizati plaće, davati veće dodatke, osnovice, koeficijente, ako ima sredstava. Trebamo se prostrijeti koliko smo dugi i široki. Razumijem ih kao resorne ministre, svi to hoće, trebamo imati načelnu politiku i nje se držati. Ako smo dvaput ostvarili suficit, znači da pazimo i trošimo koliko imamo”, rekao je Plenković.


Upitan za doprinos Milijana Brkića u kampanji za drugi mandat predsjednice Kolinde Grabar Kitarović, Plenković je rekao da očekuje doprinos svih članova HDZ-a u svim izborima. “Ja se uvijek dajem sto posto, koliko mogu. Očekujem to od svih, neovisno o kome je riječ”, rekao je.


Što se tiče slike Ante Pavelića koja je pronađena u vili bivšeg ministra uprave, Lovre Kuščevića, Plenković je rekao da je to loše.


“Iznenadilo me to, nisam mogao vjerovati”, rekao je Plenković.