Premijer o aktualnostima

Plenković o Bandićevih pet kapitalnih projekata: ”Nisu to neke nove ideje”

P. N.

"Napravite zgodnu dinamiku uvreda koje idu tijekom aktualnog sata prema Vladi, pa onda gledajte kumulativno tko što govori. Ako hoćete da vam evociram broj uvreda, kleveta i laži koje idu prema meni zadnje dvije, dvije i pol godine, to bi bio jako dugi popis, za razliku od mene koji nikada ne posežem za tim", poručio je.



Premijer Plenković najavio je u nedjelju da će razgovarati sa zagrebačkim gradonačelnikom Milanom Bandićem o pet kapitalnih projekata. Komentirao je i incidente u Saboru, kao i u Vukovaru, piše N1.


Premijer Andrej Plenković odgovorio je na pitanja o takozvanim ucjenama Milana Bandića.


Milan Bandić rekao je da će se naći s vama sljedeći tjedan – jeste li skloni projektima koje je predstavio?




“Ovo je Vlada koja je uspostavila partnerstvo, dijalog, snažnu podršku županijama, gradovima i općinama. Svi su dobili više sredstava. Nekoliko jedinica su zbog razvijenosti dobile manje, sada dolazi do izravnanja. Dijalog je sustavan, odvija se svakih šest mjeseci sa svim županijama.”


“Što se tiče pet projekata, nisu to neke nove ideje, mi o tome razgovaramo. Imunološki je dvije godine zajednički projekt Vlade i Grada Zagreba, bolnica Blato također. Ideja tramvajske linije od grada do zračne luke također nije nova, ideja o novim tramvajima nije korisna samo na Zagreb, nego i za hrvatsko gospodarstvo. A što se tiče Zagreba na Savi, to je najveći projekt, na duljem štapu, možemo i o tome razgovarati. Nisam dobio dojam da je pristup tih pet ideja vezan za dilemu – novi izbori ili pet projekata.”


Gordan Jandroković izjavio je da će HDZ radije na nove izbore nego pristati na ucjene? 


“Ajmo odvojiti dvije stvari – jedna je kako je postavljeno pitanje, druga je realnost i supstance dijaloga. To su normalne teme za ozbiljan razgovor Vlade i grad Grada Zagreba, o tome vodi računa i Gradski odbor HDZ-a. Sve što je dobro za razvoj Zagreba, Vlada ce podržati.”


Što ako Milan Bandic uvjetuje…?


“Neće, nastojite nametnuti temu koja ne postoji.”


Što konkretno mislite o projektima, stari su desetljećima?


“Razgovarat ćemo o svim projektima. Primjerice, projekt obnove rotora isto je nastao u suradnji Vlade i Grada Zagreba. Kao što pomažemo drugim županijama i gradovima, pomoći cemo i Zagrebu. Ne vidim poveznicu izmedu ovih projekata i izvanrednih izbora. Dosta je dalek put između toga.”


Sukobi u Saboru – bilo je puno kritika da je moglo doći do fizičkog obračuna, što vi kažete?


“Temu treba sagledati u širom kontekstu. Postoji više aktera koji žele nametnuti temu odnosa izmedu Hrvatske i Srbije, odnosa izmedu Hrvata i srpske manjine u Hrvatskoj, kao ključnu temu – i to na jedan polariziran način. Toga moramo biti svjesni. Kada imate aktere koji bi blokirali pregovore Srbije o pristupanju na poglavlju koje se odnosi na pitanje statistike, ekonomske i monetarne unije – imamo posla s ljudima koji se ne razumiju u temu. A istovremeno koriste temu da bi pojačali spiralu mržnje. Pritom optužuju ministricu vanjskih poslova za rad u interesu Srbije, predsjednika Vlade za sustavan rad u interesu Srbije – to su stvari protiv kojih se ne prelazi, to sam jasno artikulirao u Saboru.” 


Medijima je, pak, poručio da bolje kontekstualiziraju situaciju.


“Napravite zgodnu dinamiku uvreda koje idu tijekom aktualnog sata prema Vladi, pa onda gledajte kumulativno tko što govori. Ako hoćete da vam evociram broj uvreda, kleveta i laži koje idu prema meni zadnje dvije, dvije i pol godine, to bi bio jako dugi popis, za razliku od mene koji nikada ne posežem za tim”, poručio je.


Što se tiče incidenta u Vukovaru, odobravate li da snimka i dalje stoji na web stranici grada?


“Razgovarao sam s gradonačelnikom Penavom. Njegova zadaća je da kao gradonačelnik Vukovara bude gradonačelnik svih građana Vukovara. On je dobio potporu i srpske manjine kad je izabran za gradonačelnika. Onaj koji je na vlasti, niti jednim potezom ne smije pridonositi dizanju tenzija. Isto tako, mi kao Vlada i kao država, moramo ići naprijed na temelju onih temeljnih postavki o kojima sam govorio, a to su istina, pronalazak odgovornih za ratne zločine, poštovanje simbola hrvatske države – zastave, himne, grba, dakle, investicija u obrazovanje mladih ljudi koji iskazuju respekt prema državi čiji su državljani. Činim sve da smanjim tenzije u hrvatskom društvu, to radim s punim uvjerenjem da je to jedini put naprijed. Ali, naravno, procese koji se odnose na ratne zločine – riješiti do kraja.”


Gradonacelnik Penava – spušta ili diže tenzije?


“Razgovarao sam s njim. Razumio je poruke koje sam mu rekao i očekujem da u okviru svojih nadležnosti obavlja svoje zadaće tako da snižava tenzije.”, javlja N1.