Premijer

Plenković najavio studentima: Hrvatska u Schengen ulazi 2020. godine, kad predsjeda EU

P. N.

Foto Screenshot

Foto Screenshot

 Naš financijski i politički interes ova Vlada vidi vrlo jasno ulaskom u Schengen i uvođenju eura, kao i istodobnim sprječavanjem nezakonitih migracija, rekao je premijer



SPLIT Predsjednik Vlade Andrej Plenković istaknuo je u srijedu navečer na predavanju na splitskom Pravnom fakultetu, da se migrantska kriza posljednjih godina odražava na političku arhitekturu država članica Europske unije, utječući i na rezultate izbora, te da se Hrvatska nalazi na ključnom migrantskom putu koji može promijeniti sve.


“Mi se nalazimo na tom ključnom putu migranata koji iz Turske idu preko Grčke, Makedonije Crne Gore Srbije, BiH i Hrvatske, čiji intenzitet može promijeniti sve – može promijeniti našu sigurnost, naš status unutar naših napora da uđemo u Schengenski prostor, naše odnose sa susjednim zemljama, našu u krajnjoj liniji financijsku i ekonomsku stabilnost,” rekao je premijer Plenković splitskim studentima u predavanju na temu “Prednosti članstva Hrvatske u Europskoj uniji i izazovi budućnosti Europe.”


“Za Hrvatsku je u ovom trenutku važno jasno razabrati naš financijski i politički interes, a ova Vlada ga vidi vrlo jasno ulaskom u Schengen i uvođenju eura, kao i istodobnim snaženjem kapaciteta za osiguranje hrvatske granice, radi sprječavanja nezakonitih migracija,” dodao je premijer.




U vezi s ilegalnim migrantima naglasio je kako ima pojava da krijumčari “profitiraju na ljudskoj nesreći.”


Na upit studenta kada se može očekivati ulazak Hrvatske u Schengen, premijer Plenković je kazao kako se očekuje da to bude tijekom predsjedanja Hrvatske Europskom unijom 2020. godine. Također je rekao da će Hrvatska uspjeti povući 90 posto sredstava predviđenih za našu zemlju u sadašnjem proračunskom razdoblju Europske unije. “Tih 10,7 milijardi eura su enorman novac za državu naše veličine i snagu našeg proračuna, da bismo digli kvalitetu života na višu razinu,” istaknuo je Plenković.


Predsjednik hrvatske Vlade objasnio je kako je njegovo predavanje dio nove prakse koju je prošle godine potaknuo francuski predsjednik Emmanuel Macron, a za koju se i on osobno zauzima – to je izravni susreti političara s građanima, osobito s mladima.